Vruće teme

Restitucija: Naslednici braće Radojlović traže „Ikein“ salon

MediaSfera

 

Samo nekoliko sati pošto je „Ikea“ otvorila salon u zgradi Robnih kuća „Beograd„, u Knez Mihailovoj 5 u Beogradu, 3. maja, veštaci Agencije za restituciju izašli su na teren da izvrše uviđaj. Upravo na tom mestu, pre 83 godine, braća Radojlović podigla su, na svom placu, prvu modernu robnu kuću na Balkanu. Njihovi naslednici danas traže da im se zgrada vrati u postupku restitucije, pišu „Večernje novosti“.
Na Agenciji je da oceni da li ima osnova za vraćanje ove vredne nekretnine u naturi ili će naslednici nekadašnje robne kuće TA-TA biti novčano obeštećeni. Pravo na povraćaj osporavaju im Državno pravobranilaštvo i RK „Beograd“ DOO.

 

– Radojlovići su bili ozbiljni gvožđari i trgovci, i iza njihovog kapitala stajalo je 40 godina napornog rada – kažu za “Večernje novosti” naslednici braće Milorada i Đorđa, Asja Radojlović i Mladen Komadinić. – Nasledili su poslove od strica Đorđa P. Radojlovića, predsednika Trgovačke komore, koji nije imao dece. Učio je o gvožđarstvu u Pančevu, Segedinu, Pešti, Gracu i Beču, pa u Beogradu otvorio gvožđarsku trgovinu.

 

Njegovi bratanci proširili su posao na prodaju robe široke potrošnje. Robna kuća TA-TA bila je akcionarsko društvo, a oni među najvećim akcionarima. Zgradu su podigli 1935. U strahu od konkurencije, zanatlije su organizovale esnafske proteste po Šapcu, Nišu i drugim gradovima Srbije.

 

Radojlovići su pomagali sirotišta, učestvovali u ratovima, i sve što su stekli, kažu njihovi potomci, ostavljali su ovde. Kad je počeo aprilski rat 1941, radnja je zatvorena, a oba brata su obukla uniforme. Zarobljeni su i poslati u logor, u Sarajevo. Milorad je uspeo da pobegne, a Đorđe je deportovan u logor u Dortmundu. Po povratku u Beograd 1945. godine, ispred kuće u Siminoj ulici uhapsila ga je Ozna. Supruga Vera je, pre nego što je i sama uhapšena, pošla da ga traži. Videla ga je samo jednom, vezanog za radijator, u zatvoru Ozne, u današnjoj zgradi Tanjuga na Obilićevom vencu.

 

Ubrzo joj je jedan visoki komunistički funkcioner rekao da se više ne raspituje, da ide kući i podiže decu. Đorđe se zvanično vodio kao nestao, sve dok nije proglašen umrlim 1955. Brat Milorad otada nije napuštao stan, u kome je i umro 1967. Zgrada robne kuće je nacionalizovana posle 1958. i tu je otvorena „Nama“, pa RK „Beograd“.

 

Mladen Komadina u razgovoru za “Večernje novosti” kaže da je tokom devedesetih godina bilo raznih pokušaja da se zgrada otme. RK „Beograd“ su se protivpravno uknjižile, bez ikakvog osnova, 2001. Javljali su se razni kupci, često s parama sumnjivog porekla. Pljuštali su krivični postupci. Kada je prodavana firma RK „Beograd“, naveli su da je objekat sazidan 1965 a ne tri decenije ranije.

 

Cela „igra“, prema rečima Mileta Antića iz Mreže za restituciju, bila je da se kupcu Robnih kuća u stečaju proda pravno lice, odnosno firma, a da taj neko misli da kupuje i zgradu. Preko poverenika za informacije od javnog značaja došli su do kupoprodajnog ugovora i u njemu videli da je prodata samo kompanija RK „Beograd“, ali ne i objekat.

 

– Zemljište je knjižno vlasništvo Republike Srbije, dok je zgrada njeno vanknjižno vlasništvo. Na ovom primeru najbolje ćemo videti koliko država čuva svoju imovinu – kaže Antić.

 

POSTUPAK U TOKU

 

Diretkor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić potvrdio je kratko za „Novosti“ da je postupak u vezi s Knez Mihailovom 5 u toku: izvršen je uviđaj, a posle predviđenih procesnih radnji, Agencija će doneti odluku.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .