Kultura

Vrata Narodnog muzeja otvorena posle 15 GODINA

MediaSfera

 

Foto: A. Mijailović

 

Posle 15 godina, obnovljena zgrada Narodnog muzeja u Beogradu konačno je otvorila vrata za posetioce. Svečanom otvaranju prisustvovali su državni zvaničnici, ugledne ličnosti iz sfere umetnosti, kulture i nauke, kao i brojna publika.

 

Otvaranje Narodnog muzeja je upriličeno na Trgu republike u Beogradu kao multimedijalni spektakl pod sloganom „Da li se prepoznajemo“, u zgradi koja je rekonstruisana nakon petnaest godina.

 

Zaštitno lice otvaranja je „Dejovjka u plavom“ Đure Jakšiča. Njen lik je na pomotivnom materijalu, na lepezama koje su dobili posetioci. Simbolično ona je večeras pozdravila goste i prošetala Narodnim muzejom. I zgrada muzeja osvetljena je plavom bojom, koja je boja svečanog otvaranja.

 

Multimedijalni program počeo je oko 21.00, a prema ranijim najavama on označava trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja „u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture“.  Na početku je prikazan video „Buđenje“ u kojem je glavni protagonista jedan od najvećih baletskih imena današnjice Sergej Polunjin i cilj je da se kulturno nasleđe Srbije i Narodni muzej, kao najznačajnija kulturna institucija predstave široj svetskoj publici.

 

Svečanosti su prisustvovali premijerka Brnabić, predsednica Skupštine Maja Gojković, ministar kulture Vladan Vukosavljević, izaslanik predsednika Republike Alekandra Vučića, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, članovi SANU i kraljevske porodice, ugledne ličnosti iz sfere umetnosti, kulture i nauke, kao i brojna publika.

 

Ana Brnabić: Narodni muzej vraća svim građanima

 

Premijerka Ana Brnabić je na otvaranju Muzeja rekla da to treba da bude ogroman vetar u leđa, i to ne samo za kulturu.

 

„Konačno Narodni muzej vraćamo svim našim građanima“, istakla je Brnabićeva i dodala da je to kruna timskog rada institucija i umetnika. Ona je dodala da je na današnji dan, pre godinu dana, stupajući na premijersku funkciju u Skupštini Srbije obećala da će Vlada Srbije otvoriti Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

 

„Kulturu stavljamo na mesto kojoj pripada“, rekla je Brnabićeva.

 

Premijerka je rekla da će Srbija ponovo postati centar umetničkog sveta i da svi treba da budu ponosni na „vraćanje kulture u fokus“.

 

Vladan Vukosavljević: Putokaz u burama

 

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Narodni muzej kreće u novi život i da će biti „putokaz u burama ovog ili budućeg vremena“. On je ocenio da je kultura Srbije sticajem nesrećnih okolnosti „kultura diskontinuiteta“, ali da je primala i davala uticaje, da je jasno definisana i formatirana, kreativna i vitalna i da Srbija ima razloge da se njome ponosi.

 

„Ulaganje u kulturu je ulaganje u jednu drzavu. Narednih nekiliko godina naši ciljevi su izgradnja Muzeja Grada Beograda, zavrsetak hrama Svetog Save, rekonstrukcija pozorišta u Vranju. U septembru otvaramo Srpski kulturni centar u Pekingu. Srpski jezik ponovo će zažuboriti u svetskim centrima“, rekao je Vukosavljević.

 

On je rekao i da su ulaganja u kulturu u Srbiji ispod jedan odsto, koliko preporučuje Unesko, a da je kultura „beton koji se uliva u temelje jednog društva“.   „Kultura je naša hrana i naš život“, rekao je Vukosavljević.

 

Borić Brešković: Narodni muzej je svedok istorije

 

 

Direktorka Muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je zadatak ostvaren i u celosti obnovljena „najstarija i inajznačajnija institucija Srbije“.

 

„Muzej dobija novi vizuelni idnetitet. Ovaj projekat bilo je moguće ostvariti zahvaljujući kontinuitetu zato iznova zahvaljujemo predsedniku Srbije. Bez zajedničkih napora Muzej ne bi mogao sa bude svečano otvoren“, rekla je Borić Brešković.

 

Besplatan ulaz prva tri dana

 

Muzej će naredna 24 sata raditi neprekidno, a ulaz će biti besplatan prva tri dana.

 

Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme – utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova.

 

Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

 

Kratka istorija Narodnog muzeja

 

Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dograđena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom 1960-ih godina.

 

Međutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera, koja je po rečima direktorke Bojane Borić Brešković koštala oko 12 miliona evra.

 

 

MediaSfera.rs/N1, RTS

 

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .