Magazin

Jedan recept, jedna priča: Valdorf salata

 

Valdorf salata je sa severnoameričkog kontinenta osvojila čitav svet. Smišljena je na samom kraju XIX veka, ime duguje poznatom njujorškom hoteu, a njen autor nikada se profesionalno nije bavio kuvanjem.




Oskar Čirki, Švajcarac koji se te 1896. godine nalazio na mestu „šefa sale“ njujorškog Valdorf hotela smislio je kombinaciju svežih jabuka, celera i oraha, pomešanih sa majonezom (ili dresingom na bazi majoneza) i posluženih na listu zelene salate. Čirkijeva izmišljotina se odmah svidela izbirljivim gostima luksuznog hotela na Menhetnu.

 

Zahvaljujući velikoj zbirci recepata koje je objavljivao kao nadaleko čuveni „Oskar iz Valdorfa“, ovo lagano jelo je steklo popularnost širom sveta. U prvom objavljenom receptu za salatu koja je ponela ime po hotelu nije bilo oraha, a kasnije je osnovna postavka razrađivana i dodavanjem grožđa, piletine, ćuretine i sušenog voća.

 

Prvi  istaknuti član porodice Astor, prvi multi-milioner u SAD, i tvorac prvog trusta u Americi Džon Džejkob Astor (1763-1848) iz sela Valdorf kod Hajdelberga (otuda Valdorf Astoria) u SAD je stigao nakon Američkog rata za nezavisnost i izgradio carstvo trgovinom krznom koja se protezala do Velikih jezera i Kanade, a kasnije se proširila na američki zapad i pacifičku obalu. Ubrzo je krenuo i sa investicijama,  njegovi naslednici su prešli okean pa su danas mnogi od izdanaka te čuvene porodici – britanski plemići.

 

Kad je hotel Valdorf otvorio svoja luksuzna vrata na Menhetnu, velika investicija Vilijama Valdorf Astora stajala je na staklenim nogama. Objekat visok šezdeset devet metara, Njujorčanima je bio poznat kao Astorova glupost“. Verovali su da je hotel preskupo arhitektonsko čudovište s previše kupatila i da narušava izgled komšiluka. Projekat osuđen na propast pokazao se, međutim, vrlo isplativim i doneo je Astoru pravo malo bogatstvo već u prvoj godini poslovanja.

 

Skepticizam u uspeh hotela podgrevao je motiv za njegovu izgradnju. Mnogi ugledni građani znali su da je milioner iz inata podigao hotel pored kuće u kojoj je živela njegova slavna tetka, jer se s njom nije slagao. Tetka Karolin Šermerhorn Astor ubrzo se povukla pred levijatanskim zdanjem i preselila na drugu adresu. Na mestu gde je živela Vilijem je podigao još jednu oazu luksuza – hotel Astoriju.

 

Iako je reč o nezavisnom objektu, od početka izgradnje postojala je težnja da se Astorija udruži sa susednim Valdorfom. Plan je sproveden u delo krajem devetnaestog veka i rođen je Valdorf Astorija, u to vreme najveći hotel na svetu. S električnom energijom, telefonom u svakoj sobi i prvoklasnom sobnom uslugom, Valdorf Astorija bio je namenjen pripadnicima bogatog staleža. Brojni koncerti, balovi i konferencije održavane su u hotelu koji je veoma brzo postao simbol moćne porodice Astor.

 

Valdorf Astorija prodat je i porušen 1929. godine, dok je prostor za njegovog istoimenog naslednika pronađen u Park aveniji.

 

Valdorf salata

 

Potrebno je:

 

300 gr celera, 150 gr zelenih “grni smit” jabuka, 100 gr delikatesnog majoneza, 100 gr kisele pavlake, 100 gr orasa, ½ limuna, nekoliko listova zelene salate, so po ukusu

 

Priprema:

 

U činiju narendati očišćeni cler i jaubuke na krupnu stranu renda. Orahe izdrobiti oklagijom na krupne komadiće. Voditi računa da celer i jabuke ne potamne (oksidiraju), već ih odmah posle rendanja zaliti sokom od pola limuna. Spojiti sa majonezom i pavlakom. Dobro izmešati i dodati so po ukusu. Servirati u dubuoku činiju obloženu zelenom salatom i posuti orasima.

 

Poslužiti sa kriškom tosta ili prepečenog hleba.




Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .