Magazin

Jedan recept, jedna priča: Tiramisu

MediaSfera

 

 

Suprotno mišljenju mnogih ljubitelja ovog dezerta, “tiramisu” nije tradicionalni italijanski kolač i ne može se naći u italijanskim kuvarima pre 1960. godine. Zvanično, nastao je relativno skoro kao kućna varijacija na temu raznih poslastica na “ kašiku” –  na bazi piškota i krema.




Tiramisu ima sličnosti sa mnogim drugim kolačima, naročito sa “šarlotom”. U prevodu sa italijanskog “tiramisu” znači “pokupi me”, “razvedri me” ili “podiži me”.

 

Prva teorija o nastnku “tiramisu” kaže da je tiramisu izmišljen 60-ih godina prošlog veka u restoranu „Bekeri” (La Beccherie) u Trevizu, u pokrajini Veneto. Međutim, gastro-novinari Klara i Điđi Padovani tvrde da su pronašli recept za tiramisu iz 50-ih godina u susednoj regiji Furlanija-Julijska krajina.

 

Tiramisu je 29. jula 2017. godine stavljen na listu tradicionalnih jela ove pokrajine, što je potvrdilo i ministarstvo poljoprivrede. Takva odluka je dovela je do burnih reakcija u Venetu, čiji je guverner tražio suspenziju odluke.

Druga teorija kaže da je slična poslastica pravljena još u 17. veku u Sijeni u čast velikog vojvode Kozima III Medićija, ali da je prestao da se pravi jer je bio lako kvarljiv – zbog svežih jaja i sira.

 

Bez ozbira na datum i mesto nastanka, tiramisu je pravo poslastičarsko remek-delo, koje obožavaju milioni ljudi. Tradicionalni tiramisu sadrži kratku listu sastojaka: keks, žumanca, šećer, kafa, maskarpone sir i kakao u prahu. U originalnom receptu nema alkohola ili jajeta.

 

Originalni oblik torte je okrugao, iako oblik keksa favorizuje upotrebu pravougaonog ili kvadratnog oblika. Kolač se obično jede hladan.

 

Tokom vremena, zamenom nekih sastojaka, uglavnom kafe, pojavile su se brojne varijante kao što su tiramisu sa čokoladom, amaretto, jagodama, limunom, jagodom, ananasom, jogurtom, bananom, malinom, kokosom. Iako se oni se ne smatraju istinitim “tiramisu”, jer ove varijacije dele samo slojevitu karakteristiku “tiramisu”.

 

Tiramisu

 

Potrebno je: 4 žumanaca, 100 g šećera u prahu, 500 gr maskarpone sira, 500 gr slatke pavlake, 200 gr piškota, šolja espreso ili nes kafe, 2 kašike ruma, 2 supene kašike kakaa

 

Priprema:

 

Žumanca i 50 g šećera kuvati na pari oko 15 minuta. Slatku pavlaku umutiti sa preostalom količinom šećera. Dodati sir i ohlađena žumanca i sve sjediniti mikserom. Piškote umočiti u kafu sa likerom od kafe.

 

Na dno posude u kojoj slažete “tiramisu” prvo staviti pola umućenog fila,  a nakon toga ređati piškote koje su prethodno umučene u kafu. Paziti da se piškote ne drže dugo u kafi, samo ih jednom umočiti i izvući. Prekriti celu površinu piškotama. Prekriti filom. Ovaj postupak ponovite još jednom.

 

Na kraju, uz pomoć cediljke za čaj, posuti kolač kakaom. Pre služenja držati u frižideru najmanje dva sata




Dodaj komentar

Click here to post a comment

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .