Magazin

Jedan recept, jedna priča: Breskve “Melba”

MediaSfera

 

Neli Melba je umetničko ime australijske operske dive Helen Porter Mičel s kraja 19. veka. Ime Melba izabrala je zato što asocira na ime njenog rodnog grada – Melburn. Bila je primadona Kraljevske opere u Londonu, a njeni honorari morali su da budu uvek bar za šiling veći od honorara ostalih pevača. Njeni koncerti bili su pravi kulturni spektakli. Posećivala ih je uglavnom aristokratija, a sama umetnica bila je uvek okićena draguljima i obučena u glamurozne haljine poznatih kreatora.
Pošto je kao dobrovoljac učestvovala u Prvom svetskom ratu, Melbi je Britanski viteški red (Order of the British Empire) dodelio titulu Dame Commander of the British Empire i Dame Grand Cross of the British Empire. Titula Dame (staroengl. = dama /dejm/) ekvivalentna je tituli viteza.

 

Uprkos anđeoskom glasu, Melba je bila poznata po svojoj temperamentnoj naravi. Vrlo često bi menjala odluke u poslednjem trenutku, a umela je i da namerno zaseni ostale soprane u toku predstave, kako bi zadobila svu pažnju.„Ja sam Melba“, znala je da kaže i svaka dalja rasprava bila je izlišna. U Australiji Melbu pamte po seriji „oproštajnih“ koncerata, koje je održala u periodu između 1920. i 1928. godine. Tamo čak postoji i izreka: „oprašta se više nego Melba“.

 

Neli Melba umrla je u 69-oj godini, od sepse, za koju se sumnja da je izazvana ranijom plastičnom operacijom lica. Povorka na sahrani bila je duža od jednog kilometra, a vest o njenoj smrti bila je na svim naslovnim stranicama širom sveta. Čak je i na bilbordima u mnogim zemljama pisalo „Melba je mrtva“.

 

U Australiji postoji auto-put, koji nosi Melbino ime. Konzervatorijum u Melburnu je svoje ime promenio u „Melba Memorial Conservatorium of Music“ 1956. godine. Postoji predgrađe u Kanberi koje se zove Melba. Sve ulice u tom predgrađu nose nazive poznatih australijskih miuzičara. Melbin lik nalazi se i na australijskoj novčanici od 100 dolara.

 

Francuski kuvar Ogist Eskofije bio je toliko impresioniran njenim nastupom u Londonu da je u njenu čast smislio desert Peach Melba (breskva Melaba). Eskofije je desert u ukusnoj kombinaciji sladoleda od vanile, posluženog sa breskvama i prelivom od malina izmislio dok je radio u hotelu Savoy u Londonu negde oko 1893. godine. Iako se po njegovoj zamisli “peš melba” servirala bez šlaga, danas se uvek servira sa šlagom. Inače, dezert „peš melba“ se nalazi i na poštanskoj markici posvećenoj Neli Melba.

 

Prema priči, diva je Eskofija pozvala na izvođenje Vagnerove opere “Loengrin”, a scena iz prvog čina u kojoj se pojavljuje vitez u barki koje vuku labudovi nadahnula je Eskofija da osmisli spektakularan desert. Kako bi se dostojno proslavio trijumfalni nastup dive, vojvoda Filip od Orleana, njena velika tajna ljubav, dan kasnije u Savoyu priredio je raskošan banket. Eskofije je sve zadivio kreacijom od svežih bresaka prekrivenih šećernim nitima, položenih na sladoled od vanile u srebrnoj posudi postavljenoj na impresivnu skulpturu labuda izrađenu od leda, nazvanom „Pêche au Cygne“.

 

Šest godina kasnije, kada je postao glavni šef hotela Carlton, preradio je recept izostavivši labuda od leda, ali dodavši desertu zaslađeni preliv od malina i – preimenovao ga u „Pêche Melba“ (breskva Melba). U knjizi „Memories of My Life“, koju je objavio njegov unuk prema njegovim zapisima, recept za breskvu Melba za šest osoba potrebno je 6 mekanih i savršeno zrelih breskvi. Nakon kratkog blanširanja i hlađenja breskve se oljušte, prerežu na polovine, koje se, nakon što se odstrani koštica, polože na tanjir, pospu s malo šećera i stave da se hlade. Za to vreme pripremi se litra vrlo kremastog sladoleda od vanile i preliv od 250 grama svežih malina izgnječenih kroz cediljku i pomešanih sa 150 grama, takođe rashlađenog, šećera u prahu.

 

Breskva Melba

 

 

Potrebno je za 2 osobe:

 

 

2 breskve, 100 gr malina, 2 kugle sladoleda od vanile, pola štapića vanile, 100 gr šećera, 30 gr šećera u prahu, 10 gr listića badema, šlag ili slatka pavlaka.

 

S obzirom da  je kratka sezona za maline i breskve, mogu se koristi breske iz konzerve i zmrznute maline.

 

Priprema:

 

Izvaditi semenke iz polovine štapića vanile. Oljuštiti breskve. Staviti semenke vanile i mahunu u litar vode i na jaku vatru. Kada voda proključa staviti breskve i kuvati na laganoj vatri 10 minuta.

 

Dok se breskve blanširaju pripremiti gust preliv od maline. Umiksati sveže maline sa šečerom u prahu. Držati u frižideru.

 

Listiće od badema pržiti u tavi, bez ičega. Paziti da vatra nije prejaka da ne bi izgoreli i često mešati dok ne dobiju lepu boju.

 

Posle 10 minuta izvaditi breskve iz lonca i ostaviti ih da se hlade na sobnoj temperaturi. Ohlađene breskve preseći na pola i odstraniti koštice.

 

Serviranje:

 

U čašu za sladoled staviti preliv od malina, kuglu sladoleda od vanile, 2 polovine breskve, još umaka od malina i na kraju šlag (ili slatku pavlaku).

 

Dekorisati listićima pečenog badema.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .