Magazin

Jedan recept, jedna priča: Pizza Margarita

MediaSfera

 

Fotografije: Pixabay, Wikipedia

 

U XVIII veku pogača sa paradajzom počine da se proizvodi i prodaje na ulicama i trgovima Napulja pod nazivom „pizza„. Bila je to veoma jednostavna pizza koja je više ličila na hleb.Vrlo brzo je stekla popularnost kod siromasnog stanovnistva Napulja jer je bila ukusna i jeftina.




I ko zna, mozda bi sve na tome i ostalo da jednog dana 1889. godine, kraljica Margarita od Savoje nije u toku svoje posete Napulja videla mnogo ljudi, pogotovo seljaka, kako jedu ovu veliku pogaču. Iz radoznalosti, iako to nikako nije bilo prikladno, kraljica je naredila da i njoj donesu jednu.

 

Kraljica Margarita od Savoje

Tada je pekar Rafael Espozito iz Napulja napravio prvu pizzu u bojama italijanske zastave: zeleni bosiljak, beli mocarela sir i crveni paradajz. Nazvao je pizzu Margarita, koja se i danas služi.

 

Od istog momenta ona je postala kraljicina omiljena hrana, sto je pizzu učinilo još popularnijom u italijanskom narodu. Tako je pizza postala i ostala osnovni deo italijanske ishrane. Ubrzo su širom zemlje počele da nastaju razne varijacije ovog specijaliteta, pa se recimo u Bologni pocelo dodavati meso u preliv, dok je napolitanska pizza postala je poznata po dodatku izmrvljenog belog luka.

 

Kasnije pizza polako počinje, svojim neodoljivim izgledom i ukusom, da osvaja svet. U Ameriku je pizza stigla već 1897. godine, ali tek nakon nekih 50 godina zaživela je u svojoj punoj snazi. Danas je ona jedno od omiljenih “brzih jela” u Americi.

Pizza Margarita

 

Potrebno je:

 

Za testo:

 

3 solje brašna, 1/2 suvog kvasca, 1/2 šolje mlake vode, 1 kašičica soli

 

Za nadev:

 

3 sveza i vrlo zrela paradajza, 1 lopta svežeg mozzarella sira, maslinovo ulje, malo soli, svež bosiljak (jedna vezica)

 

Priprema:

 

Od pripremljenih sastojaka umesiti testo srednje mekoće, uviti ga u plastičnu foliju i ostaviti da odsoji u frižideru nekoliko sati a može i preko cele noci. Pre upotrebe testo jos jednom lagano premesiti na stolu (pri tom ruke i sto posuti brašom da se ne bi lepilo). Sada napraviti lopticu, malo je uvaljati u brašno i razvući oklagijom. Testo odmah položiti u podmazan pleh.

 

Da bi se paradajz lakše oljuštio staviti ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrejtati vodu i njome preliti paradajz. Sačekati 10-tak minuta, odliti vodu, sačekati još neki minut da se paradajz prohladi pa ga oljuštiti. Oljušten paradjz iseckati na sitne komade i propasirati viljuškom.  Umesto svežeg paradaza može se koristiti pelata.

 

Nakon toga u odgovarajuću posudu naliti malo maslinovog ulja, dodati paradajz, posoliti i prodinstati dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa). Ovim sosom od paradajza premazati pizzu, od gore poloziti kriske mozzarela sira.

 

Pizzu peći u jako zagrejanoj rerni (20-25 minuta). Čim je pizza pečena i još vrela posuti je svežim listovima bosiljka.




Dodaj komentar

Click here to post a comment

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .