tech/web

Predstavljena knjiga “Diskurs novih tehnologija”

 

Od početka čovečanstva, čovek je stvarao mašine kako bi olakšao svoj rad i svoj položaj. Te mašine zamišljene su da budu čovekove sluge, koje striktno izvršavaju njegova naređenja i zadovoljavaju njegove potrebe. Danas, čovek sve više počinje da razmišlja o veštačkoj inteligenciji i razvoju mašine koja bi imala sopstvenu svest i pravo odlučivanja, ali i o genetskoj manipulaciji koja bi trebalo da stvori novi svet nadljudi.
Iako je to kreativno, treba biti oprezan, pratiti i aktivno učestvovati u diskursima novih tehnologija, koje imaju ogromnu ulogu u određivanju sudbine sveta.

 

U knjizi Diskurs novih tehnologija (IP Clio)  Aleksandar Luj Todorović  se bavi diskurskom novih tehnologija, drugim rečima, kako nove tehnologije utiču na nas i na svet u kojem živimo.

 

Za knjigu Diskurs novih tehnologija Aleksandru Luju Todoroviću je nedavno dodeljena nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u kategoriji monografskih dela u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity).

 

Aleksandar Luj Todorović proveo je preko četrdeset godina u različitim oblastima radija i televizije. Tokom devedesetih godina prošlog veka bio je direktor i dekan Međunarodne akademije za radio i televiziju u Montreu, Švajcarska. Predaje na redovnim i doktorskim studijama na univerzitetima u Podgorici, na Cetinju i u Beogradu. Autor je i koautor većeg broja knjiga i članaka iz oblasti elektronskih medija.

 

Na promociji održanoj sinoć u Velikoj galeriji ULUS-a, u okviru Festivala knjige “Pazi šta čitaš” govorili su dr Maja Vukadinović, kulturolog i analitičar medija, Stanko Crnobrnja, filmski i TV reditelj, Sava Ristović, istoričar umetnosti, urednik na Radio Beogradu 2 i autor.

 

 

-Za mene je bilo interesantno što ovde na veoma jasan način autor daje sveobuhvatnu istoriju i razvoj novih tehnologija. Knjiga je odlično štivo ne samo za one koji poznaju nove tehnologije već može da bude udžbenik za sve one koji počinju da se bave novim tehnologijama u najrazličitijim domenima. Posebno je interesanto na koji način su nove tehnologije promenile društvo, smatra dr Maja Vukadinović.

 

Stanko Crnobrnja, govoreći o knjizi “Diskurs novih tehnologija”, je rekao: “zamislite samo nekoga ko u nevelikoj knjižici u 69 poglavlja približi svet novih tehnologija tako da možete da se osetite bezbedno i konforno, a pri tom da razumete i najsloženije pojmove. Luj je pravi renesansni autor. Temelj je inženjerstvo, a nadgradnja je humanizam. Knjiga može da se čita i kao leksikon, svako poglavlje daje konkretan odgovor na pitanje koje vas interesuje.

 

-Sa razvojem tehnologije razvija se strah dok se nova tehnologija ne savlada. U svakom periodu ljudskog društva kada je dolazila nova tehnologija bilo je: upopastiće nas. Tako je i danas.Sada se govori o veštačkoj inteligenciji koja na određenom skromnom nivou postoji, ali sada se javlja strah da će nas roboti zameniti. U medijima se događa jedna ozbiljna promena na svim novoima – od generisanja sadržaja, preko distribucije do njihove potrošnje.Sada se menja način konzumiranja televizije.Više to nije prijemnik u uglu sobe ispred koga svi sedimo, sada je ima na telefonu, na računaru i na svakom mestu i u svako vreme što će neminovno dovesti do promena, naglasio je Aleksandar Luj Todorović.

Izvor: MediaSfera
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .