Događaji

„Magi – Kao da je bila nekad“: Promocija knjige Dušana Vesića

MediaSfera

 

Promocija knjige „Magi – Kao da je bila nekad“ Dušana Vesića održana je 16. maja u Velikoj sali SKC-a. O svojevrsnoj femme fatale nekadašnje jugoslovenske scene koja je svojom muzikom i harizmom obeležila jedan period u istoriji rok scene na ovim prostorima pored autora govorili su: urednik knjige Ivan Ivačković, novinarka Jadranka Janković Nešić, pisac Dušan Nedeljković i književni kritičar Ivan Velisavljević.
„Magi – Kao da je bila nekad“ je biografija klavijaturistkinje grupe EKV Margite Stefanović Magi.

 

Margita je preminula 2002. u 43. godini života, a način na koji je živela i umrla predmet je kontroverznih tumačenja.

 

„Ideja o pisanju knjige nametnula se još kad je Magi umrla, ali kao i uvek u životu morale su da se sklope i neke druge stvari da bi se došlo do realizacije. Imao sam pre svega potrebu da sam sebi objasnim generaciju kojoj pripadam i sve što nam se desilo, i onda to prenesem svima koji žele da upoznaju to ’zlatno’ vreme u kom smo živeli i radili. Dosadašnje knjige koje su pisane o Magi bile su napisane više kao neki spomenari i otvorile su niz pitanja pa nisam imao drugog izbora nego da potražim odgovore. Biografija se nametnula kao težak, ali neminovan izbor. Bilo bi nerazumno praviti knjigu koja ne bi otišla korak dalje u odnosu na prethodne“, ispričao je Dušan Vesić.

 

„Postoji velika pravda što je baš Vesić napisao ovu knjigu. Svi koji smo se bavili ovim poslom učili smo od njega, jer je on jedan od najboljih i najvećih rock novinara nekadašnje Jugoslavije. Margita je bila jedna od najvažnijih rock figura u istoriji te Jugoslavije u kojoj je Dušanova i moja generacija odrastala, sazrela i bila vaspitavana muzikom EKV-a. Zahvaljujući Vesiću dobili smo vanserijsku knjigu čiji značaj daleko prevazilazi okvire tzv. rock publicistike, pa sam ponudu da budem urednik ove knjige doživeo kao čast i u ličnom i u profesionalnom smislu. Zahvalan sam i izdavačkoj kući Laguna što je objavila „Magi – Kao da je bila nekad“ , jer je na taj način pokazala doslednost i želju da se rasvetli doba o kojem malo znamo i o kome tek sad stičemo prava saznanja, jer sve sagledavamo mnogo realnije sa dovoljno velike vremenske distance“, objasnio je Ivan Ivačković.

 

„Knjigu sam posmatrala iz ženskog ugla, i mislim da je Vesić uspeo da dočara baš tu Maginu žensku stranu, koja je bila u senci svojih muških kolega. Smatram da je ona bila alfa i omega EKV-a, ali je bila dovoljno mudra da pusti da Milan Mladenović bude nosilac harizme benda, a ona je bila ’tiha voda koja breg roni’ i u sve unela svoju ogromnu magičnu energiju. Zahvalna sam Vesiću što je ovom knjigom na pravi način prikazao Magičnu, baš onako kako bi ona želela da bude predstavljena“, rekla je Jadranka Janković Nešić.

 

Dušan Nedeljković je istakao da od ove knjige treba da počne sećanje na Margitu i EKV, i da sve ostalo napisano o njoj treba zaboraviti. „Magi je živela rokenrol, a za to treba imati veliko srce i dušu“ , zaključio je Nedeljković.

 

„Knjigu sam čitao kao priču o drami jedne generacije i jedne osobe. Dramaturgija Maginog života pratila je dramaturgiju knjige. Čitajući je, želeo sam da verujem da je Magi stvarno magična heroina koja se ponekad pojavi sa onog sveta i obasja daleke narode“, rekao je na kraju Ivan Velisavljević.

 

U muzičkom delu programa učestvovali su Vanja Radojković, Tamara Kukić, Luna Škopelj i Milivoj Lemi Mrdaković, a publika je imala prilike da vidi i video-prezentacije knjige „Magi – kao da je bila nekad“ u izvođenju Slobodana Bode Ninkovića, Olivere Ježine, Marijane Mandić i Ivana Nikolića, u režiji Jelena Marković.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .