Fotografije: Pixabay, Wikipedia
Saher torta je čuvena klasična bečka torta i verovatno najpoznatija čokoladna torta svih vremena. Sastoji se od čokoladnog patišpana koji se seče na tri dela između kojih se stavlja džem od kajsija. Potom se cela torta premaže džemom i preliva slojem čokolade. Servira sa šlagom.
Priča počinje davne 1832. godine na dvoru kneza Klemensa Vencela fon Meterniha. Ovaj austrijski državnik, političar i verovatno najznačajniji diplomata svoga vremena odigrao je veliku ulogu tokom pregovora na Bečkom kongresu. Bio je ministar spoljnih poslova i oko 40 godina stvarni vladar u Austriji. U unutrašnjoj politici izgradio je poznati „Meternihov sistem“ – klasičan policijski režim, usmeren i protiv liberalnih težnji i protiv nacionalnih pokreta prisutnih širom Austrijskog carstva. Glavno sredstvo kojim se ovaj sistem služio u borbi protiv revolucionarnih pokreta bila je cenzura.
Kada je knez Meternih naredio svom kuvaru da smisli novu tortu naredba je odmah poslata u kuhinju, ali tada je tamo nastala prava pometnja. Razlog je bio jednostavan – glavni kuvar, bio je bolestan i niko iz kuhinje nije imao predstavu šta da radi i kako da pripremi novu tortu. Međutim, kao u svakoj priči i u ovoj postoji mudri, talentovani pomoćnik koji će znati da iskoristi svoju priliku. Njegovo ime je Franc Saher. Ovaj šesnaestogodišnji dečak, kuvarski pomoćnik, zasukao je rukave i uz malo mašte i znanja kreirao čuvenu čokoladnu tortu, a sve to uz pomoć namirnica i materijala koji mu je trenutno bio na raspolaganju. Rezulta je bilo slatko remek-delo je sačinjavala čokolada, džem od kajsija i šlag. Saher torta, ali i drugi njegovi kulinarski recepti, učinili su ga slavnim i poznatim, toliko da je kasnije posedovao nekoliko svojih kafea i restorana.
Njegov stariji sin Eduard Saher je krenuo stopama svog oca i završio kulinarsku školu u poslatičarnici Demel. Sahert torta je zapravo njegovom zaslugom postala ono što je danas. On je usavršio recept svog oca i razvio tortu u formi koju danas znamo. Saher torta je prvi put služena u Demelu, a kasnije i u hotelu Saher koji je Eduardo otvorio 1876. Posle smrti Eduardove udovice Ane 1930. i stečaja hotela Saher 1934. sin Eduarda Sahera ( koji se, takođe, zvao Eduardo Saher) zapošljava se u Demelu, te tako Demel dobija pravo na distribuciju Eduard Saher torte.
Danas svaka poslastičarnica ima svoju verziju Saher torte, pa je moguće probati Saher tortu sa džemom od crvene ribizle i marcipanom, između ostalog.
Originalni recept Saher torte hotela Sacher je strogo čuvana tajna. Međutim, ovaj recept će sigurno zadovoljiti svačija nepca.
Potrebno je
Za patišpanj:
140 gr otopljenog maslaca, 110 gr šećera u prahu, pola štapića vanile, 6 žumanaca, 6 belanaca, 130 gr čokolade za kuvanje, 110 gr kristalnog šećera, 140 gr glatkog brašna, 200 gr džema od kajsije
Za glazuru:
75 ml slatke pavlake, 20 gr maslaca, 100 gr kvalitetne crne čokolade, 50 gr šećera, 50 ml vode, 1 kašika milerama ili kisele pavlake, slatka pavlaka kao prilog.
Saher torta
Priprema
Izmutite omekšali maslac sa šećerom u prahu dok se ne stvori pena i dodajte vanilu. Postepeno dodajte žumanca (jedan po jedan) i umutite ih u finu pastu. Umešajte otopljenu čokoladu. Čvrsto ulupati belanca sa kristalnim šećerom i lagano dodavati u pastu od žumanaca.
Modlu (kalup za pravljenje kolača) veličine 24 obložiti papirom za pečenje, namažite stranice maslacom i brašnom i sipajte smesu za biskvit. Pecite na 160° oko 55-60 minuta, pritom prvih 15 minuta držite vrata rerne odškrinutim za jedan prst (ne prstom, kutlačom).
Tortu zajedno sa kalupom okrenuti na rešetku i hladiti oko 20 minuta. Zatim uklonite kalup, skinite papir, vratite poklopac kalupa, okrenite tortu i ohladiti potpuno. Kada se torta ohladi, izvucite je iz modle i prepolovite nožem. Zagrejte džem i premažite obe polovine torte, preklopite je i premažite okolo. Ostavite je da se prosuši.
Glazura: zakuvajte slatku pavlaku sa maslacem, sklonite sa vatre i promešajte iseckanu čokoladu dok se ne rastopi. Takođe zakuvajte vodu i šećer dok se ne otopi, dodajte mileram (ili pavlaku) i promešajte sa čokoladom. Nek se malo ohladi.
Glazuru odjednom prelijte preko torte (curiće svuda, al’ tako treba) i premažite okolo sa što manje poteza, kako bi glazura bila glatka. Ostavite nekoliko sati da se čokolada ohladi i stvrdne.
Dodaj komentar