Umetnost

GAŠIN SABOR: Novi festival stripa u Beogradu i na Balkanu

MediaSfera

 

 

U Dečjem kulturnom centru Beograda, najuglednijoj ustanovi za mališane u Srbiji, od 26. do 28. aprila održava se prvi „Gašin sabor“, međunarodni festival humorističko-karikaturalnog i porodičnog stripa, prvi svoje vrste u Jugoistočnoj Evropi.
Naziv festivala ovekovečuje mitskog junaka srpske kulture — Lenjog Gašu iz pera pesnika i stripara Jovana Jovanovića Zmaja, a po kojem je vek kasnije krštena i srpska verzija „Gastona Lagafa“ iz pera Andrea Frankena (André Franquin, 1924-1997). Svake godine će festival biti posvećen drugom velikom svetskom autoru a najlogičnije je bilo da prve godine to bude Franken, autor koji je sa Žanom Žiroom Mebijusom otelotvorenje i glavni simbol franko-belgijskog stripa u srpskoj i jugoslovenskim kulturama.

 

Zvanični jezici festivala su stoga ove godine srpski i francuski, a manifestacija se oglašava i u zemlјama Zapadne Evrope. Prve godine je predsednik festivala srpsko-francuski umetnik Dragan Lazarević (u svetu poznat kao Dragan de Lazare), a domaćini deci i drugim gostima biće Vladimir Vesović, Bojan M. Đukić, Lidija Seničar, Tamara Lujak, Zoran Stefanović i dvadesetak drugih umetnika, pedagoga i stručnjaka za strip. Identitet festivala je likovno oblikovao nagrađivani mladi umetnik Marko Šerer, student beogradskog Fakulteta primenjenih umetnosti.

 

Publici svih generacija se nudi osam izvanrednih izložbi: četiri od Frankena, zatim glavnog gosta Radiča Mijatovića – Miše, Laze Sredanovića i drugih srpskih i franko-belgijskih autora. Organizovane su specijalne vođene ture po izložbama za škole, ponuda najnovijih i klasičnih izdanja stripova, promocije knjiga i predavanja, projekcija novog filma „Gaša Šeprtlјa“, kao i likovne radionice za decu i odrasle u organizaciji Škole „Đorđe Lobačev“.

 

Biće održan i stručno-naučni skup sa temama o Andreu Frankenu, Radiču Mijatoviću i Đorđu Dimitrijeviću, a Festival raspisuje i regionalni konkurs za humorističko-karikaturalni strip na jednoj strani, koji se završava 1. septembra.

 

Centar za umetnost stripa pri Udruženju stripskih umetnika Srbije predstaviće deo programa festivala— u saradnji sa Francuskim institutom u Srbiji, distributerskom kućom „2i film“, i udruženjima „Svet stripa“, „Branko Plavšić“ i „Nikola Mitrović Kokan“, „Strava“ … — i u Nišu, Leskovcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Valјevu i drugim gradovima zemlјe i regiona.

 

 

 

Fenomen Gaše Šeprtlјe

 

Gaša je antiheroj u onom plemenitom smislu — nedostaje mu većina borbenih vrlina koje krase prosečnog stripskog junaka. Nјegov „radni“ dan odvija se u redakciji stripskih i dečjih izdanja, gde on dovodi do ludila saradnike svojom naivnošću, dobronamernošću, ludim izumima, ekološkim i pacifističkim idealima, brigom o životinjama, zvrčkama ali i … zabušavanjem.

 

Gaša Šeprtlјa, na francuskom Gaston Lagaffe, humoristički je strip Andrea Frankena, koji se pojavio 28. februara 1957. u belgijskom magazinu Spiru. Po izboru francuske javnosti, Gaša je uvršćen u Mondov spisak „100 najbolјih knjiga 20. veka“, zajedno sa još jednim stripom — Kortom Maltežaninom.

 

„Gaša Šeprtlјa“ je jedan od najpopularnijih stripova i u Srbiji i Jugoslaviji još od premijernog prevoda 1965. u novosadskoj Panorami. Od tada je neprekidno objavlјivan u brojnim časopisima, kao i u osam kolornih albuma „Dečjih novina“ tokom 1980-ih.Najpopularniji je u prevodima Đorđa Dimitrijevića, koji je prevodio i stripove „Talični Tom“, „Asteriks“ i „Porodica Tarana“. Strip prati dogodovštine Gaše, idealiste, emotivca, „besposlenog junaka“ koji radi u redakciji stripskog magazina, a gegovi dolaze iz njegove lenjosti ili „korisnih“ izuma, što se često završava katastrofama: poplavom, požarom ili uništavanjem kancelarije.

 

Nedavno je pod uredništvom Milana Vuletića dovršeno objavlјivanje celokupnog „Gaše Šeprtlјe“ na srpskom jeziku u šest knjiga, sa prevodom Đorđa Dimitrijevića i redakturom Zorana Stefanovića, na osnovu francuskog kanonskog izdanja, uklјučujući i table koje do sada nisu objavlјivane u Srbiji i regionu. Izdavač je beogradska izdavačka kuća „Beli put“, poznata po uvođenju koncepta integrala u naše izdavaštvo, u saradnji sa „Darkvudom“, izdavačem Frankenovih stripova „Spiru i Fantazio“ („Spira i Ćira“), „Marsupilami“ i „Crne misli“.

 

 

 

 

O festivalu

 

Organizatori „Gašinog sabora“ — Udruženje stripskih umetnika Srbije i Dečji kulturni centar Beograda — navode da je glavni razlog osnivanje festivala afirmacija plemenitih, toplih i zabavnih štiva koja blagotvorno deluju na duhovne potrebe publike i njeno mentalno zdravlјe, ali i na povezivanje svih generacija i društvenu integraciju.

 

„Gašin sabor“ donosi osam izložbi stripa posebnog kvaliteta i privlačnosti. Središnja izložba je „Mabreee“ posvećena samom Gaši Šeprtlјi, gde se mnoge ilustracije i table premijerno pojavlјuju kod nas, a koje je Andre Franken, genije evropskog stripa i humora, crtao po svojim i po scenarijima kolega kao što je to čuveni Ivan Delport. Biće izložene još tri postavke Frankena i prijatelјa : „Franken njim samim“ (faksimili crno-belih crteža Gaše u izvornoj veličini), „Kad je Spira bio mlad“ (pregled istorije serijala Spira i Ćira / Spiru i Fantazio), i „Marsupilami celim svojim repom“…

 

Udruženje stripskih umetnika Srbije (USUS) predstavlјa radove naših stripara koji su bili vezani za Frankenovo okruženje ili su dali svoju posvetu majstoru — Božidar Milojković BAM, Radič Mijatović, Nikola Maslovara, Milorad Žarić, Dragan Lazarević, Goran Trajković, Saša Arsenić, Uroš Begović, Siniša Banović... Izložbu prate eseji urednika edicije sabranog „Gaše“ Milana Vuletića, umetnika Nikole Maslovare, pisaca Vase Pavkovića, Pavla Zelića i Zorana Stefanovića, koji je i redaktor edicije i osnivač Gašinog sabora.

 

U susret velikom jubileju srpskog i jugoslovenskog stripa, pola stoleća serijala „Dikan“, izlaže se iz pera Laze Sredanovića najnovija epizoda „Đavolјa varoš“, koja je nedavno zabavlјala čitaoce Malog zabavnika. Odnedavno ovaj kultni serijal sabrano izlazi u kolornim knjigama beogradske kuće „Everest medija“.

 

Jedan od vrhunaca manifestacije je i samostalna izložba ovogodišnjeg glavnog gosta festivala Radiča Mijatovića, gde će se beogradskoj publici ekskluzivno prikazati najnoviji radovi ovog novosadskog majstora stripa, karikature i ilustracije, omilјenog na svim prostorima nekadašnje Jugoslavije još od 1970-ih.

 

 

Ex-libris 10, Dragan Lazarevic – de Lazare

 

Promocije smešnih i uzbudlјivih stripova i stručni skup

 

Izdavači će na „Gašinom saboru“, preko promocija i štandova, publici predstaviti paletu brižlјivo odabranih dečjih i porodičnih izdanja iz domena humora, karikature i mašte, koja će se prodavati sa znatnim popustima.

 

Kao osnovu za okrugli sto o odnosu dela Andrea Frankena i dramskih umetnosti u petak 27. aprila će biti posebna projekcija za stručnjake i novinare novog francuskog igranog filma „Gaša Šeprtlјa“ u režiji Pjera-Fransoa Martina-Lavala, sa Teom Fernandezom u glavnoj ulozi.

 

U subotu 28. aprila će biti održan stručno-naučni skup čija je prva tema lik i delo Andrea Frankena kao i uticaj njegovih stripova na srpsku i jugoslovensku scenu („Gaša Šeprtlјa“, „Spira i Ćira“, „Aca i Maca“, „Marsupilami“ i „Crne misli“), druga tema mesto istaknutog prevodioca Đorđa Dimitrijevića u našoj kulturi, a treća o značaju opusa Radiča Mijatovića Miše.

 

Posebne projekcije filma „Gaša Šeprtlјa“ sa diskusijama za publiku biće na još jednoj lokaciji, u Domu omladine Beograda, u subotu i nedelјu.

 

U skladu sa konceptom „šeprtlјenja i sanjarenja“, festival će imati opušteniju formu čak i u organizaciji i imidžu, sa elementima blage razbarušenosti, dobroćudnosti i opšte kreativnosti, što podstiče opuštanje publike i stručnjaka — baš kao u Gašinoj redakciji.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .