Magazin

Pazar uz mađarsku AFU jeftiniji i do 27 odsto

 

Državljani Srbije često odlaze u Mađarsku u kupovinu jer su tamo neki proizvodi ne samo jeftiniji, već se ušteda može ostvariti i vraćanjem poreza na granici, piše Dnevnik.
Tako se u susednoj Mađarskoj znatno jeftinije mogu kupiti hrana, kozmetika, kućna hemija, hrana za pse, tehnička roba pa i bebi-oprema i neki drugi proizvodi. Osim na razlici u ceni, ušteda se može ostvariti i vraćanjem poreza na granici, takozvane AFE. Najčešći procenat koji se vraća je oko 27%. Na neke prehrambene proizvode je nešto niže – oko 17, dok je, na primer za knjige, oko pet procenata.

 

Za tehničke proizvode, kao što je recimo televizor, povraćaj poreza je između 12 i 18 procenata, u zavisnosti od prodavnice u kojoj je kupljen. Treba istaći i to da je procedura vraćanja poreza u Mađarskoj, u najvećem broju slučajeva, nešto drugačija od većine ostalih zemalja Evropske unije.

 

Naime, kod njih se porez najčešće vraća u prodavnici u kojoj je roba i kupljena, i to sledeći put kad se vrati u nju. Limit za vraćanje poreza je oko 60.000 forinti, ili oko 200 EUR. U prodavnicama tehničke robe uglavnom može da se vrati preko kompanije Global Blue, ali i ona uzima manji procenat, pa u tom slučaju za vraćanje ostaje manje novca.

 

Kupci iz Srbije koji žele da koriste takozvanu AFU na kasi na kojoj plaćaju robu moraju naglasiti da žele da im se vrati. Nakon obavljene kupovine, radnicima u prodavnici se daje pasoš i oni završavaju kompletnu papirologiju. Papiri i račun koji daje prodavac u prodavnici u kojoj je roba kupljena obavezno moraju da se overe na granici. Carinici znaju kompletnu proceduru i najčešće ništa ne mora da im se objašnjava.

 

Račune iz prethodne kupovine, za koju je korišćena AFA, treba čuvati do sledećeg odlaska u tu prodavnicu u Mađarskoj. Novac se tada vraća na posebnom šalteru, ili se za iznos AFE umanje sledeći račun. Važno je istaći i činjenicu da od datuma kupovine ne sme proći više od 90 dana da bi se porez vratio našem kupcu.

 

AFA je i jedan od razloga zašto je „proces kupovine i prodaje“ između srpskih i mađarskih potrošača i obrnut, jer korist nemaju samo naši, već i mađarski državljani koji pazare u Srbiji. Naime, na buvljaku u Subotici sve je više mađarskih državljana koji dolaze da kupuju ono što naši državljani kupuju kod njih. Cene su im povoljnije taman toliko da im se put i kupovina isplate. A niže su jer gotovo svi prodavci pola AFE ostavljaju kao svoju zaradu, a za vrednost drugog dela spuštaju cenu robe. Tvrde da se to isplati i jednima i drugima.

 

Pazar i u suprotnom smeru

 

Mađari su kod nas najveći kupci sportske garderobe. Kupuju svu odeću koja nosi oznaku nekog poznatog sportskog brenda i gotovo uvek na veliko. Ta roba, naravno, nije „original“, već se šije u mnogobrojnim malim šivaćim radnjama u našoj zemlji. Na buvljaku ima i dosta proizvoda poreklom iz Turske, najčešće čaša, tanjira, šerpa, noževa koji su takođe jeftiniji nego u Mađarskoj.
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .