MediaSfera
Fotografije: Pixabay, Wikipedia
U XVIII veku pogača sa paradajzom počine da se proizvodi i prodaje na ulicama i trgovima Napulja pod nazivom „pizza„. Bila je to veoma jednostavna pizza koja je više ličila na hleb.Vrlo brzo je stekla popularnost kod siromasnog stanovnistva Napulja jer je bila ukusna i jeftina.
I ko zna, mozda bi sve na tome i ostalo da jednog dana 1889. godine, kraljica Margarita od Savoje nije u toku svoje posete Napulja videla mnogo ljudi, pogotovo seljaka, kako jedu ovu veliku pogaču. Iz radoznalosti, iako to nikako nije bilo prikladno, kraljica je naredila da i njoj donesu jednu.
Tada je pekar Rafael Espozito iz Napulja napravio prvu pizzu u bojama italijanske zastave: zeleni bosiljak, beli mocarela sir i crveni paradajz. Nazvao je pizzu Margarita, koja se i danas služi.
Od istog momenta ona je postala kraljicina omiljena hrana, sto je pizzu učinilo još popularnijom u italijanskom narodu. Tako je pizza postala i ostala osnovni deo italijanske ishrane. Ubrzo su širom zemlje počele da nastaju razne varijacije ovog specijaliteta, pa se recimo u Bologni pocelo dodavati meso u preliv, dok je napolitanska pizza postala je poznata po dodatku izmrvljenog belog luka.
Kasnije pizza polako počinje, svojim neodoljivim izgledom i ukusom, da osvaja svet. U Ameriku je pizza stigla već 1897. godine, ali tek nakon nekih 50 godina zaživela je u svojoj punoj snazi. Danas je ona jedno od omiljenih “brzih jela” u Americi.
Pizza Margarita
Potrebno je:
Za testo:
3 solje brašna, 1/2 suvog kvasca, 1/2 šolje mlake vode, 1 kašičica soli
Za nadev:
3 sveza i vrlo zrela paradajza, 1 lopta svežeg mozzarella sira, maslinovo ulje, malo soli, svež bosiljak (jedna vezica)
Priprema:
Od pripremljenih sastojaka umesiti testo srednje mekoće, uviti ga u plastičnu foliju i ostaviti da odsoji u frižideru nekoliko sati a može i preko cele noci. Pre upotrebe testo jos jednom lagano premesiti na stolu (pri tom ruke i sto posuti brašom da se ne bi lepilo). Sada napraviti lopticu, malo je uvaljati u brašno i razvući oklagijom. Testo odmah položiti u podmazan pleh.
Da bi se paradajz lakše oljuštio staviti ga u dublju posudu, u drugoj posudi dobro zagrejtati vodu i njome preliti paradajz. Sačekati 10-tak minuta, odliti vodu, sačekati još neki minut da se paradajz prohladi pa ga oljuštiti. Oljušten paradjz iseckati na sitne komade i propasirati viljuškom. Umesto svežeg paradaza može se koristiti pelata.
Nakon toga u odgovarajuću posudu naliti malo maslinovog ulja, dodati paradajz, posoliti i prodinstati dok se malo ne zgusne (da dobije gustinu sosa). Ovim sosom od paradajza premazati pizzu, od gore poloziti kriske mozzarela sira.
Pizzu peći u jako zagrejanoj rerni (20-25 minuta). Čim je pizza pečena i još vrela posuti je svežim listovima bosiljka.
Dodaj komentar