Medijske inicijative

Janjić: Nema brilijantnog društva, pa ni brilijantnih medija

MediaSfera

 

 

Glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta Dragan Janjić rekao je da je situacija u medijima danas, u smislu sofisticiranih pritisaka, gora nego ikada. Ako nema kritičkih tonova i kritičkog ispitivanja u mejnstrim medijima, ne može se reći da postoji sloboda štampe, dodao je on.
Danas je 3. maj, dan koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svetskim danom slobode medija. Janjić kaže da se sloboda medija ne meri po tome da li se novinari ubijaju ili ne, već i na druge načine.

 

„Imamo situaciju da je veliki broj medija pod različitim pritiscima – ekonomskim, jer se utiče na oglašivače, zatim nema kritičkih tonova, koji su neophodni za napredak svakog društva. A to je osnovni parametar da li postoji realna sloboda medija u društvu“, rekao je on.

 

Prema njegovim rečima, suština borbe za slobodu medija jeste da se neprekidno borite za slobodu medija, ali daleko smo od toga da budemo zadovoljni i u smislu sofisticiranih pritisaka situacija je danas gora nego ikada.

 

Govoreći o medijskoj strategiji koja je povučena, Janjić je rekao jasno da je država htela da nametne svoj oblik strategije i da je na kraju morala da se povuče. „Ne samo zbog nas već i evropskih faktora koji to nisu hteli da prihvate u takvom obliku“, kazao je.

 

Kako je rekao, bilo je dosta napora da se pojača uticaj na medije, što nije dobro.

 

Govoreći o zajedničkom nastupu medija za bolji položaj, on je ocenio da novinari imaju isti interes i mogu da se organizju, ali svako ima nekog poslodavca čije mišljenje mora da uvažava, pa to ide u različitim pravcima, i teško je postići tu vrstu jedinstva.

 

„Ne možete imati brilijantne medije, a društvo koje nije baš brilijantno“, dodao je.

 

Država ne bi smela da dopusti bilo kakvu akciju Šešelja u Hrtkovcima

 

Janjić je rekao da veruje da će se u Hrtkovcima nešto desiti, verovatno će radikali u grupama prošetati jer je skup zabranjen, i upozorio da država to nikako ne bi smela da dopusti.

 

Država šalje poruku da to ignoriše, da smatra da to nije ništa, dodaje on, ali javnost treba da zna da je tamo pročitan spisak ljudi koji su špijuni i moraju biti proterani, dakle to se desilo u Srbiji koja zvanično nije učestvovala u ratu.

 

„Užasno je da je Šešelj pravosnažno osuđen upravo zbog tih Hrtkovaca, i to je strašno i nedospustivo i to država nikako ne bi smela da dopusti, jer je reč o pravosnažnoj presudi, a on ide tamo i radi nešto za šta je odležao zatvor“, kazao je Janjić.

 

Time što su svi skupovi zabranjeni stavlja se znak jednakosti i šalje loša poruka javnosti. „Ono što je važno je da mi kao društvo nismo napravili vrednosni otklon u odnosu na suštinu onoga što je tamo bilo“, kazao je.

 

Država se zadržala na proceduralnim stvarima, navodeći pogrešne razloge za zabranu skupa, umesto da je rekla da skup ne može da se održi jer je on osuđen za zločin u Hrtkovcima, a ne može čak i da nema presude – ne može da se na terotoriji pravne države niko ponaša tako i da pravi skupove u kojima će podsećati na to svoje ponašanje, zaključio je Janjić.

 

Izvor: N1
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .