Lifestyle

SVET ŽENSKIH SKANDALA: Provokacija po svaku cenu

MediaSfera

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

 

One vole da šokiraju okolinu. Bilo da svojim izgledom ili ponašanjem provociraju puritansku sredinu ove dame imaju potrebu da po svaku cenu budu u centru pažnje, prvenstveno muškog pola. Neke će, jednostavno, na gala večeru doći sa dekolteom odavde do večnosti, druge će javno najboljoj prijateljici preoteti životnog saputnika, treće će napraviti gaf kada se to od njih najmanje očekuje…
Iako ih često bije loš glas, ove izazovne žene nikada nisu same, a mnoge su baš poznate po tome što su osvojile neke do najinteresantnijih muškaraca svog vremena. Zaista, dame koje uživaju u skandalima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Bez obzira čime se bave neke žene su svojim načinom života predstavljale nepresušni izvor novinskih tekstova žute, ali i one ozbiljne štampe. Ovo je naš pokušaj da se podsetimo nekih žena za koje se može reci da predstavljaju simbole minulog veka.

 

Ludih tridesetih Anais Nin slobodno piše o erotici. Odeva se u providne haljine u bezbroj slojeva, miriše na skupocene parfeme iako je povremeno bez para i do zore igra kan-kan. O njenom trošku Henri Miler, sa kojim je bila u ljubavnoj vezi, štampa famoznu Rakovu obratnicu l934. godine. Iste godine izlazi i njena čuvena Kuća incesta, u kojoj opisuje incestuozno iskustvo sa ocem poznatim pijanistom, koji je lutajući svetom veoma rano napustio nju, njenog brata i njenu majku. Što mu ona nije nikada oprostila. Uoči rata kupuje staru štamparsku presu i sama slaže i štampa svoje knjige, a za dolar po šlajfni prodaje svoje erotske uspomene i maštarije anonimnom kolekcionaru. Ostala je upamćena kao žena koja je otkrila da je jedan od osnova Erosa kreacija, a da je uživanje kažnjivo jedino po nepisanim patrijarhalnim zakonima do kojih ona sama, ionako nije nikada mnogo držala.

 

U samo predvečerje Drugog svetskog rata iz Amerike sa drugim mužem u Englesku stiže Valis Simpson. Ubrzo upoznaje princa od Vesa, budućeg kralja EdvardaVIII i romansa je na pomolu. Neko je zabeležio da je par krstareći Sredozemnim morem doplovio i do tadašnjih jugoslovenski obala. Ovu ženu lepota svakako nije puno krasila, ali pamet i šarm jesu. Pošto Engleska nije htela da prihvati dvostruku raspuštenicu za kraljicu Edvardu VIII, koji opet nije hteo da se odrekne ljubavi, ostalo je samo da abdicira.

 

Kontraverzna Barbara Haton, lepa, slavna i bogata kroz život je koračala očigledno nekim pogrešnim stazama. Nasledila je 26 miliona dolara, imala je sedam brakova, bezbroj avantura, a umrla je bez igde ikoga, u hotelskoj sobi od posledica alkoholizma i preterane upotrebe sedativa. Među njenim muževima je i čuveni Holivudski lepotan Keri Grant. Međutim, najveći skandal izazvala je svega 53 dana dugim brakom sa plejbojem Porfirijem Ruborozom. Ne samo da ju je ostavio zbog Zaze Gabor, već je za svaki dan braka morala da mu isplati 66 hiljada dolara.

 

Za Merilin Monro se od samog početka znalo da neće osvojiti Oskara, ali su se svi slagali da je imala harizmu i da ju je kamera prosto obožavala. Ko je osim nje, odevene u providnu , usku haljinu, mogao da otpeva Džonu Kenediju rođendansku čestitku. Uživala je u svakom trenutku svoje slave koja ju je naprosto samlela. Lutala je od muža do muža, a štampa se prosto sladila njenom vezom sa oženjenom braćom Kenedi – Džonom i Robertom.

 

Svojim stilom Žaklina Kenedi – Onazis osvajala je svet. Njenom šarmu nije mogao da odoli ni poznata de Golova uzdržanost prema svemu što je američko. Neki su tvrdili da je ova izuzetna žena pored pameti i šarma, posedovala i talenat da se dobro uda. Posle Kenedijeve pogibije, udovica nacije nije se libila da se uda još jednom. Ovoga puta za prebogatog Grčkog brodovlasnika, Aristotela Onazisa, koji je zbog nje ostavio zemljakinju, primadonu Mariju Kalas.

 

Za većinu smrtnika udaja Dajane Spenser za Princa Čarsa predstavljalo je otelotvorenje bajke o Pepeljugi.  Dete razvedenih roditelja, vaspitačica u jednom londonskom dečijem vrtiću, plemkinja savršenog rodoslova sa l9 godina postala je princeza od Velsa. Posle l5 godina braka, rađanja dvoje dece i obelodanjenja uzajamnih ljubavnih avantura – usledio je razvod, a mnoštvo kamera i dalje je snimalo svaki njen korak sve do tragične pogibije. 31. avgusta 1997. godine Dajana i njen verenik Dodi Al Fajed su posle večere u hotelu Ric u Parizu njenim mercedesom krenuli u večernji izlazak. Automobil velikom brzinom uleće u tunel Alma i udara u zid i na mestu su poginuli vozač Henri Pol i Dodi, a Dajana je preminula 4 sata kasnije u bolnici.

 

Prvi optuženi bili su papraci koji su ih u stopu pratili i nisu im pomogli nakon nesreće već su nastavili da fotografišu. Sumnja se i na britansku obaveštajnu službu kojoj nije odgovarala veza princeze sa muslimanom. Godinama nakon Dajanine i Dodijeve smrti, postoji još mnogo pitanja bez odgovora. Šta se desilo sa Dajaninim kolima? Da li je hitna pomoć stigla brzo? Da li je bila trudna? Da li je vozač bio pijan?

 

Skandali su bili Madonini glavni aduti na putu ka slavi. Njeno ime asocira na sveticu, ali ponašanje na sceni i van nje svakako ne. Još pre nego što će snimiti spot sa naglašenim erotskim elementima u crkvi, i davno pre nego što će se sa 35 godina slikati naga Madona je postala svetsko čudo. Koncertne dvorane su se punile samo da bi pokazala svoje krive noge, zdepasto telo i simpatično lice.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .