Magazin

Jedan recept, jedna priča: Saher torta

Fotografije: Pixabay, Wikipedia

 

Saher torta je čuvena klasična bečka torta i verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Sastoji se od čokoladnog patišpana koji se seče na tri dela između kojih se stavlja džem od kajsija. Potom se cela torta premaže džemom i preliva slojem čokolade. Servira sa šlagom.




Priča počinje davne 1832. godine na dvoru kneza Klemensa Vencela fon Meterniha. Ovaj austrijski državnik, političar i verovatno najznačajniji diplomata svoga vremena odigrao je veliku ulogu tokom pregovora na Bečkom kongresu. Bio je ministar spoljnih poslova i oko 40 godina stvarni vladar u Austriji. U unutrašnjoj politici izgradio je poznati „Meternihov sistem“ – klasičan policijski režim, usmeren i protiv liberalnih težnji i protiv nacionalnih pokreta prisutnih širom Austrijskog carstva. Glavno sredstvo kojim se ovaj sistem služio u borbi protiv revolucionarnih pokreta bila je cenzura.

 

Franc Saher

Kada je knez Meternih naredio svom kuvaru da smisli novu tortu  naredba je odmah poslata u kuhinju, ali tada je tamo nastala prava pometnja. Razlog je bio jednostavan – glavni kuvar, bio je bolestan i niko iz kuhinje nije imao predstavu šta da radi i kako da pripremi novu tortu. Međutim, kao u svakoj priči i u ovoj postoji mudri, talentovani pomoćnik koji će znati da iskoristi svoju priliku. Njegovo ime je Franc Saher. Ovaj šesnaestogodišnji dečak, kuvarski pomoćnik, zasukao je rukave i uz malo mašte i znanja kreirao čuvenu čokoladnu tortu, a sve to uz pomoć namirnica i materijala koji mu je trenutno bio na raspolaganju. Rezulta je bilo slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag. Saher torta, ali i drugi njegovi kulinarski recepti, učinili su ga slavnim i poznatim, toliko da je kasnije posedovao nekoliko svojih kafea i restorana.

 

Njegov stariji sin Eduard Saher je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu u poslatičarnici Demel.  Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept svog oca i razvio tortu u formi koju danas znamo. Saher torta je prvi put služena u Demelu, a kasnije i u hotelu Saher koji je Eduardo otvorio 1876. Posle smrti Eduardove udovice Ane 1930. i stečaja hotela Saher 1934. sin Eduarda Sahera ( koji se, takođe, zvao Eduardo Saher) zapošljava se u Demelu, te tako Demel dobija pravo na  distribuciju Eduard Saher torte.

 

Početkom 20. veka došlo je do pravnih nesuglasica o tome kome pripada originalni recept, tj. pravo na ime Originalna Saher torta. Naime,, kada su novi vlasnici hotela Saher 1938. počeli da prodaju tortu pod imenom Originalna Saher Torta, došlo je do pravne borbe između hotela i poslastičarnice. Nakon dugog sudskog postupka, i na kraju i van-sudskog poravnanja, hotel Sacher je dobio pravo da koristi naziv Originalna Saher Torta; a Demel je dobio pravo da ukrašava svoje torte pečatom na kom piše Eduard Saher Torta.

 

Danas svaka poslastičarnica ima svoju verziju Saher torte,  pa je moguće probati Saher tortu sa džemom od crvene ribizle i marcipanom, između ostalog.

 

Originalni recept Saher torte hotela Sacher je strogo čuvana tajna. Međutim, ovaj recept će sigurno zadovoljiti svačija nepca.

 

Potrebno je

 

Za patišpanj:

 

140 gr otopljenog maslaca, 110 gr šećera u prahu, pola štapića vanile, 6 žumanaca, 6 belanaca, 130 gr čokolade za kuvanje, 110 gr kristalnog šećera, 140 gr glatkog brašna, 200 gr džema od kajsije

 

Za glazuru:

 

75 ml slatke pavlake, 20 gr maslaca, 100 gr kvalitetne crne čokolade, 50 gr šećera, 50 ml vode, 1 kašika milerama ili kisele pavlake, slatka pavlaka kao prilog.

 

Saher torta

 

Priprema

 

Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodajte vanilu. Postepeno dodajte žumanca (jedan po jedan) i umutite ih u finu pastu. Umešajte otopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca sa kristalnim šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca.

 

Modlu (kalup za pravljenje kolača) veličine 24 obložiti papirom za pečenje, namažite stranice maslacom i brašnom i sipajte smesu za biskvit. Pecite na 160° oko 55-60 minuta, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst (ne prstom, kutlačom).

 

Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladiti potpuno. Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrejte džem i premažite obe polovine torte, preklopite je i premažite okolo. Ostavite je da se prosuši.

 

Glazura: zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promešajte iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe zakuvajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram (ili pavlaku) i promešajte sa čokoladom. Nek se malo ohladi.

 

Glazuru odjednom prelijte preko torte (curiće svuda, al’ tako treba) i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.




Vodovodska 187 L

PTICE NA UZGLAVLJU

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

22. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .