MediaSfera
Verovatno najpoznatija nemačka torta je Švarcvald torta sa višnjama. Kombinacijea čokoladnog želatinastog kolača, sočnog krema, višanja i dosta likera od višnje doprinela je njenoj popularnosti širom sveta. Smatra se klasičnom nemačkom tortom.
Potiče iz oblasti Švarcvald, a, sudeći po podacima iz Muzeja kolača u Kicingenu na Majni, do Drugog svetskog rata bila je nepoznata u ostalim delovima zemlje, piše „Dojče vele“. Ime ove torte asocira na tamnu i misterioznu oblast u Nemačkoj koja se zove Crna šuma (Schwarzwald).
Istoričari kažu da čuveni nemački desert, Švarcvald torta, potiče iz 16 veka. Negde u ovo vreme čokolada počinje da se bori za svoje mesto pod suncem i na Evropskom kontinentu – pa postaje deo tadašnjih recepata. Ona je jedna od najomiljenijih torti u Nemačkoj i Švajcarskoj od 1930 godina.
Torta se sastoji od tri čokoladna biskvita, od kiselih višanja „schattenmorellen„, šlaga od slatke pavlake i rendane čokolade. Torta se ne zove po Švarcvald planinama već po rakiji od višnje koja je karakterisitčna za područje Švarcvalada. Naime, kore se natapaju višnjevačom – Schwarzwälder Kirschwasser, pa dobijaju karakterisitčan miris. Po drugoj boje torte simbolišu boje narodne nošnje žena iz ovog kraja.
U švarcvald tortu ne ide nikakavi čokoladni fil, samo slatka pavlaka, višnje i rakija od višnje. Ne liker od višnje, nego rakija. Torta se lako priprema, veoma bogato i lepo izgleda i nije teška.
Švarcvald torta
Potrebno je za kalup promera 26 cm:
100 gr putera, 100 gr šećera, 1 štapić vanile, 4 jaja, 70 gr mlevenih badema, 100 gr fino narendane čokolade, 50 gr brašna, 50 gr skroba (gustina), dve kafene kašičice praška za pecivo, 7 supenih kašika trešnjevače
Za nadev:
1/2l slatke pavlake, 750 gr višanja iz kompota, 1supena kašika krupno narendane čokolade, puter za podmazivanje
Priprema:
Penasto umutiti puter, šeer i vanilu, pa dodati jaja,bademe i fino narendanu čokoladu. Pomešati prosejano brašno, skrob i prašak za pecivo, pa i to umutiti u smesu. Peći u kalupu na 180 stepeni 30-40min na drugoj prečki odozdo.
Ostaviti da odleži 12 sati.
Dva puta vodoravno razrezati patišpan, da budu 3 kore.
Donju koru natopiti višnjevačom. Umutiti pavlaku u čvrst šlag sa malo šećera, po ukusu.
Prve dve kore premazati šlagom i po njima naređati oceđene višnje.
Gornju koru i celu tortu premazati šlagom, posuti po sredini krupno rendanu čokoladu i po obodu ukrasiti zrelim trešnjama. Ako ih nema, samo posuti čokoladu.
Dodaj komentar