Vruće teme

Beogradom kruži lažna vest da je VODA ZAGAĐENA METANOM. Evo šta kažu u VODOVODU

MediaSfera

 

Šta sve može da uradi jedna lažna vest najbolje se vidi na informaciji koja u poslednja 24 časa kruži društvenim mrežama, ali sve češće i putem sms poruka, da je „voda u Beogradu zatrovana metanom koji je pun kancerogenih čestica“.
 

Društvenim mrežama su od sinoć počele da kruže informacije da je voda u prestonici zagađena, da se u njoj nalazi metan, pa je zbog toga u 10.30 u Skupštini grada Beograda održana vanredna konferencija za štampu. Demanti je stigao i iz iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“.

 

Kako može metan da bude u vodi kada je metan gas? Apsolutno je nemoguće da se metan izlije u vodovod. Beograđani su bezbedni i piju potpuno ispravnu vodu – kažu iz „Vodovoda i kanalizacije“.

 

 

Poruka koja kruži društvenim mrežama

 

Sve je krenulo kada je jedna sugrađanka, pozivajući se na informacije koje je navodno dobila od svog brata koji radi u „Vodovodu“ zabrinula mnoge građane. Srećom, ovo je bila samo neslana šala.

 

„Dobili info sad. Nemojte piti vodu sa česme naredna dva dana. Prosuo se metan greškom pun kancerogenih čestica. Sad mi je javila drugarica jer joj muž radi u vodovodu. Pazi, ne znam koliko je istinito ali ono čisto dva dana iskulirajte. Od jedne drugarice“, stoji u jednoj od mnogobrojnih poruka.

 

Još jedna od poruka koja je kružila danas:

 

„Upozorenje“ za metan u vodi

 

Da situacija polako izmiče kontroli svedoče i scene iz pojedinih vrtića i školi.

 

– Javila mi sećerka koja ide u jednu osnovnu školu u centru Beograda. Nastavnici su im jutros rekli da ne piju vodu sa česme – ispričala je jedna zabrinuta majka.

 

Metan je bezbojni plin, spoj ugljenika i vodika s hemijskom formulom Ch4. Metan je netopljiv u vodi, ali je eksplozivan u mešavini sa vazduhom.

 

Postrojenje „Vodovoda“ u Makišu

 

Beograđani masovno “guglaju” reč “metan“

 

A kakva je panika podignuta najbolje svedoči podatak da su građani krenuli masovno da „guglaju“ reči pojmove „metan“, „beogradski vodovod“, „voda nije za piće“. Posebno je to evidentno u poslednja dva sata kada su i mediji preneli vest o širenju panike po društvenim mrežama i putem sms poruka.

 

Metan je, inače, poznat i kao blatni gas, jeste najprostiji zasićeni ugljovodonik (alkan). Ukoliko vladaju normalni uslovi on je bezbojan gas. U prirodi metan nastaje usled beskiseoničnog raspada organskih materija, primera radi, u močvarama.

 

Koristi se kao gas za grejanje i kao sirovina za dobijanje organskih jedinjenja, a mešavina metana sa vazduhom u razmeri 1:10 ima eksplozivno dejstvo.

 

Izvor: Blic
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .