Istorija

Veliki rat na stranicama „Malih novina“

MediaSfera

 

Valjevci od zaborava nastoje da sačuvaju heroje i značajne događaje u svetskom sukobu na početku 20. veka. Poduhvat Udruženja za negovanje tradicije valjevskog kraja

 

Prvi srpski avion u borbu je poleteo sa aerodroma u Valjevu. Naši vojnici su imali najbolje puške na svetu – „kokinke„, koje je usavršio čovek sa ovih prostora, kao i originalno naoružanje i maskirnu opremu. Lipton, čije čajeve danas pijemo, zdušno je pomagao Srbima, govoreći da je to najdruželjubiviji narod na svetu. Kralj Petar Prvi Karađorđević bio je sin Valjevke. Srpska vojska prva je u istoriji oborila vojni avion i vodila rovovsku bitku, i nije izgubila nijednu ratnu zastavu. Podvizi srpskih lekara u Velikom ratu i odnos prema neprijatelju svetionik su za čovečanstvo.
Ovo je deo od ukupno stotinu zanimljivosti o Velikom ratu, sabranih u „Malim novinama“, zajedničkom poduhvatu Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja i Književnog kluba Valjevo. U pitanju su izuzetno vredne i zanimljive informacije za koje, nažalost, nema mesta u udžbenicima.

 

– Želimo da ih predočimo javnosti, da bismo doprineli sećanju na naše pretke – kaže Marinko Lugonja, predsednik Udruženja za negovanje tradicije i kulture valjevskog kraja. – Humanost koju su pokazali srpski vojnici u Velikom ratu, požrtvovanje za otadžbinu i porodicu, potvrdili su snagu naroda. Bio je to najslavniji period našeg postojanja, a Valjevo, kao bitna tačka u tom periodu, imajući u vidu slavnu Kolubarsku bitku, treba da sija posebnim sjajem, makar i kroz sećanje.

Priča o Mihailu Madžareviću

 

Povodom stogodišnjice pobede i završetka Velikog rata, dva udruženja pripremila su izložbu „Tamo daleko 1918-2018„. Na izložbi su predstavljeni fragmenti „Malih novina„, sa stotinu zanimljivosti, ali i priča o herojskim podvizima srpskih vojnika iz tog perioda, a u vezi sa Valjevom. Među njima je i priča o Mihailu Madžareviću, koji je zbog mnogobrojnih podviga i hrabrosti bio živa legenda srpske vojske. U toku borbi na Solunskom frontu, tokom bitke na Kajmakčalanu, dogodio se najblistaviji trenutak njegove vojničke karijere – osvajanje najvišeg vrha, Kučkovog kamena. Za tu akciju prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i francuski general Moris Saraj nagradili su ga svojim odlikovanjima – Ordenom Karađorđeve zvezde i Ordenom Legije časti.

 

Namera nam je da jedna ulica u Valjevu ponese ime Mihaila Madžarevića – kaže Lugonja. – Da se, između ostalog, u saradnji sa garnizonom Vojske Srbije, u Valjevu oformi zastavni vod u uniformama srpske vojske Velikog rata i angažuje na javnim manifestacijama posvećenim tom događaju. To bi svakako predstavljalo i turističku atrakciju, te deo protokola grada. Da se ustanovi dan pobede Kolubarske bitke, 8. novembar. U zgradi Okružnog suda u Valjevu, prvog u Srbiji, održana je zajednička sednica Vlade Kraljevine Srbije i Vrhovne komande kojom je predsedavao regent Aleksandar. U Valjevu bi trebalo, u saradnji sa Vojskom Srbije, ustanoviti spomen-sobu Drinske divizije.

 

 

Stranice „Malih novina“

Kolubarska bitka i srpski vojnik

 

Lugonja podseća da je više od 400 Valjevaca na grudima ponelo Karađorđevu zvezdu sa mačevima, kao najveće ratno odlikovanje Kraljevine Srbije. Kolubarska bitka i srpski vojnik tog vremena proučavaju se na svim visokim vojnim akademijama.

 

– Želimo da osvežimo duh srpskog naroda, da precima odamo dužno poštovanje – kaže Lugonja. – Naše aktivnosti nemaju veze s ratom, već sa ljudima koji su u tako teškim, strašnim, krvavim okolnostima iskazali vrhunske kvalitete, vrline i vrednosti. A Valjevo je bilo jedna od ključnih tačaka te slavne epopeje srpskog naroda i vojske u Velikom ratu.

 

Vašington i Čikago

 

– Izložba fragmenata „Malih novina“ trebalo bi da bude organizovana u Vašingtonu i Čikagu u julu, za kada je najavljeno podizanje srpske zastave na Beloj kući – kaže Lugonja. – U okviru projekta biće i druge izložbe, predavanja za decu i odrasle, snimanje kratkih serijala, štampanje „Malih novina“, te pozorišna predstava posvećena herojstvu Mihaila Madžarevića.

Izvor:  Novosti
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .