Vruće teme

Mitropolit Amfilohije: „Bogu sam blagodaran što me je prošao taj žreb“

MediaSfera

Foto Igor Pavičević

 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za “Nedeljnik” govori je prvi put o nedavnim medijskim napadima „Vučićevih ministara„, sukobima s komunistima, raskolu, Justinu Popoviću, Miloševiću, Milu Đukanoviću, opelu za Đinđića, Artemiju, kalendaru, izboru za patrijarha, Kosovu.

Jedan od najuticajnijih episkopa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, napunio je u januaru 80 godina.

 

U velikoj ispovesti u “Nedeljniku” priča i o svim svojim vezama sa političarima – a to je, ispostaviće se, nezaobilazna tema kada se sagledava njegov život – još od kad mu je komunistički prvak Crne Gore Blažo Jovanović skinuo slamnati šešir kao mladiću, pa do poslednjih medijskih napada od srpskih ministara koji su reagovali na njegovu izjavu kako bi predsednik Vučić mogao da se odrekne Kosova.

 

„Zapanjen sam. Žao mi je zbog njih, iskreno rečeno. Pre svega, ja nisam ni Vučića ni njih ničime povredio. Izrazio sam brigu, da se brinem, recimo, zbog ove politike koja se vodi od Briselskog sporazuma koji su potpisali 2013. godine, da će se odreći Kosova i Metohije. To nije napad ni na koga“, rekao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije u intervjuu za novi broj Nedeljnika, na pitanje kako je doživeo medijske napade ministara iz vlasti pre nekoliko meseci.

 

Ako je nešto moglo da se shvati kao napad, onda je to bilo kada smo držali opelo Vladi, gde je na čelu bio Ivica Dačić i Skupštini Srbije. Dačić kaže: Ja sam sad vaskrsao. Daj Bože, on je rođen u Prizrenu, vidim da ipak ima zdravije osećanje. Daj Bože da ono i preovlada. Čak je skoro rekao da će tražiti da se poništi Briselski sporazum. Ja se molim Gospodu, da Bog urazumi i Vučića i da ponište taj sporazum“, rekao je mitropolit Amfilohije.

 

Dodao je i da ako je nešto moglo da se shvati kao napad, onda je to bilo opelo Vladi na čijem je čelu tada bio Ivica Dačić.

 

“Pet godina (Albanci) nisu prihvatili da ispoštuju ono što su potpisali u Briselu, najnormalnije bi bilo da se poništi taj sporazum i da se poništi prevođenje pitanja Kosova i Metohije na EU, i da se vrati to pitanje tamo gde mu je mesto – u Savet bezbednosti UN”, poručio je on.

 

Mitropolit crnogorski-primorski osvrnuo se i na govor koji je održao na sahrani premijera Zorana Đinđića, kada je rekao “ko se noža lati, od noža će poginuti”. Tvrdi da su mu “neokomunisti” pripisali da je, kada je to rekao, mislio na ubijenog premijera.

 

“Ja sam to rekao za ubice Đinđićeve. To je svakom jasno bilo kada sam to izgovorio. Ali ovaj Beba (Popović) – on je glavni tvorac u Crnoj Gori sadašnjeg neokomunizma – i ovi drugi, mene su optužili da sam to rekao za Đinđića. Ne dao Bog. Meni je Atanasije rekao: ‘Pa ti si ga proglasio za sveca’, rekao je Amfilohije.

 

Smatra i da je premijer Đinđić bio trezveniji od svih koji su posle njega došli na vlast u Srbiji, isključujući možda Koštunicu.

 

“Ima ta priča da je odbio da potpiše nešto poput Briselskog sporazuma, koji su ovi potpisali 2013. godine, i da je zbog toga izgubio glavu. Ako je zbog toga, utoliko pre”, poručio je Amfilohije.

 

Govorio je i o nedavno najavljenim promenama u Ustavu SPC, kao i o promeni izbora za patrijarha. Na pitanje da li je „apostolski žreb“ odužio svoje, on kaže:

 

„To je bila reakcija na nasilje Komunističke partije i prinudu koju su imali za vreme izbora patrijarha Vikentija i patrijarha Germana. Drugo je što, ipak, oni nisu, što se kaže, igrali uz njihove diple. Ali je to bio povod da ne može vlast da utiče. Videćemo. A možda ne bi bilo loše ni da ostane, pošto vlast uvek hoće da se petlja (smeh).

 

Ova dva izbora žrebom su odlična. Drugi put sam i ja bio kandidat i Bogu sam blagodaran što me je prošao taj žreb„, rekao je on. Na pitanje zašto ne bi želeo da bude patrijar, rekao je:

 

„Zato što je ovo moja mera. S druge strane, iskreno rečeno, zbog crkve u Crnoj Gori. Osećam da je to moje zvanje i prozvanje, od 1953. godine sam tu…“

 

Ceo intervju sa mitropolitom crnogorski-primorskim Amfilojijem čitajte u novom broju Nedeljnika.
Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .