Vruće teme

Mišković: Političari malo znaju o ekonomiji, Đinđić izuzetak

MediaSfera

 

Foto: Dragana Udovičić

 

Političari u Srbiji malo znaju o ekonomiji, ali kad dobiju funkciju misle da znaju sve i tako se ponašaju, izjavio je vlasnik kompanije Delta Miroslav Mišković na promociji svoje autobiografske knjige Ja, tajkun.
Na promociji je vlasnik kompanije Delta i čovek kojem se sudi za malverzacije u putarskim preduzima i pomaganje u utaji poreza rekao da se knjiga pre svega bavi njegovim putem do poslovnog uspeha, a manje politikom iako, kaže, zna da to ljude najviše zanima. Mišković na promociji nije konkretno govorio o otmici ni o hapšenju – a posle promocije nije davao izjave za medije već je samo zainteresovanima potpisivao knjigu.

 

On je ocenio da je od svih političara jedino Zoran Đinđić shvatio da je biznis nešto izuzetno i da je za to potrebno veliko znanje.  

 

Mišković je objasnio da je knjigu želeo da napiše, pored ostalog, i zato da se srpska istorija poslovanja i privrede ne prepusti onome šta su pisali tabloidi, pa da se za „20, 50 ili 100 godina“ izvlače njihovi tekstovi kao činjenica.

 

Želeo sam da pokažem istinu, za razliku od tabloidnog pisanja. Ovo je prikaz koji treba da ostane trajno, jer ima istorijski značaj za budućnost Srbije, poručio je on.

 

Mišković je istakao da mu je žao što profesori Ekonomskog fakulteta u Beogradu za 28 godina postojanja Delte nikad nisu posetili tu kompaniju, ni doveli studente u nju da vide kako Srbija treba da se razvija.  

 

Oni i dalje sve gledaju teoretski, ali u praksi to izgleda drugačije, konstatovao je Mišković, koji je ukazao i na činjenicu da Delta za 28 godina ništa novo i svoje nije izmislila, nego je angažovala savetnike iz sveta da im ukažu na sve trendove i na to kako ih primeniti.

 

Na promociji su, pored autora, govorili i scenarista Voja Žanetić, novinar Miša Brkić, kao i Dejan Papić, direktor izdavačke kuće Laguna, a promocija knjige predstavljena je kroz razgovor, intervju ostalih sagovornika sa Miškovićem. Odlomke iz knjige čitao je naš glumac Tihomir Stanić.

 

Zapitao sam se da li postoji neki viši razlog sto sma ja ovde, i onda sam shvatio da se 30 godina bavim i pisem o apsurdu. Večerasnji događaj je jedan od najvecih apsurda i ja sam morao da prisistvujem. Večerasnja prezentacija govori kako je u jednoj zemlji nastao apsurd. Miroslav Miškovic, najuspešniji privrednik napisao je knjigu, rekao je Voja Žanetić.

 

Na pitanje Žanetića da li će biti druge knjige, te da li očekuje nagradu za ovu knjigu, Mišković je priznao da očekuje.

 

Meni je žao što je odložena dodela Nobelove nagrade. I bolje što nije ove godine, nemam pasoš, pa ne bih mogao da je uzmem”, rekao je Mišković.

 

Dejan Papić, direktor Lagune, rekao je da je ovo njihova najprodavanija knjiga: Neko ko je glasno ćutao se odlučio da napiše sve o svom životu, obraća se onima koji su ponesto znali o Miškoviću i Delti, a naročito za one koji su mislili da sve znaju. Ova knjiga je za one koje zanima nasa savremena istorija.

 

Ekonomski novinar Miomir Brkić ocenio je da je Miškovićeva knjiga prva domaća Biblija biznisa i kapitalizma posmatranog iznutra, udžbenik za studente i sve mlade ljude, ali i za vajne profesore ekonomije i izmišljene analitičare.

 

Ko bude umeo da čita – knjiga je i izvesna hronika Srbije na razmeđu milenijuma, rekao je Brkić i napomenuo da je kompanija Delta za modernizaciju Srbije učinila više nego sve vlade i tranzicije.

 

Na događaju, inače, nije bilo političara, ali jeste viđen jedan funkcioner – direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež.

 

Izvor: Agencije, MediaSfera
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .