Duhovnost

Protojerej stavrofor Nenad Andrić: Čudo partijarha Pavla

MediaSfera

Piše: o. Nenad Andrić

Fotografije: Wikipedia

 

Propovedao sam o ovom velikom čudu patrijarha Pavla više puta među vernim narodom.  Budući da  mi Srbi to brzo zaboravlјamo, po onoj narodnoj – svako čudo za tri dana, odlučio sam  da ipak zapišem i objavim svedočenje, već sada upokojene hadži Vere Stevanović iz Beograda.
Ne tako davne 2001. godine, pred polazak u Banju Vrujce na parohiju, Episkop Lavrentije rekao mi je:

 

– Nemate tamo hram ni kuću, hram je u izgradnji više godina, ozidano je malo iznad temelјa, ali potražite tamo gospođu Veru, ona je rajska duša, ona se zauzela da se u Vrujcima gradi hram.

 

Zaista tako je i bilo, dobri Vladika je znao gde da me uputi, i takva je i bila hadži Vera, „rajska duša“, divna starica koja je rođena u Kralјevini Jugoslaviji 1927. godine i ostala siroče sa svojih devet godina.  Nosila je težak životni krst ali nikad nije roptala. Poverovala je od malena u Gospoda Isusa Hrista i kako je govorila živela je za Hrista i za Crkvu Hristovu, što je i delima svedočila. Bila je jedna od najvećih dobrotvora  hrama svete velikomučenice Marine – Ognjene Marije u Vrujcima ali i veliki dobrotvor mnogim manastirima i hramovima Srpske Pravoslavne Crkve.  Ali iznad svega svedočila je da živi za Hrista ličnim primerom, blagočestive hrišćanke, podvižnice pune lјubavi. Nikada je nisam video lјutu, namrštenu niti sam  čuo da nekoga osuđuje, a znam bilo je povoda. Divio sam se njenom smirenju i lјubavi i biću iskren učio sam se od nje i često se posramio da kao sveštenik nemam taku lјubav ka bližnjima kao tetka Vera, kako sam je kasnije zvao iz milošte. Nјen duhovnik  bio je Vladika Danilo Krstić, potom otac Tadej vitovnički, a po njegovoj preporuci kada je već onemoćao u staračkim godinama, krajem devedesetih  patrijarh Pavle preuzeo je duhovno staranje o hadži Veri.

 

Budući da je patrijarh Pavle svakodnevno služio svete liturgije u Patrijaršiji, hadži Vera je skoro svakoj prisustvovala. Nekada je mesila i prosfore za proskomidiju uz blagoslov patrijarha i lično mu predavala. Bila je veoma poslušna svom duhovnom ocu, kao Hristu, što se može zaklјučiti po njenom odnosu prema patrijarhu, bez njegovog blagoslova ništa nije činila jer verovala je da je patrijarh Pavle Svetac još za života.

 

 

Crkva Ognjene Marije, Banja Vrujci

 

 

Kazivala mi je o njegovoj prozorlјivosti, navešću jedan primer. Svoju deviznu  ušteđevinu htela je da daruje jednom sestrinstvu negde u centralnoj Srbiji, međutim, patrijarh Pavle  joj je rekao da to ne čini, da im samo može nešto simbolično darivati.  Tako je i učinila. Mada, čudila se zašto patrijarh nije odobrio da im daruje više novca  kada izgrađuju konak. Posle par meseci ispostavilo se da je patrijarh bio u pravu, to sestrinstvo se razišlo.

 

Kada sam joj rekao da sam novi paroh u Vrujcima i da mi je rekao Vladika Lavrentije da joj se obratim za pomoć, hadži Vera mi je rekla:

 

– Pomagala sam ja ovde gradnju, međutim, pošto nemaju svog mesnog paroha teže to ide. Reći ću patrijarhu da je sada Vladika Lavrentije poslao paroha i tražiću blagoslov da pomognem. Ako se složi pomoći ću svim srcem.

 

Posle nekoliko dana vratila se iz Beograda, sva radosna. Nosi dve pune kese stvari i pred starom školom u kojoj sam vršio bogosluženja u Gornjoj Toplici kaže mi:

 

– Patrijarh je dao blagoslov da pomažem gradnju hrama ovde, i dao je i on nešto novca da se kupe „venčila“ – krune za venčanje!

 

 

Oltar Crkve Ognjene Marije, Banja Vrujci

 

 

Kupili smo venčila i ugravirali da su po blagoslovu patrijarha Pavla. Sa ponosom vrujačka crkva ih čuva i krase glave mnogim mladencima uz patrijarhov blagoslov. Takođe sa blagoslovom patrijarha Pavla i Vladike Lavrentija hadži Vera je sagradila paraklis svetom Jovanu Bogoslovu u Vrujcima pored hrama svete velikomučenice Marine i želela je da se u njemu sahrani, čak je i grobnicu spremila. Međutim videvši da je patrijarh Pavle sahranjen skromno u porti ne u hramu, sledeći primer svog duhovnika ona je ocu Vladi i meni rekla da menja odluku, pa kada je Gospod pozove da želi da se sahrani u porti.

 

U proleće 2010. godine čuli smo se telefonom, rekla mi je da želi da je poosetim  jer je pala i povredila oba kolena. U njenim godinama je to bilo veoma teško lečiti, bila je toga svesna. Kazivala mi je da ne može da ustane iz postelјe, da prima već nekoliko dana  injekcije, kaže mi:

 

– Veoma je mučno ovo lečenje pošto  sama živim.  Ali pošalјe Gospod nekog od mojih pa bude sa mnom,  spreme mi  hranu i uz mene su  jer ne mogu da se oslonim na obe noge. Neizvesno je koliko će to potrajati rekao mi je lekar… Dođite vi oče Nenade sutra ako možete da porazgovaramo nešto oko paraklisa svetog Jovana.

 

 

Paraklis Svetog evangeliste Jovana, ktitorsko delo Hadži Vere Stevanović

 

Otišao sam sutradan u Beograd, sećam se ulica Ustanička broj 198. Pozvonim na interfon, kad javi se poznat glas, tetka Vera. Uđem u zgradu i dok se vozim liftom razmišlјam kako je ona mogla da ustane i dođe do interfona. Pred njenim stanom pozvonim i otvaraju se vrata, tetka Vera !?

 

– Pomozi Bog oče, izvolite uđite, reče puna radosti tetka Vera i polјubi mi ruku, a i ja njenu staračku iz poštovanja.

 

Sav u čudu uđoh u stan, ništa ne govoreći. Seo sam u dnevni boravak, koji je bio veoma skromno uređen.  Video sam pored kreveta u dnevnom boravku kutije sa raznim lekovima, kremama, kao i zavoje, i upitah je:

 

– Tetka Vera kako vaša kolena, ja sam začuđen, juče ste mi pričali da ne možete na noge da se oslonite već nekoliko dana?

 

Ona se okrenu prema ikonama, prekrsti se i napravi mali poklon.

 

 

 

 

Bogu hvala, desilo se čudo! Ispričaću Vam ali dok sam živa nikom ne kazujte, samo posle moje smrti. Noćas jedva zaspah od bolova uz Isusovu molitvu. U san mi dođe patrijarh Pavle sa svojim đakonom, baš onakav kakav je bio na zemlјi. Priđoše mom krevetu. Đakon upita patrijarha Pavla:

 

  Da li vas je Vera nekada uvredila?

 

Patrijarh se okrenu đakonu i reče:

 

Vera me nikada nije uvredila. Uvek je bila poslušna.

 

Zatim zakrsti mi oba kolena i reče – neće te više boleti. I odoše.

 

Jutros kada sam se probudila, ne osećam bolove u kolenima. Setim se sna i ustanem. Sestru sam vratila, ne trebaju mi više injekcije i ona se čudila kako hodam. Javila sam bratu da ne mora jutros da dolazi i donosi hranu, sama sam skuvala, sada ćemo da ručamo oče.

 

Prekrstio sam se i rekao:  – Slava Bogu i svetom patrijarhu Pavlu!

 

Poštovao sam reč tetke Vere da o ovom velikom i čudesnom iscelјenju nikom ne govorim dok se ona ne upokoji. Tetka Vera se upokojila u jesen 2012. godine. Sahranjena je  u vrujačkoj porti! I preko ovog  primera Bog je jasno projavio svetost patrijarha Pavla.

 

Sveti oče Pavle, moli Boga za nas!

 

Izvor: FB profil o. Nenada Andića
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .