Magazin

Jedan recept, jedna priča: Njujorški čizkejk

MediaSfera

 

Pre nekoliko godina, retko ko je na našim prostorima uživao u čizkejku. Moglo bi se slobodno reći da je samo u odabranim restoranima mogao da se proba ovaj, sada već svima poznati dezert.
Torta sa sirom (Cheescake, „čizkejk“) je slatka okrugla torta koja se satoji od jednog ili više slojeva. Glavni i najgušći sloj, sastoji se od mešavine mekog, svežeg sira, jaja i šećera. U skoro svim varijantama sastoji iz tri dela: donji sloj je najčešće od keksa ili biskvita, centralni sloj je taj koji ga i čini čuvenim jer je od sira, a na kraju dolazi voće ili neki drugi preliv.

 

Veoma jednostavan za pravljenje, ali u svakoj zemlji sveta je unikatan. A jedan od najspecifičnijih priprema čizkejka dolazi nam iz Švedske. Pored toga što se peče, sadrži mleko i nema slojeve, već je u jednom komadu. Služi se sa šlagom i džemom ili kompotom.

 

Interesantno je da je osnovna podela čizkejka: na pečeni i nepečeni.

 

Ljubitelji ovog kolača već znaju sve tajne kako da ga pripreme na najbolji način, koristeći sastojke koje im se nude na ovom području. I to je upravo jedna od čari ovog kolača.

 

Donji sloj koji pripremamo od keksa takođe varira u zavisnosti od zemlje, naravno u zavisnosti od toga koji je keks u toj zemlji najpopularniji i najukusniji za ovaj kolač. Verovatno je u Belgiji jedan od najukusnijih, jer se koristi tradicionalni keks spekulas, koji je jedan od najslasnijih.

 

Najčešće se za pripremu srednjeg sloja koristi krem sir, ali u nekim zemljama poput Italije, Francuske, Poljske i mnogim drugim, priprema se i sa svežim sirom. Upravo u Italiji dodaje se maskarpone ili rikota, a uz malo meda ova smesa je neodoljiva. U Grčkoj se koristi tradicionalni mizihtra sir, beli i mekani sir sa ovih prostora, koji čizkejku daje poseban ukus.

 

Preliv je u svim zemljama najčešće od voća, ali može to biti karamela, čokolada ili po ukusu. U nekim zemljama voće se ubacuje u želatin, pa tako zajedno prave formu, a negde se posipa naknadno, često i sveže.

 

Čizkejk koji se peče dolazi nam iz Amerike, a najpoznatiji je svakako Njujorški čizkejk, za koji kažu da je najukusniji na svetu. Ovaj čizkejk toliko je popularan da i u drugim gradovima pokušavaju da ga naprave i prodaju pod tim imenom. Ipak, najveći fanovi čizkejka u Americi mogu da prepoznaju onaj pravi, pa čak da odaberu i onaj najbolji u samom Njujorku. Najčešće se služi bez topinga, što je još jedna od specifičnosti čizkejka iz ovog grada.

 

Njujorški čizkejk

 

Potrebno je

 

Fil:

 

900 g sirnog namaza (krem sira), 200 g pavlake, 3 cela jaja, 1 žumance, 200 g šećera, 3 kašike brašna, kora od limete ili limuna

 

Kora za kolač

 

300 g keksa (od integralnih žitarica), 125 g margarina

 

Sos od voća

 

300 g smrznutog voća, 3 kašike kristal šećera, nekoliko kašika vode

 

Priprema

 

Izmrviti keks i pomešati ga sa margarinom. Posudu za pečenje obložiti alu folijom i u njoj formirati podlogu od keksa i margarina. Staviti je u frižider na deset minuta da se stegne.

 

U drugoj posudi sjediniti krem sir, pavlaku i šećer. Sve to umutiti mikserom, zatim dodavati jaja, jedno po jedno, žumance muteći i dalje mikserom. Zatim u nju dodati rendanu koru od limete ili limuna. Dodati smesi 3 kašike brašna. Umutiti i presuti u posudu za pečenje (u kojoj je formirana podloga od keksa i margarina).

 

Pleh staviti u nešto širu posudu sa vodom i tako ih staviti u rernu na 180°C na 70 minuta.

 

Po pečenju rashladiti kolač i staviti ga u frižider da se stegne.

 

Smrznuto voće, šećer i malo vode prokuvati u šerpici. Serviran kolač preliti sosom od voća.

 

Recept: Lepi Brka, GastroNomad
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .