Medijske inicijative

Marčelo Foa: Medijske manipulacije mogu postići isti cilј kao oružje

 

U Kulturnom centru Beogra večeras je predstavljena knjiga Marčela Foa „Gospodari medija – Spin doktori i manipulacija javnošću u službi vlasti“ (Clio). U razgovoru su učestvovali, pored autora, Andrea Oricio, sef misije OEBS u Srbiji, Miroljub Radojković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Ljiljana Smajlović, kolumnistkinja časopisa Nedeljnik, Dragojub Žarković, glavni urednik nedeljnika Vreme, Marin Pavić, novinar i prevodilac i Maja Vukadinović, urednica edicije Multimedia.
Novinar, profesor na Univerzitetu u Luganu i suosnivač Opservatorije evropskog novinarstva Marčelo Foa u svojoj knjizi „Gospodari medija“ objašnjava kako je i zašto moguće usmeriti medije u želјenom pravcu, često bez jasne svesti novinara da učestvuju u takvim operacijama.

 

Knjiga osvetlјava pozadinu mnogih istorijskih događaja od atentata na predsednika Kenedija do rata u Siriji, otkriva tehnike i trikove kojima se služe medijski eksperti i ujedno nudi istorijski prikaz razvoja fenomena spina, a za čitaoce u Srbiji posebno su interesantni primeri medijske manipulacije, kreirani u velikim američkim PR agencijama, tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

 

Knjiga Gospodari medija pokazuje kako fenomen spina menja novinarstvo širom sveta i Srbija nije izuzetak, naglasio je Andrea Oricio, ambasador OEBS-a u Srbiji. Dragoljub Žarković, glavni urednik nedeljnika Vreme smatra da  „prepoznavanje spina zahteva proces ozbiljne obuke. Studente, mlade ljude treba učiti da proveravaju i da nikome ne veruju“, a  Ljiljana Smajlović, kolumnista časopisa Nedeljnik podsetila je da je radeći kao urednik objašnjavala novinarima da nije jedino važno šta znaju, već i kako su to saznali.

 

-Gubitak poverenja izmeniće odnos prema društvenim mrežama i omogućiće da se konačno osvestimo – naglasio je Ljubomir Radojković, profesor FPN – Nema besplatnog ručka. Usluge na mrežama plaćamo svojim podacima.

 

Knjiga „Gospodari medija“ objavljena je u Italiji 2006, godine i samo u Italiji dostigla tiraž od 250.000 primeraka, mada njen prevodilac Marin Pavić, koji je i sam radio kao dopisnik iz Italije za mnoge srpske medije, kaže da je „Gospodare medija“ otkrio na internetu.

 

Pavić je rekao da je knjiga „Gospodari medija“ nastala kao „osvešćenje“ nakon što su američki mediji lagali javnost o svemu što se dešavalo u Iraku i da je Foa potpuno ušao u mehanizme manipulacije medijima pa vodi i blog na kome raskrinkava mejsntrim medije posebno u domenu spolјne politike.

 

 

 

Odlično upoznat sa onim kako su zapadni mediji izveštavali o događajima u Jugoslaviji tokom devedesetih godina pa sve do svrgavanja Slobodana Miloševića sa vlasti, Marčelo Foa naglašava da svaki novinar mora da poznaje tehnike manipulacije kojima se služe „spin doktori“ i da ide ispod toga kako bi došao do prave informacije.

 

„Čudno je da se od Iraka preko Jugoslavije do najnovijih afera u Londonu, iste šeme manipulacije stalno ponavlјaju i da novinari, čak i velikih medija poput Nјujork tajmsa upadaju u te zamke da bi priznali greške kada bude prekasno„, primetio je Foa, podsetivši da su dva kineska generala tu vrstu manipulacija još osamdesetih godina nazvali asimetričnim ratom koji može da postigne isti cilј kao i oružje.

 

Foa je naveo niz primera manipulacije koju sprovode „spin doktori“ poput „zika“ virusa uoči Olimpijskih igara u Brazilu sa cilјem da se tadašnja predsednica Dilma Rusev skloni sa vlasti, da bi se nakon Olimpijade utvrdilo da niko nije zaražen pomenutim virusom, zatim dešavanja na kijevskom trgu Majdan 2014, a kao jednog od najuticajnijih „spin doktora“ naveo je Alistera Kembela, koji je svojevremeno bio portparol Tonija Blera.

 

On je upozorio na veliki uticaj medija poput „Nјujork Tajmsa“, „Vašington Posta“, „Fajnenšl Tajmsa“, „Rojtersa“, čije informacije prenose svi mediju u svetu.Osvrnuo se i na lažne vesti i naveo da se priča o lažnim vestima pojavila sa Bregzitom i dolaskom Trampa i skrenuo pažnju da je postojao „poseban interes establišmenta da ta tema lažnih vesti dobije na značaju“.

 

Podsetivši da autori lažnih vesti, čak ni onih koje su imale za posledicu ratove, nikada nisu otkriveni ni kažnjeni, Foa smatra da njihov cilј jeste cenzura, jer pod izgovorom da emituju lažne vesti vlasti mogu da zatvore svaki medij, sajt pa i njegov blog, i da je to zapravo akcija protiv nezavisnih medija.

 

Foa je primetio da se dejstvo „spin doktora“ uveliko proširilo i na društvene mreže, te je tako Velika Britanija angažovala „1.500 ratnika informacijama zaduženih za društvene mreže“.

 

„Sve vlade imaju svoju vojsku trolova, lјude koji nemaju identitet i koji deluju u njihovu korist“, dodao je on.

 

Foa je optimista da novinari mogu da se vrate osnovnim vrednostima svoje profesije i da se vredi boriti za slobodu štampe, te naglašava da će lјudi na internetu uvek pokušvaati da pronađu alternativnu verziju onoga što slušaju i čitaju i medijima.
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .