Magazin

Jedan recept, jedna priča: Kruška „lepa Jelena“

MediaSfera

 

Foto: Pixabay

 

Kruške „lepa Jelena” su prava letnja poslastica. Ima duguje najlepšoj ženi antičkog sveta – Jeleni Spartanskoj poznatijoj kao Jelena Trojanska, iako je bila Grkinja a ne Trojanka.




Legenda o Trojanskom ratu ima svoje korene u priči o venčanju Peleja i Tetide, boginje mora. Pelej i Tetida nisu na svadbu pozvali Eridu, boginju razdora, pa je besna boginja uletela na svadbeno slavlje i bacila zlatnu jabuku na sto. „Ova jabuka pripada onoj koja je najlepša“, reče ona.

 

Hera, Atina i Afrodita su krenule da uzmu jabuku, ali je bog Zevs izjavio da Paris, trojanski princ, za koga se smatralo da je najlepši živi čovek, treba da bude sudija.Kao neutralnom i nepristrasnom sudiji Hera mu je obećala moć, Atina bogatstvo a Afrodita mu je obećala ruku najlepše žene na svetu.

 

Paris je izabrao Afroditu i ona mu je obećala da će Jelena, žena spartanskog kralja Menelaja, postati njegova žena. Njegova sesta Kasandra i brat Helen, blizanci proroci, pokušali su da ga odgovore od nauma da otme Jelenu, kao i njegova majka Hekuba ali, Paris ih ne posluša i zaputi se u Spartu. Šta je usledilo potom svi znamo.

 

Iako legenda kaže da je Paris osvojio srce lepe Jelene uz pomoć jabuke koju mu je Afrodita dala, najlepšoj ženi antičkog sveta posvećen je jedana pravi letnji desert od – kruške.

 

Ništa čudno ako se zna da je u grčkoj mitologiji kruška je bila sveto drvo posvećeno boginjama Heri i Afroditi.

 

Desert  „lepa Jelena“ je nastao daleke 1864. godine i sa malom izmenom još uvek je popularan. Kreirao ga je francuski kuvar Georges Auguste Escoffier, a ime  je dobio po opereti  “Lepa Jelena”, Žaka Ofenbaha, koja je te godine ostvarila veliki trijumf u Evropi, inspirisanoj, naravno, legedni o lepoj Jeleni . Veoma brzo i lako se sprema. Po prvobitnom receptu kruške se poširaju u sirupu i preliju otopljenom crnom (70 posto kakao) čokoladom. Danas se serviraju uz dodatak sladoleda od vanile ili umućenom slatkom pavlakom.

 

Kruška “lepa Jelena”

 

Potrebno je:

 

4 poluzelene kruške, sok od jednog limuna, 10 dl vode, 250 gr šećera u prahu, 40 gr badema, 125 gr čokolade, 20 gr butera, šlag ili pavlaka, sladoled od vanile

 

Priprema:

 

Oljuštite kruške i prelijte ih sokom od limuna (da ne bi pocrnele). U posudu za kuvanje sipajte osam dl vode i dodajte šećer u prahu. Kada voda provri, dodajte kruške i ostavite da se kuvaju na laganoj vatri dok ne omekšaju. Ostavite ih da se ohlade. Izdvojite iz posude dva dl sirupa, a kruške ostavite da stoje dva sata u frižideru.

 

U manjem tiganju propržite badem. Ne treba dodavati masnoću. Dovoljno je da bademi samo malo potamne. Iseckajte ih.

 

Napravite preliv od čokolade, i to na sledeći način: zagrejte dva dl sirupa i pustite da vri dok se količina ne smanji za trećinu. Dodajte na komadiće izlomljenu čokoladu za kuvanje i stalno mešajte dok se masa ne sjedini i postane srednje gusta.

 

Skinite s vatre i uz neprekidno mešanje dodajte buter. Na tanjiriće rasporedite malo sladoleda od vanile. Dodajte dobro isceđene kruške pa ih prelijte mlakom čokoladom i seckanim bademima. Ukrasite šlagom.




Vodovodska 187 L

PTICE NA UZGLAVLJU

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Festivala nauke

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .