Magazin

Beč – grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

Nigde na svetu se ne živi tako dobro kao u Beču. Tako bar kažu rezultati istraživanja koje je sprovela međunarodna konsultantska kuća „Mercer“ koja je od 231 grada, 9. put zaredom Beč proglasila za grad sa najboljim kvalitetom života na svetu.
Ono što ga čini najboljim je dobra bezbednosna situacija, dobra mreža javnog prevoza kao i brojne ustanove kulture i mogućnosti za zabavu. Drugo mesto zauzeo je Cirih a treće mesto dele Minhen i novozelandski grad Aukland. Na poslednjem mestu nalazi se glavni grad Iraka, Bagdad.

 

Konsultantska kuća „Mercer“ svake godine analizira kvalitet života u više od 450 svetskih gradova. Analiza se sprovodi na osnovu 39 kriterijuma, među kojima su standardi u zdravstvu, politička stabilnost, ekonomska situacija, obrazovni sistem, stambeno tržište i zaštita prirode. Skoro 98  odsto svih podataka dale su nezavisne institucije i ustanove a 2 odsto su vrednovali oni koji su na privremenom radu u Beču.

 

Od rimskog utvrđenja do carske prestonice

 

Na svim kartama sveta ime austrijske prestonice je piše se Vienna ili Wien. Germanska reč Vienna potiče od reči Vedunia, što je bilo ime keltskog naselja koje se nalazilo na mestu današnjeg grada. Prvi put se spominje u pisanim podacima oko1137. godine, ali se zna da je postojao i u vreme Rimskog carstva. Kao rimsko utvrđenje na granici prema Panoniji, grad se u srednjem veku razvio zahvaljujuci dinastijama Babenberg, a od 1276. i Habsburg. Iskre nekadašnjeg sjaja velike carevine i kulture, koja je u sebi umela da objedini ono što je bilo najbolje u kulturama naroda kojima je vladala, mogu se primetiti i danas. Posle propasti Austrougarske imperije 1918., postao je glavni grad Republike Austrije, a od 1945. do 1955. bio je podeljen na četiri okupaciona sektora saveznika.

Umetnost je zaštitni znak Beča

 

Najbolji način da upoznate Beč, njegov duh i istoriju je vožnja fijakerom kroz centar grada. Prvi bečki fijaker je dobio dozvolu još 1693. godine, a već 1790. bilo je  700 kočija. Kočijaš je često i turistički vodič, koji rado priča o znamenitostima grada. Mušterije čekaju u centru grada ( Stephansplatz , Heldenplatz i Albertinaplatz ) i odmah se dogovoraju o ruti i ceni vožnje.

 

Umetnost je zaštitni znak Beča, i to kako ona savremena koju predstavlja popularna Hundertwasserhaus, čije šarene boje i oblici kao da lebde, tako i one iz prošlosti, što se može videti po brojnim spomenicima velikanima poput Mozarta, Betovena, Suberta ili Štrausa. Glavni gradski simbol je predivna gotička katedrala sv. Stefana iz 12. veka. Kao pravi carski grad, Beč ima i brojne dvorce, od kojih su najpoznatiji Belvedere i Šenbrun, koji je pod zaštitom UNESCO-a i gde se nalazi Tiergarten, najstariji zoološki vrt na svetu.

 

Više informacija na strani: : https://wien1x1.at/site/warum-redet-ihr-immer-von-mercer/
Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .