Vruće teme

Danas: Vlast, režimski mediji i opozicija optužuju se međusobno za hajku

MediaSfera

 

Pismo narodnog poslanika poslaničke grupe „Nova Srbija – Pokret za spas Srbije“ Slaviše Ristića ruskom predsedniku Vladimiru Putinu otvorilo je novi front sukoba vlasti i opozicije s optužbama da suprotna strana vodi orkestriranu hajku.
U sukob su se uključili i mediji bliski režimu koji ponovo ukazuju na „zaveru opozicije“ sa ciljem da predsednik države bude srušen s vlasti na temi Kosova.

 

Vlast je juče putem saopštenja Miloša Vučevića, potpredsednika Glavnog odbora SNS, a u četvrtak kroz izjave brojnih ministara, uključujući i ministra unutrašnjih poslova, pozvala nadležne državne organe da pod hitno reaguju i preduzmu zakonom propisane mere zbog pretnji smrću predsedniku Aleksandru Vučiću, jer su tako shvatili deo Ristićevog pisma. Vučević u saopštenju navodi „da očekuje reakciju državnih organa i zbog svakog narednog javnog poziva na linč, jer očigledno je da je ova kampanja orkestrirana i da njeni nalogodavci nemaju nameru da stanu. A povezuju ih agresija, licemerje, novac i mržnja prema našem predsedniku i prema uspešnoj Srbiji“.

 

Narodni pokret Srba sa KiM „Otadžbina“ čiji je Ristić predsednik, oglasilo se juče saopštenjem u kojem se, između ostalog, navodi da neviđena medijska hajka režimskih medija i čelnika SNS ima za cilj da se velikom larmom i galamom prekrije sadržaj pisma i izbegne diskusija o njemu. Kako se dodaje, kampanju je lično instruirao i projektovao predsednik Srbije.

 

„Izjave da Slaviša Ristić, navodno, preti ubistvom predsedniku Srbije ukoliko ovaj potpiše tzv. „sveobuhvatni mirovni sporazum sa Prištinom“ su gola laž. U pismu jasno stoji, upravo suprotno, da u slučaju ako ne potpiše mirovni sporazum Vučiću preti opasnost od onih koji su ga doveli na vlast, a kojima je on zauzvrat obećao predaju KiM“, piše u saopštenju „Otadžbine”.

 

U ovom pokretu smatraju da je Vučića uznemirila istina, jer, kako navode, pismo ogoljuje njegovu politiku predaje KiM i stvaranja Velike Albanije. Pismo razobličuje i “očitu prevaru srpskih vlasti koje rusofilskim glasačima sprovode politiku LDP Čedomira Jovanovića“, piše u saopštenju Pokreta.

 

Glavni urednik lista Informer Dragan J. Vučićević je, gostujući na televiziji Pink, rekao da se ponovo radi na rušenju predsednika i to na temi Kosova. Kao ilustraciju „zavere“ on je, između ostalog, naveo susret Dragana Đilasa, bivšeg gradonačelnika Beograda, i Marka Jakšića, člana Narodnog pokreta Srba sa KiM “Otadžbina”, u kafani „Kod Mira“ u selu Bogutovac od pre nekoliko dana.

 

Jakšić za Danas kaže da je istina da se sreo sa Đilasom, ali da je susret bio slučajan. Kako objašnjava on i Ristić su na putu za Zlatibor svratili u tu kafanu i slučajno videli Đilasa, kojeg, kako navodi, poznaju već više od 20 godina.

 

– Uopšte nismo pričali i politici, a i da jesmo sigurno nismo pričali o rušenju Vučića – navodi Jakšić. Na naše pitanje, da ipak malo nerealno zvuči da se susret dogodio a da je Ristićevo pismo posle objavljeno, Jakšić insistira na slučajnosti susreta, a ne da je bio nameran i zaverenički. Upitan postoji li ipak mogućnost saradnje sa Đilasom, Jakšić odgovara da je Đilasov savez postao ozbiljna politička snaga u Srbiji, ali da o tome još nije bilo reči odnosno da ga Đilas nije zvao u savez. Na pitanje kako urednik Informera može da zna za susret, Jakšić odgovara da je Vučić sve službe rasturio.

 

– Službe se ne bave unutrašnjom i spoljnom bezbednošću zemlje, već time šta rede, gde idu i s kim se sreću Vučićevi politički neprijatelji. Ponašanje službi podseća na rad Gestapoa – navodi Jakšić.

 

U odbranu Ristića stao je i lider pokreta Dveri Boško Obradović. „Osuđujem sramne napade režimskih funkcionera i medija na narodnog poslanika Slavišu Ristića, koji sa porodicom živi na KiM, koji je učestvovao u organizaciji barikada i odbrani Severa KiM kada je to bilo najteže i kome je svojevremeno pucano na porodičnu kuću. Vrhunac političke prevare i medijskog pakla u kome živimo biće medijska ofanziva vlasti da svi mi koji se protivimo izdaji Kosova jesmo zapravo oni koji ruše vlast i državu zbog stranih interesa i hoće rat umesto mira, dok su oni koji će potpisati priznanje nezavisnosti Kosova velike patriote koje brinu o budućnosti?, zaključio je Obradović.

 

Tragična sudbina Đinđića

 

Sporni deo pisma Slaviše Ristića Vladimiru Putinu glasi: „Glavni razlog za “preteranu kooperativnost” predsednika leži u tome što je on to obećao Zapadu prilikom dolaska na vlast. Tragična sudbina pokojnog premijera Đinđića jasno upozorava Aleksandra Vučića šta se dešava sa onima koji ne ispune obećanje“.

 

Izvor: Danas
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .