Vruće teme

Dogovor: „Republika Severna Makedonija“ umesto BJR Makedonija

MediaSfera

 

Grčka i Makedonija postigle su sporazum o imenu Makedonije nakon spora dugog 27 godina. Novo ime – Republika Severna Makedonija.
Zaev je rekao da to rešenje, postignuto posle višegodišnjeg spora s Grčkom, garantuje i nacionalni identitet i napredak zemlje. Na konferenciji za štampu, na kojoj se pojavio sa svim ministrima svoje vlade,  Zaev je rekao da će naziv „Republika Severna Makedonija“ imati univerzalnu upotrebu, što će biti precizirano i amandmanom na makedonski Ustav.

 

 

„Nema više Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije“, rekao je Zaev i dodao da dogovor sa Grčkom predviđa potvrdu makedonskog jezika, bez fusnota, i garantuje makedonski etnički i kulturni identitet i nacionalnost.

 

Na taj način je, kaže on, zagarantovana i bezbednost zemlje.

 

„Ovu šansu hrabro i smelo moramo da iskoristimo. Ne želimo poraze već pobede. Imamo istorijsko, vekovno rešenje spora između Grčke i Makedonije. U našim rukama je ključ za otvaranje ekonomske perspektive i boljeg života građana Makedonije. Ovim rešenjem jačamo nacionalni identitet“, rekao je Zaev.

 

On je najavio da će dogovor biti predstavljen svim relevantnim političkim subjektima u Makedoniji i da će potpisati predstavnici dveju vlada, nakon čega sledi ratifikacija u oba parlamenta. Zaev je istakao da je predviđeno i da se na jesen održi referendum na kojem će makedonski građani glasati o novom imenu za svoju zemlju.

 

„Uveren sam da će referendum o novom imenu uspeti i da će većina građana reći ‘da'“, rekao je Zaev.

 

Prema njegovim rečima, dogovor pruža nadu u bolje vreme za Makedoniju što će, kako ističe, sadašnje državno rukovodstvo omogućiti, zaključivši da postignuto rešenje za dvoipodecenijski problem otvara Makedoniji put ka članstvu u EU i NATO.

 

Grčki premijer Aleksis Cipras saopštio je prethodno da je sa Makedonijom postignut sporazum o imenu te bivše jugoslovenske republike, da bi nešto kasnije njegov makedonski kolega Zoran Zaev saopštio da je novo ime zemlje „Republika Severna Makedonija“.

 

„Imamo kombinovano ime, sa geografskim kvalifikacijama, za sve upotrebe“, rekao je Cipras na sastanku sa grčkim predsednikom Prokopiosom Pavlopulosom, javlja grčka agencija ANA.

 

Izvor iz kabineta premijera Grčke za atinski list „Katimerini“ navodi da su ispunjeni svi uslovi koje je postavila grčka vlada, a novi naziv Makedonije će se koristiti za sve potrebe, i u toj zemlji i u inostranstvu.

 

Cipras će objaviti proglas o sporazumu koji će već ove nedelje sa Zaevom potpisati na zajedničkoj granici u Prespi, koja je ranije odabrana kao simbolično mesto za to.

 

Sporazumom je utvrđen niz detalja i procedura, uključujući izmenu Ustava Makedonije i referendum o rešenju krajem leta, zatim i šta će pisati na ličnim kartama i pasošima, kao i to kako će se ubuduće određivati nacionalni identitet Makedonije i njenog jezika.

 

Sporazum treba da potvrdi i Skupština Grčke, a njena vlada će dati uslovnu saglasnost na pristupanje Makedonije EU i NATO, o čemu se odluke očekuju već ovog meseca.

 

Spor oko imena Makedonije trajao je od 1991. godine.

 

Izvor: N1
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .