Medijske inicijative

Radna grupa protiv lažnih vesti ili „inkvizitorska“ metoda?

MediaSfera

Sve je počelo od lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, a ministar za inovacije Nenad Popović došao je na ideju da se fromira Vladina radna grupa za odbranu od lažnih vesti. Svoj predlog već je prosledio predsedniku Vučiću.
Novinari koji se bave otkrivanjem lažnih vesti kažu da su upravo političari ti koji izgovaraju najviše laži, koje potom prenose mediji koji su im naklonjeni. Ideju ministra Popovića zato smatraju inkvizitorskom jer veruju da će biti usmerena protiv medija koji o vlasti izveštavaju kritički.

 

Šta je predsedniku Vučiću uspelo da, kako sam kaže, uništi dan u kom je otvorio fabriku Kromberg i Šubert i kada su mu, tvrdi, stigli rezultati o izvanrednim ekonomskim uspesima.

 

„Onda su krenule nove lažne vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, a kasnije i u drugim gradovima širom Srbije“, rekao je Vučić.

 

Ista stvar zabrinula je i ministra policije.

 

„Pogotovo što mnogi ljudi koji učestvuju u kreiranju i širenju tih lažnih vesti ne smatraju da za to treba da snose bilo kakvu odgovornost“, kazao je Nebojša Stefanović.

 

I evo predloga Vlade, stiže od ministra za inovacije Nenada Popovića. Predlaže da se formira radna grupa za odbranu od lažnih vesti. Poreklo svoje ideje ovako obrazlaže: „Ja se u Vladi bavim inovacijama, a ove lažne vesti su nešto novo što se pojavilo poslednjih godina“, rekao je Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

 

Nisu novo, odgovara Vesna Radojević, urednica sajta „Raskrikavanja“ koji se bavi otkrivanjem lažnih vesti kojih je, kaže, otkad je i medija.

 

„Potpuno je apsurdno da se ovakva vlast koja na ovakav način tretira medije i gde su provladini mediji, a najčešće tabloidi poput Informera i Srpskog telegrafa, zapravo centar širenja lažnih vesti, pokušavaju da nametnu javnosti temu da će oni da se bore protiv istih. Takav paradoks nismo imali odavno“, kaže ona.

 

Pitaju se da li će se radna grupa boriti protiv recimo “Informera” koji je, prema podacima Fake news tragača, prošle godine imao 362 laži na naslovnim stranama? A ni ove godine nije došlo do „krvavog haosa“ u režiji opozicije, niti su prošle „Vučiću skinuli glavu“, niti je bilo ko uhapšen kada je 2016. navodno „8 ubica čekalo Vučića“, niti se 2015. desio „državni udar“, kako je taj tabloid izveštavao.

 

Nisu ni policija i Dom zdravlja u Topoli potvrdili vest koju je u danu blokade ulica zbog cene goriva preneo lokalni Studio B. Tada je u vestima STB objavljeno „trudnica koja je devet godina čekala bebu izgubila je bebu u kilometarskoj koloni nastaloj zbog bezobzirne blokade saobraćaja u organizaciji propalih opozicionih lidera“.

 

„Sasvim je jasno da ovde nije ideja borba protiv lažnih vesti, jer ukoliko bi želela da se bori protiv lažnih vesti, ova vlast bi dovela pod znak pitanja svoju dalju vladavinu, pošto ova vlast živi i dobija izbore upravo na lažnim vestima“, kaže Tamara Skroza, novinarka i članica Saveta za štampu.

 

Tamara Skroza veruje da je ideja da se lažne vesti imputiraju medijima u kojima još postoji sloboda govora i gde se još može čuti kritika vlasti.

 

„Ovo je zapravo jedna od inkvizitorskih metoda koju ova vlast primenjuje na nezavisne medije, a plašim se da će uskoro početi da je primenjuje i na društvene mreže“, rekla je ona.

 

„Naši umovi ne mogu da domisle šta mogu njihovi pokvareni“, kaže Radojević.

 

Izvor: N1
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .