Vruće teme

ZAPAD UDARA NA PORODICU: Da li će i u Srbiji „ukinuti“ mamu i tatu

MediaSfera

 

 

Neutralni, ni muški, ni ženski pol, prošle godine priznao je Ustavni sud Nemačke, u Holandiji predlog ovakvog zakona je pred parlamentom, a u Kanadi od pre dva meseca umesto termina „otac“ i „majka“ u službenim formularima piše „roditelji“.
Najava da će ove novine, pre ili kasnije, stići i kod nas, izazvala je polemike u javnosti i među stručnjacima. Dok jedni smatraju da bi to bio atak na srpsku tradicionalnu porodicu, drugi veruju da su odluke koje ozakonjuju srednji pol – ostvarivanje osnovnih ljudskih prava.

 

Mnogi se pitaju da li bi srpska porodica, već načeta „ekskluzivitetima“ sa Zapada, mogla biti još više poljuljana ako ovakvi predlozi stignu i do nas. Može li to da utiče na psihologiju mladih, na njihove stavove i razvoj? Ima, međutim, i mišljenja da se samo ljubavlju, razumevanjem, podrškom i prihvatanjem, bez obzira na seksualna i polna opredeljenja, doprinosi zdravlju porodice, pišu današnje “Večernje novosti”.

 

Sociolog prof. dr Zoran S. Nikolić tvrdi da su ozakonjavanje trećeg pola i uvođenje „neutralnog roditelja“ nesumnjivo pretnje braku i porodici. I to ne tradicionalnoj, nego normalnoj porodici koja zadovoljava svoje primarne biološke, psihološke i društvene funkcije. Kako kaže, ukoliko se propisima legalizuje ponašanje koje odstupa od proverenog i usvojenog, vremenom će prerasti u društveno prihvatljivo i steći legitimitet.

 

– To bi sigurno kod dece i mladih izazvalo vrednosnu dezorijentisanost i ozbiljne teškoće u poimanju polova – kaže – Deca ne biraju ko će im biti roditelji, pa je nametanje ovakvih stavova deci zapravo nasilje prema nemoćnima i nedužnima. Ako zakonska vlast tako nešto podupire ili zbog bilo kakvih razloga okreće glavu, onda imamo posla sa društvenom neodgovornošću.

 

Potpuno suprotno mišljenje ima dr Milica Ristić, psihijatar i psihoterapeut.

 

– Porodica u našem društvu nije ugrožena trećim polom, već malim platama, nesigurnim radnim mestima, otkazima ženama nakon povratka sa porodiljskog bolovanja, neefikasnom socijalnom, zdravstvenom zaštitom i obrazovanjem – kaže dr Ristić. – Predstavnici državnog ili religijskog sistema u raznim društvima skloni su da zamaskiraju realne pretnje porodici, za koje su sami odgovorni.

 

Po mišljenju sagovornice “Novosti”, zdrava porodica je zajednica koja dosledno i dugo svim svojim članovima omogućava zdrav život i razvoj, podršku, bliskost, ljubav i slobodu, a funkcioniše u skladu sa zakonima.

 

– U našim društvima je, nažalost, počesto forma važnija od suštine – kaže dr Ristić. – Čuva se slika „tradicionalne porodice“ uprkos tome što su otac ili majka samo telesno i finansijski prisutni, što su deca često svedoci ili trpe porodično nasilje. A zapravo nije važno da li su roditelji istog ili različitog pola ako dete dobija ljubav, pažnju, podršku, brigu za zdravlje, obrazovanje…

 

Kada je reč o trećem polu, u pitanju je autentični doživljaj identiteta, psihološki fenomen i osnovno ljudsko pravo.

 

 

Ilustracija Toše Borkovića

 

– Transrodne osobe, interseksualne, homoseksualne, heteroseksualne i biseksualne – svi mi imamo ista prava i obaveze – kaže dr Ristić. – To su prirodne pojave i stanja, od kada je sveta i veka. Poruke da su transrodna stanja i homoseksualnost opasni štetne su za porodicu i pojedince, jer dovode do produbljivanja patnje i razdora, gubitka podrške i ljubavi.

 

Seksolog prof. dr Aleksandar Milošević se slaže da treba poštovatio različitosti i razumeti da je seksualni nagon različit od potrebe za produženjem vrste.

 

– To znači da i homoseksualne i transrodne osobe imaju nagon za produženjem vrste – kaže dr Milošević. – Države koje to prihvataju osluškuju sve svoje zajednice i donose takve zakone. Ali, ono što je opasno jeste da se ovakve odluke i zakoni nameću u svim sredinama i nacijama, jer je u nekim kulturama potrebno mnogo više vremena da ih prihvate. Mislim da Srbija još nije spremna za takve i slične zakone, mada je neminovno da će kad-tad zakucati i na naša vrata. Primera radi, iako je godinama trajala polemika, a naše društvo se opiralo, na kraju je Zdravstveni fond prihvatio da finansira operacije promene pola za 10 transrodnih osoba godišnje.

 

 

Dete traži model za identifikaciju

 

– Teza „roditelj“ i „roditelj“ bez naznake pola prkosi biološkoj činjenici da dete nastaje u interakciji muškarca i žene – kaže mr Marija Tepurić, klinički psiholog. – Tradicionalno viđenje porodice – otac, majka, dete – umnogome je drugačije nego ranije. Sada deca odrastaju i u vanbračnim, razvedenim, jednoroditeljskim porodicama, zatim – uz očuha, maćehu, usvojena…

 

I pored toga, kako kaže sagovornica “Večernjih novosti”, uspevaju da u svom neposrednom okruženju pronađu istopolni model za identifikaciju.

 

– Brinem kako će svoj polni identitet formirati dečak koji raste sa dva ženska roditelja, ili devojčica koja raste sa dva muška – kaže Tepurić.

 

Zašto rušimo stubove civilizacije

 

-Ne očekujem u skorije vreme zahteve međunarodnih institucija da i Srbija prihvati ove zakone – smatra sociolog prof. Zoran S. Nikolić. – Mada u igrama oko naše zemlje, čini mi se, važi pravilo da nema nikakvih pravila. Opstanak i uzdizanje srpskog društva vidim u povratku duhovnim institucijama i vezivanju za onaj prostor koji nam kao etnosu i društvu, čak i po genetskim predispozicijama, kao i kulturnim vrednostima, istinski odgovara. Pitanje je kome je u interesu, generalno u svetu, da devastira i poništi stubove na kojima počiva ova civilizacija?

 

Izvor: Večernje novosti
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .