Vruće teme

Tate i mame varaju sud, a deca trpe: Iz alimentacionog fonda isplate alimentacija

Piše: Ljuba Đorđević

 

Posle više od decenije komisija završava rad na Građanskom zakoniku. Osniva se alimentacioni fond iz koga će se isplaćivati obaveze nesavesnih roditelja.
Komisija za izradu Građanskog zakonika (GZ) završiće, posle 12 godina rada, do kraja ove godine i Prednacrt zakonika trebalo bi do decembra da bude predat Ministarstvu pravde. U toku je sistematizovanje svih predloga i sugestija u okviru 2.838 zakonskih članova i opredeljivanje za jedno od 525 alternativnih rešenja.

 

U Komisiji kažu da su sve slične kodifikacije u svetu rađene dve-tri decenije, a i naš Zakon o obligacionim odnosima, koji ove godine puni četiri decenije i spada u naše najbolje propise, pisan je punih 16 godina.

 

Zašto mora lako, kada može komplikovano?

 

Čuvena srpska izreka, toliko puta potvrđena u praksi, može se primeniti i na položaj samohranih roditelja. Nigde nije lako sam podizati dete, a izgleda da je u Srbiji to poseban izazov!

 

Nime, u Srbiji je između 57.000 i 75.000 samohranih roditelja. alimentaciju ne dobija više od 85 odsto dece. Ogroman broj samohranih majki ne može da se pohvali činjenicom da im bivši partneri redovno isplaćuju prinadležnosti za izdražavanje dece. Procenat savesnih i revnosnih roditelja je izuzetno nizak. Ali je stoga broj onih „zaboravnih“ enormno visok i ide čak do 85 odsto, upozoravaju iz udruženja koja se bave zaštitom prava samohranih roditelja.

 

Ovaj tekts je svojevrsno podsećanje kako je tekla borba za osnivanje alimentacionog fonda i kako su o njegovom osnivanju svojevremeno govorile predstavnice Autonomnog ženskog centra i Udruženja samohranih roditelja Srbije u istraživanju koji sam radio za portal S media.

 

 

 Neplatiše koriste „rupe u zakonu“

 

Samohrane majke, iznurene surovom borbom za preživljavanje i besparicom, često posustanu u ostvarivanju svojih prava, odnosno prava deteta na izdržavanje. Kada se upuste u sudske procese, oni su beskonačno dugi i često neefikasni, jer tuženi uglavnom bude osuđen na uslovnu kaznu, a najčešće je „na papiru“ i socijalni slučaj, pa je tako cela stvar dovedena do apsurda.

 

One upornije kroz pomoć udruženja uspevaju da istraju u svojim pravima.

 

Jedna od takvih adresa je godinama i Autonomni ženski centar.

 

– Samohrani roditelji, među kojima je više od 75 odsto majki, vrlo teško ostvaruju zakonsko pravo na izdržavanje dece od bivšeg partnera koji je na to obavezan pravosnažnom sudskom odlukom – kaže Danijela Pešić iz Autonomnog ženskog centra. – Procenjuje se da ovo pravo ne ostvaruje u celosti čak 85 odsto dece! Zbog nepostojanja sistema praćenja celokupnog postupka, postoje razni načini izbegavanja ispunjavanja ove zakonske obaveze: od promene prebivališta, do neprijavljivanja zaposlenja, prikazivanja minimalnih primanja, prikrivanja dodatne zarade, prenos imovine na druge srodnike kako bi se davalac izdržavanja prikazao kao socijalni slučaj…

 

Kako se određuje visina alimentacije

 

 

Porodični zakon propisuje da visina alimentacije može da iznosi 15 do 50 odsto od redovnih mesečnih primanja dužnika. To je, kažu naši sagovornici, najbolje kada je neko u stalnom radnom odnosu i ima redovna primanja.

 

Takođe, alimentacija može biti i u fiksnom iznosu. U tom slučaju se vodi računa o iznosu koji se određuje kao naknada za decu pod hraniteljstvom, a koja trenutno iznosi nešto više od 20.000 dinara.

 

To praktično znači da se računa da sa po jednom polovinom doprinose oba roditelja, što bi neki minimalni iznos alimentacije trebalo da bude oko 10.000 dinara – objašnjava Milena Bošković Vilotić, pravnica Ženskog autonomnog centra.

 

– Cilj inicijative je uspostavljanje novog modela naplate alimentacije i poboljšanje materijalne situacije dece i njihovih samohranih roditelja – kaže Milena Bošković Vilotić, pravnica ovog centra.

 

Spas je u alimentacionom fonu

 

Predloženi model naplate obaveznog izdržavanja uključuje nekoliko činilaca, kao što je alimentacioni fond, čije je osnivanje predviđeno u Nacrtu Građanskog zakonika, a koji predviđa da dete ima pravo na isplatu izdržavanja iz alimentacionog fonda ako dužnik ne ispunjava uredno svoju obavezu izdržavanja u periodu od tri meseca uzastopno ili šest meseci sa prekidima.

 

– Pretpostavka je da naknada koju bi isplaćivao Fond ne bi značajno povećala izdvajanja iz državnog budžeta, s obzirom da su poverioci izdržavanja do sada koristili druge oblike državne pomoći kao što su novčana i socijalna, jer su u teškoj materijalnoj situaciji. Pored toga, pretpostavlja se da će posle nekog vremena sredstva Fonda biti manja, jer će sa naplatama dugova od dužnika potraživanja biti manja potreba za osiguravanjem državnih sredstava. Sredstva za rad Fonda mogla bi da budu obezbeđena od prinudne naplate, igara na sreću i sredstava prikupljenih primenom instituta odlaganja krivičnog gonjenja – precizira Vilotić.

 

Tate cicije više neće moći da „vrdaju“!

 

Osim toga, predviđene su mere za privremeno ograničavanje prava dužnika, koje bi uključivale zabranu važenja vozačke dozvole, pasoša, registracije vozila na određene vremenski period, a koje bi mogle biti izrečene kumulativno ili pojedinačno, kao što je to praksa u Engleskoj i Danskoj.

 

Posle izmirenja dugovanja u celosti, dužniku bi bilo ukinuto ograničenje.

 

Ukoliko i posle ukidanja mere dužnik ne uplati izdržavanje, mera privremenog ograničavanja prava bi bila ponovo uvedena. To bi, kako ocenjuju sagovornice S media portala, bilo efikasno kod dužnika koji rade u inostranstvu ili su taksisti, prevoznici i slično.

 

Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja Srbije, koje okuplja 700 članova, nasuprot stavu njenih „koleginica“ ne zalaže se za osnivanje alimentacionog fonda.

 

Alimentacioni fond je po meni velika greška. Čist promašaj! – kategorična je Vera Totić. – Nema potrebe da država daje novac, kad može da ga potroši u neke druge korisne svrhe. Srbija ima lepo organizovan i Porodični i Krivični zakon, nužno je njihovo striktno sprovođenje.Prema njenim rečima, alimentaciju redovno prima gotovo 60 odsto članova Udruženja samohranih roditelja Srbije, ali samo zato što ona „ide“ preko platnog spiska.

 

– Velikih problema imamo sa Vojskom i sa Policijom, jer su oni država u državi, i rade šta hoće! Ne prikazuju ukupna primanja zaposlenih i tako umanjuju visinu alimentacije- upozorava Totić.

 

Njena poruka samohranim roditeljima je:

 

-Nemojte da se prepuštate sudbini, nemojte da ste uobraženi i gordi. Ako ste se razveli od partnera, nisu se deca razvela od njih i neka vam ne bude teško ili ponižavajuće da insistirate na alimentaciji! To su pare vašeg deteta i ono ima pravo na njih!

 

Izvor: S media, MediaSfera
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .