Vruće teme

Blic: Ovo bi mogao da bude pravi razlog zašto se povlači Darko Tanasković

MediaSfera

 

Srbija ostaje bez ambasadora pri Unesku. Kako saznaje „Blic“, Darko Tanasković, aktuelni ambasador u Unesku, tražio je da bude razrešen dužnosti, piše današnji Blic. Podsećamo „Blic“ je pre dva dana objavio ovu vest koju su preneli svi ovdašnji mediji.
Kraj Tanaskovićevog mandata svakako se približava, ali u telegramu koji je poslao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić i ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, Tanasković je naveo da želi da se vrati u zemlju nešto ranije zbog privatnih razloga.

 

– Lične stvari postoje i to jeste prvobitan motiv povratka, ali nije tajna i da je ambasador Tanasković već neko vreme nezadovoljan tretmanom koji ima u Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) – navodi izvor „Blica“ iz tog ministarstva.

 

Prema pisanju Blica, Tanasković je još prošlog leta tražio da se reši njegov status, odnosno da se penzioniše, kako bi na Filološkom fakultetu mogao da dobije titulu profesora emeritusa, što može samo kao penzioner. Ipak, došlo je do administrativnih problema i to nije realizovano. Niko iz MSP mu se nije javio tim povodom od avgusta prošle godine.

 

– Tanasković deluje odlučno. Čeka da iz MSP odgovore na njegov zahtev, a ukoliko ga ne vrate, sigurno će podneti neopozivu ostavku, iako mu nije bila namera da na taj način okonča diplomatsku karijeru – otkriva naš sagovornik.

 

Tanasković, ali i brojni drugi ambasadori, žale se na tretman koji imaju na „trećem spratu MSP“, što je kolokvijalni naziv za Generalni sekretarijat kojim rukovode Veljko Odalović i Ivana Pejović.

 

„Blic“ podseća da su nemerljive Tanaskovićeve diplomatske zasluge. U najosetljivijem trenutku, kada je Kosovo apliciralo za Unesko, on je uradio veliki posao i ostaće upisano da je, uz sam državni vrh, najzaslužniji za sprečavanje prijema.

 

Odlazak Tanaskovića pred velike izazove stavlja i šefa diplomatije Ivicu Dačića, koji će zajedno sa predsednikom Vučićem morati da nađe adekvatnu zamenu za Unesko, budući da je sprečavanje Kosova da uđe u međunarodne organizacije godinama jedan od prioriteta naše spoljne politike. To, sigurno, neće biti lako.

 

Tanasković je nedavno izjavio da bi Priština, zbog promenjenih međunarodnih okolnosti, danas imala mnogo manje izgleda za prijem u Unesko nego 2015. godine, kada je njen zahtev za članstvo odbijen. On je dodao da je teško proceniti da li će se postojeći trend nastaviti i kakva će situacija biti u toj organizaciji 2019. godine, kada članstvo Prištine bude na dnevnom redu.

 

Dačić: Zamenu moramo brzo da nađemo

 

Ministar spoljni poslova Ivica Dačić kaže za “Blic” da je razgovarao sa Tanaskovićem.

 

– Moramo da vidimo. On je dobar ambasador zato što je intelektualac, ali može i operativno da radi. Obično intelektualci nisu naročito operativni. A Unesko je takvo telo da moraš i jedno i drugo. Pričaću s ambasadorom Tanaskovićem i s predsednikom Aleksandrom Vučićem, to mora da bude rešeno u kratkom roku – kaže Dačić.

 

Tanasković ne želi da komentariše

 

Saznanja „Blica“ da je tražio da bude vraćen u zemlju aktuelni ambasador pri Unesku Darko Tanasković nije želeo da komentariše.

Izvor: Blic
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .