Vruće teme

Jug Srbije: Autobiografija Hilari na spisku lektire na časovima albanskog jezika?

Hilari Klinton

MediaSfera

 

Đaci prvog razreda gimnazije u opštinama na jugu Srbije, prema sadašnjem predlogu, među obaveznim štivom za čitanje imaće i autobiografiju Hilari Klinton.
Kako pišu „Večernje novosti“ knjiga supruge bivšeg predsednika SAD i Trampovog protivkandidata naćiće se na spisku lektire na časovima albanskog jezika, predlog je Albanskog nacionalnog saveta.  Kako navodi list, Nacionalni prosvetni savet sugerisao je, međutim, da se delo bivše državne sekretarke SAD i senatorke izbaci iz plana i programa i zameni prikladinijim sadržajem.

 

Predsednik NPS Radivoje Stojković potvrđuje za „Novosti“ da je o ovome bilo reči na poslednjoj sednici Saveta, te da su se složili da nastavni plan i program u celosti mogu da podrže, ali uz napomenu da bi ovo delo trebalo izbaciti iz njega.  „Predložili smo ‘Autobiografiju’ Branislava Nušića koji je odlična spona između dva naroda. Ta spona može da bude i porodica Skender-bega, kome su brat i otac bili u manastiru Hilandar“, kaže on.

 

Da se o nastavnom planu i programu za albanski jezik i književnost diskutovalo na poslednjoj sednici za „Novosti“ potvrđuje i istoričar Momčilo Pavlović, član NPS koji takođe smatra da Hilari Klinton u ovom trenutku nije tačka koja spaja srpske i albanske učenike.

 

„Ona nije ni književnik, niti je etablirani naučnik, niti može stajati pored Štefana Cvajga, Pjera i Marije Kiri. Albanci imaju pravo da predlažu sadržaje koji su bitni za njihov identitet, ali Klintonova nije ilustrativni primer, to je pre propaganda i bespotrebna provokacija“, kaže Pavlović.

 

Prosvetni savet je svoje sugestije uputio Zavodu za unapredjivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji se bavi izradom nastavnih planova i programa, a u ovom slučaju saradjuje sa Nacionalnim savetom koji je zvanični predlagač plana i programa. Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, objašnjava za „Novosti“ da Albanski nacionalni savet predlaže listu književnih dela koja će se naći u programu. Sugestije koje je dao NPS Zavod će predočiti Albancima.

 

„Ukazaćemo im da autobiografiju Hilari Klinton treba da zamene nekim delom koje će podsticati sprsko-albansko prijateljstvo. Na sednici NPS govorilo se o nizu zajedničkih tema iz istorije i književnosti kao što su npr. Marko Kraljević ili Skender-beg, koji mogu biti spona, a ne linija razdvajanja“, objašnjava Grušanović.

 

Prosvetni zakoni kažu da manjinski saveti mogu, a ne moraju da prihvate sugestiju Zavoda te da poslednju reč daje ministar koji može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje.  Ovaj plan i program za prvi razred gimnazije, odnosiće se na učenike gimnazijskih odeljenja u Bujanovcu i Preševu koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odeljenja.

Izvor: B92
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .