Lifestyle

PRVA DAMA: Sve modne poruke Melani Tramp

MediaSfera

 

Pripremila: Ana Vlajković

 

 

Melani Tramp nije više samo lepo lice u Beloj kući. Njeno prisustvo u medijima sve je češće, a njen suptilan uticaj izlazi na površinu paralelno sa sve nevidljivijom Ivankom Tramp. Melanija je izgleda dočekla svojih pet minuta. Bar se tako čini. Do sada Melani Tramp je bila lepo lice, oličenje stila ili “glava bez jezika”, kako bi rekle naše bake.
Kada je američka prva dama Melanija Tramp pre nekoliko dana izrazila je zabrinutost zbog sporne politike razdvajanja porodica prilikom ilegalnog ulaska u SAD, rekavši da „mrzi kada decu odvajaju od roditelja“ i da želi „uspešnu imigracionu reformu“ svetski mediji su taj njen istup preneli uz naslov “Melanijin šamar Tampu.  Pri tom, ona je zrazila je nadu da će i republikanci i demokrate u Kongresu SAD napokon moći da se slože kako bi sproveli uspešnu imigracionu reformu.

 

Njen pri javni politički istup

 

Za Melaniju Tramp nije uobičajeno da se meša u žustru političku debatu, ali kako AP primećuje ona nije konkretno okrivila politiku „nulte tolerancije“ Trampove administracije, a koja je dovela do porasta broja dece koja se na granici odvajaju od porodica.

 

 

„Moramo biti zemlja koja poštuje sve zakone, ali i zemlja koja vlada srcem“, saopštila je Melanija Tramp, a saopštenje je objavila njena portparolka Stefani Grišam.

 

Njen komentar usledio je usred sve žešćih kontroverzi zbog imigracione politike „s nultom tolerancijom“ koju sprovodi njen suprug, američki predsednik Donald Tramp, na granici između SAD i Meksika.

 

Poruka sa jakne

 

Tri dana kasnije ponovo su se mediji bavili oblačenjem prve dame. Naime, jakna prve dame Melanije Tramp, koju je nosila tokom posete pritvornom centru za decu imigranata u Teksasu, potpuno je zasenila njenu posetu tom centru.

 

Na zadnjoj strani maslinasto zelene jakne prve dame pisalo je “Zaista me nije briga. A vas?

 

Natpis u stilu grafita video se na njenim leđima kada je polazila u Teksas i kada je tamo stigla. Iako je Melanija Tramp rekla da kontroverzna jakna ne nosi nikakvu skrivenu poruku, to demantovao njen suprug. Predsednik Donald Tramp objasnio je da se natpis na jakni odnosi na “lažne vesti” i da je “Melanija shvatila koliko su ti mediji nepošteni i da je zaista za njih više nije briga”.  Na okruglom stolu u Mekalen centru za migrante rekla da se deca zaista plaše bez svojih roditelja, i da je došla da sazna više o tom centru, kao i da vidi kako može da pomogne da ih „ponovo što brže spoji sa svojim porodicama“.

 

Neželjena prva dama

 

Supruge američkih predsednika postale su od kraja Drugog svetskog rata simbol modne elegancije, humanitarnog rada i incijativa za ljudska prava. Žaklina Kenedi, Nensi Regan, Barbara Buš i Mišel Obama ostavile su neizbrisiv trag u američkoj istoriji. Džeki je bila modna ikona šezdesetih, Nensi i Hilari su pokrenule seriju kontroverznih inicijativa. Barbara je bila popularnija od supruga.

 

 

Dok je Donald bio kandidat za predsednika SAD, ankete su pokazivale da većinski Amerikanci ne žele ni njega ni Melaniju u Beloj kući. Tada potencijalnoj prvoj dami zamerili su gotovo sve što što su mogli – naglasak, poreklo, golišave fotografije sa početka karijere, mediji su mesecima pisali o njenoj vizi iz 1996. godine, optuživali je da je plagirala govor Mišel Obame, da je bila elitna prostitutka i još mnogo toga. Strpljiva Slovenka uspela je da sve to preokrene u svoju korist.

 

Modna ikona

 

Prvo niko nije hteo da je obuče za inauguraciju, a sad bi svi krišom da dizajniraju krpice za nju. Melanija je skinula Ivanku sa trona modne ikone u poslovnom svetu i svojim preskupim, ali savršenim odevnim kombinacijama kupila Amerikanke. Za razliku od govora, njen stil nije kopija voljene Mišel Obame, već njen autentičan izraz. Čak i modna biblija „Vog“ piše da je Melanija odigrala pametno kada je moda u pitanju i za početak igrala na sigurno – inspiraciju je pronašla u Džeki Kenedi, a zatim i Nensi Regan.

 

 

 

Većina prvih dama trudi se da nosi modele domaćih dizajnera, što je sa jedne strane tumači kao odraz patriotizma, a sa druge ko pomoć nacionaloj ekonomiji i doprinos čuvanju radnih mesta u tekstilnoj industriji. Takođe, dame na njenoj poziciji jako vode računa da gardaroba koju nose ne bude preskupa (čak iako mogu da to sebi da priušte), pa smo tako viđali Kejt Midlton u haljinama od 15 funti. Melanija je to pravilo prekršila.

 

Ona nosi isključivo preskupe dizajnirane komade, a novinari su primetili da je se pojavila u jakni koja košta čak 51.000 dolara. Poređanja radi, to je više novca nego što za godinu dana zaradi jedan policajac u Njujorku. To ipak nije smetalo da Melanija pokupi sve simpatije svetske modne kritike. I to je bio trenutak preokreta. Odjednom svu su počeli da pišu o oblačenju, modnim odabirima, stilu prve dame. Najčešći naslovi u novinama su “Melanijin modni dvoboj sa…”. Porede se, čak, i pozadine prvih dama. I njene „protivnice“, najčešće, nemaju šanse sa slovenačkom Pepeljugom koja je ostvarila Američki san.

 

Od Sevnice do Bele kuće

 

Kako su primetili novinari „Njujork posta” prva je prva dama koja se slikala gola, i to u privatnom „boingu 727” svog budućeg supruga, naoružana damskim pištoljem i obučena samo u – dijamante. Upravo su ove fotografije, koje su krasile stranice britanskog magazina „Dži kju” u januaru 2000. godine, bile su glavno oružje Trampovih protivnika. Kada su je novinari „Njujork tajmsa” upitali kakva će biti njena uloga ako Tramp postane predsednik, kratko je odgovorila: „Biću veoma tradicionalna prva dama. Moji uzori su Beti Ford i Džeki Kenedi.”

 

 

 

Rođena je u Jugoslaviji 1970. godine. Bivša je pratilja Mis Slovenije 1992. godine, što joj je omogućilo da zakorači na modne piste Evrope, gde su je primetili najbolji profesionalni fotografi. Zahvaljujući prirodnoj lepoti i saradnji s Helmutom Njutnom i Marijom Testinom, njene fotografije krasile su naslovnice „Voga”, „Harpers bazara”, „Veniti fera”, „Ela” i „Alura”. Uspešna manekenska karijera odvela ju je do Njujorka, gde je na zabavi srela Donalda Trampa. Dve godine posle tog susreta, Melanija se slikala za naslovnu stranu „Voga” u 200.000 dolara vrednoj venčanici koju su specijalno za nju kreirali Džon Galijano i Kristijan Dior. Naslovnica sa propratnim tekstom „Kako se udati sa milijardera” najautentičnija je biografija gospođe Tramp.

 

Zanimljivo je da je prvo svoje devojačko prezime Knavs promenila u Knaus, kako bi zvučalo više evropski, a onda je po dolasku u Ameriku i pre udaje za Trampa, i svoje slovenačko ime Melanija skratila u Melania, kako je ne bi oslovljavali sa Melanidža.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .