Vruće teme

Haradinaj na tv Hepi: ZSO moguća jedino u skladu sa Ustavom Kosova

MediaSfera

 

Predsednik Vlade tzv. Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je, u intervjuu emitovanom večeras u emisiji “Ćirilica” na televiziji Hepi,  da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) moguće ali u skladu sa Ustavom Kosova.
„Kada bismo znali koja je to zajednica, znali bismo kada će biti formirana„, kazao je Haradinaj televiziji „Hepi“.

 

On je naveo da je kao predsednik vlade Kosova aktivirao dva mehanizma za formiranje Zajednice srpskih opština od kojih se jedan odnosi na implementaciju, a drugi na menadžment tim koji čine četvorica Srba koji će raditi na predlogu Statuta ZSO.

 

„Problem će biti posle da li je to što je napisano u skladu sa Ustavom Kosova„, kazao je Haradinaj.

 

Upitan kakva će ovlašćenja imati ZSO, Haradinaj je rekao da na Kosovu trenutno postoje nacionalni i opštinski nivo vlasti ali da ne postoji kako je rekao, „srednji nivo vlasti ili kanton“.

 

Sve bi prošlo kako treba da je Đurić došao sutradan

 

Komentarišući hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Marka Đurića u severnom delu Kosovske Mitrovice, Haradinaj je kazao da je to bila „čudna i nezgodna situacija“ u kojoj su kako je ocenio, grašku napravili Đurić i Srbija.

 

Znao sam unapred da je moguće hapšenje ali nisam pomišljao da će se Đurić pojaviti do sutradan. Pokušao sam da ga zamolim da sačeka do sutradan, da je došao tada sve bi prošlo kako treba. On je bio na Kosovu za Uskrs i sve je prošlo u redu“, rekao je kosovski premijer.

 

O spoljnoj politici:

 

 „Mi smo deo Evrope i sarađujemo sa Briselom i Berlinom. Međutim, kada je spoljna politika u pitanju, mi smo deo kluba zemalja koji predvodi Amerika. Nama to nije problem da priznamo, nemamo ni vremena da se bavimo problemima u svetu“, rekao je Haradinaj u intervjuu za Hepi televiziju.

Kaže i da je bio deo kosovske ekipe koja je podržavala Briselski sporazum, ali ostaje pri stavu da ZSO može biti formirana samo na osnovu kosovskog ustava.

 

O odnosima sa Srbijom:

 

Haradinaj je rekao da poštuje Srbiju i da želi da Srbija ima najbolju moguću sudbinu. On je rekao da na Kosovu postoji diskusija oko toga da li je dobro što je „Kosovo otvoreno toliko za tržište Srbije“. 

 

On kaže i da dok Srbija ne prizna Kosovo postojaće dva stava „kako mi to vidimo, dve istine“.

 

Tvrdi da za Srbe na nema prepreka ni pretnji i mogu da žive na Kosovu.

 

O ratnim zločinima:

 

Konkretno upitan da li je nekoga ubio, Haradinaj odgovara:

„Ne znam, verovatno, rat je rat. Ja sam obukao uniformu svestan posledica. Izgubio sam dva brata u uniformi, a isto tako razmišlja i srpski vojnik kada krene u rat. Ako ne možeš to da podneseš, onda nemoj ulaziti u sukob“.

 

Hašku robiju je, kaže, u dva navrata izbegao „istinom“, a opisujući svoj boravak u Haškom tribunalu,kaže da je to bila “nova Jugoslavija, ali iz nacionalističke perspective”. Tamo je upoznao i Srbe poput Šljivančanina i Šešelja koji su mu i uputili pozdrave.

 

Tvrdi da su „Amerikanci dali Miloševiću sve da uništi OVK i nije uspeo u tome“.

 

I za kraj:

 

Za kraj razgovora, Haradinaj je nagovestio da su se Srbi i Albanci, navodno, zajedno borili protiv Otomanskog carstva.

 

„Ne znam da li ovo znate, ali kada govorimo o Kosovskom boju, treba reći da su albanske jedinice učestvovale i da ni njima nije bilo drago da im dođe neko izdaleka na njihovu teritoriju“, rekao je on.

 

Izvor: N1, Danas, Večernje novosti, MediaSfera
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .