MediaSfera
Istoričari kulinarstva i gastronomije utvrdili su presudnu ulogu kotleta za ishod fracuske revolucije, ali i sudbinu Luja XVI i Marije Antoanete.
Na francuski presto Luj XVI došao je 1774. godine, posle smrti svog dede Luja XV. Četiri godine ranije oženio se Marijom Antoanetom, ćerkom carice Marije Terezije. On je tada imao 15, a Marija 14 godina. Početak njegove vladavine obeležen je pokušajima reforme Francuske, u skladu sa prosvetiteljskim idealima koji su uključivali ukidanje kmetstva i povećana tolerancija prema nekatolicima. Međutim, fransucsko plemstvo oštro se usprotivilo ovim odlukama kralja i uspeli su u tome da spreče reforme.
Pad Bastilje 1789. godine tokom nereda u Parizu bio je početak Francuske revolucije. Četiri meseca nakon što je Francuska proglašena ustavnom monarhijom, Luj beži i time je njegov kredibilitet duboko uzdrman.
Kralj i kraljica došli su do zaključka da će republika uništiti Francusku. Doneli su odluku da pobegnu u Montmedije, rojalističko uporište na istoku Francuske, gde su planirali da okupe pristalice. Kralj se nadao da će rat sa Austrijom povećati njegovu popularnost i ponovo uspostaviti monarhiju u Francuskoj.
Zaustavili su se u gostionici u mestu Varenu (Varennes) gde je trebalo da promene konje.
Međutim, kako piše kompozitor i veliki gurman Voki Kostić u svom kuvaru „Kako sam pojeo sebe“, kralj je „umesto da na brzinu uzme parče hleba i mesa, nije odoleo telećim kotletima sa gorgonzolom, kojih je u toku tri sata slađena pojeo – 24 komada!
Tako je u sumrak 20. jula 1791. godine uhvaćem za kafanskim stolom, da bi posle godinu i po dana, 21. januara 1793. godine bio pogubljen na giljotini kao bukvalna žrtva neodoljivog gurmanluka“.
Luje XVI je jedini francuski kralj koji je pogubljen, a njegova smrt je okončala hiljadugodišnju neprekidnu francusku monarhiju.
Ovaj specijalitet, kasnije njemu u čas nazvan Lujevi teleći kotleti, je izuzetan, a njegova priprema nije teška.
Lujevi teleći kotleti
Potrebno je:
600 g telećih kotleta, 50 g mrvica od hleba, 6 lista pršute, 250 g sira gorgonzole, 250 g pečuraka (šampinjona), 1 dcl ulja, 3 žumanceta, so i biber po ukusu
Priprema:
Teleće kotlete izlupajte, posolite i pobiberite. Uvaljajte u razmućena žumanca, zatim u mrvice od hleba i pržite na ulju.
Na svaki kotlet stavite po list pršute, nekoliko režnjeva gorgonzole i nekoliko pečuraka.
Tako spremljene odreske pažljivo poređajte u vatrostalnu činiju.
Pecite u pećnici na umerenoj toploti.
Recept: „Kako sam pojeo sebe“, Voki Kostić
Dodaj komentar