Vruće teme

Cenzolovka: Medija centru NUNS-a Đilas pozajmio šest miliona dinara

MediaSfera

 

Medija centar, koji je u vlasništvu Nezavisnog udruženja novinara Srbije, pozajmio je šest miliona dinara od firme Multikom Group, koja je u delimičnom vlasništvu Dragana Đilasa, piše Cenzolovka. Predsednik NUNS-a Slaviša Lekić za ovaj portal kaže da je to bila odluka direktora Medija centra Branka Gligorića.
Ugovor između Medija centra i Multikoma potpisan je ubrzo nakon što je Lekić došao na mesto predsednika NUNS-a krajem marta prošle godine, a do saradnje je, prema Lekićevim rečima, došlo jer je Medija centar godinama u velikim finansijskim problemima.

 

Kako piše Cenzolovka, dugovi ove firme specijalizovane za organizovanje konferencija u 2014. godini premašivali su 38 miliona dinara – mahom za neplaćene poreze, zakup, održavanje prostora i izgubljene sudske procese.

 

Sve to je opterećivalo i sam NUNS pošto je, kao osnivač Medija centra, ovo udruženje zakupac prostora za koji je postojao dug od oko šest miliona dinara. Ukoliko bi došlo do prinudne naplate zbog neplaćanja zakupa, novac bi sa računa bio skinut upravo NUNS-u”, navodi ovaj portal.

 

Ugovor su ispred Multikoma i MC-a potpisali zastupnici Dragan Đilas odnosno Gligorić – novac je isplaćen u tri rate te godine, a ceo iznos bi trebalo da bude vraćen do 10. jula 2020. godine bez bilo kakvih drugih obaveza.

 

Lekić tvrdi da u dogovorima oko pozajmice nisu učestvovali ni on niti NUNS jer NUNS, iako je osnivač MC-a, “nema pravo da se meša u njegovu poslovnu politiku”, već da je to bila odluka direktora Branka Gligorića. On dodaje i da nije ni pokušavao da spreči potpisivanje ugovora s Đilasom, jer to nije smatrao potrebnim.

 

Odgovorno tvrdim da niti je tražen bilo kakav ustupak od NUNS-a, niti je NUNS spreman na ustupak bilo kakve vrste. Ne prema Đilasu, nego prema bilo kome“, kaže Lekić i dodaje da nije ni video ugovor jer ga “uopšte ne interesuje”.

 

Slaviša Lekić,, Dragan Đilas, Branko Gligorić, fotomontaža Cenzolovka

 

Gligorić kaže da je u potrazi za donatorima i sponzorima, Multikom bio samo jedan od mnogih sa kojima su pokušavali da se dogovore.

 

S obzirom na to da Slaviša Lekić tada još nije postao predsednik, na pitanje da li je o pregovorima sa Multikomom obavestio Vukašina Obradovića koji je tek u februare iste godine podneo ostavku na mesto predsednika NUNS-a, Gligorić kaže da jeste. S druge strane, Vukašin Obradović kaže da je bilo razgovora da se traži rešenje u nekom partnerstvu ili pronalaženju nekoga ko će uložiti u Medija centar, ali da mu imena niko nije konkretno spomenuo.

 

Dragan Đilas nije želeo da za Cenzolovku govori o ovoj pozajmici. Poslao je samo SMS: „Nikada u životu nisam govorio o tome kome pomažem i zašto, i nemam nameru da takav stav menjam.“

 

On je, međutim, ranije u intervjuu za KRIK priznao da je finansijski pomogao osnivanje mnogih medija.

 

Ne postoji medij u Srbiji koji se osnivao, a kome nije pomogla Direct media (njegova nekadašnja kompanija, prim. aut). Ja sam ponudio pomoć i KRIK-u pa ste vi odbili. Svaka novina koja se osnuje dobije od nas “pripejmente”, i mi im pomognemo u tih prvih šest meseci, godinu dana. Ako oni naprave medij od toga, poraste vrednost reklamnog prostora, ja zaradim. Ukoliko propadnu, ja na tome izgubim”, rekao je Đilas novinarima KRIK-a.

 

Na jednoj sednici Izvršnog odbora NUNS-a Slaviša Lekić je, piše Cenzolovka, o pozajmici obavestio ovo telo koje bi trebalo da rukovodi radom udruženja. Prema njegovim rečima, niko nije bio protiv te pozajmice.  Predrag Blagojević, urednik niškog portala Južne vesti, i Jovana Gligorijević, urednica u nedeljniku Vreme, koji su bili na toj sednici, za Cenzolovku kažu da su lično imali problem sa pozajmicom, ali da joj se nisu protivili zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi Medija centar.

 

„Pozajmica je predstavljena kao jedino rešenje da se sačuva NUNS, a da pri tom nije nelegalno“, kaže Blagojević i dodaje: „Ljudi mogu da veruju ili ne veruju, ali moje mišljenje je da ako smo u tom Izvršnom odboru Jovana Gligorijević, Željko Bodrožić, Vesna Mališić, ja, onda računam da on ne može da potpadne pod uticaj Dragana Đilasa ili koga god ako postoji pozajmica. Bio sam siguran s kim sam tu i znam da to ne može na taj način da utiče na rad NUNS-a.“

 

Izvor: Cenzolovka, Raskrikavanje, MediaSfera
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .