FELJTON Moj slalom

Milica Cincar- Popović: Moj slalom od bolesti do zdravlja (18)

Od uma do dela

 

 

Bog svakome daje upravo ono što mu srce želi.

Vilijam Šekspir, Kako vam drago

 

Želja se nalazi u srcu. Vaše srce je najmoćniji organ za realizaciju u vašem telu. Srce je prvi organ koji se u telu formira i daje vam trenutni impuls za delanje. Snažan osećaj se ne može zanemariti.

Prema tome, osećanja, strasti i želje postaju vozila za realizaciju vaše izvorne misli.

 

Džejden Sterling

 

Moja kolona dobra je pokazala nedvosmisleno da nijedna hemija nije tako moćna kao lepota. Lepo me je lečilo, jer se od ružnog i razboljevamo. Znate li ono uverenje da lek mora biti gorak? Koliko puta se čuje „odvratno je, ali pomaže“, za neki lekoviti čaj, npr? A jeste li ikad čuli da vam neko hvali lekovite moći nekog melema koji je divnog ukusa i mirisa?

 

Ernesto Sabato je rekao da svetom vlada sekta slepih. Najveće opšte istine su uglavnom najcrnje laži, nastale iz straha i nedostatka inteligencije. Malo, skriveno, praistorijsko uplašeno biće u čoveku nada se da će se manjim zlom iskupiti od većeg i zato veruje da će ga razne lekovite torture iskupiti od bolesti ili smrti. Ali razboljevamo se zato što se na nas navalilo previše ružnog. Od tog ružnog u našem životu, nastalo je ružno telo bolesti.
Znate li da je sirup od meda i ruže najlekovitije sredstvo za upaljeno grlo? Divno miriše i divnog je ukusa. Dajte detetu kad ga zaboli grlo sirup od ruže, čistu posteljinu i lepu priču za laku noć ispričanu u zagrljaju; probudiće se mnogo zdravije, nego ako ga nakljukate antibioticima i ostavite samo uz crtani film. Da, to tako funkcioniše kod dece. A kod nas, odraslih? Ko će meni praviti sirup od ruže i uspavljivati me lepim pričama, razmišljala sam. Najozbiljnije. Onog trena kad sam spoznala da mi nedostaje lepota, da čeznem za lepotom, ta čežnja je postala stalno prisutna. Više nisam mogla da je ne vidim, ni za tren. Od početka mi je bilo jasno jedno – ako hoću da lepota oko mene bude stalna, njen izvor mora biti u meni.

 

Možda to i jeste razlika između deteta i zrele osobe: za dete treba stvarati kvalitetna živona rešenja da bi se ono kvalitetno razvijalo; zreo čovek, međutim, treba već da bude formiran i kvalitetna životna rešenja moraju da izviru iz njega.

 

Dobro, to je bio uvid. U mom srcu je bila želja. Ali, kako uspešno delati njoj u susret?

 

Kad smo kod uspeha, znate li koje su najčitanije novine na svetu? Većina verovatno ne zna, mislim da se ne prevode na srpski: Hafington post. To je glasilo koje negira sva „pravila“ o tome šta čitaoci vole da čitaju. Umesto reportaža o starletama i „selebritima“ (kako uopšte treba napraviti množinu od reči kao što je „selebriti“?), umesto tračeva i zastrašujućih vesti, Hafington post daje kvalitetne književne tekstove, izveštaje o kulturi, dodeljuje prestižnu literarnu nagradu i prenosi novine iz svih oblasti koje čine život savremenog čoveka, s ciljem da mu dogradi, upotpuni obrazovanje i proširi vidike. Kao što rekoh, to su najčitanije novine na svetu.

 

Suočena sa iznenadnim zdravstvenim problemima, Arijana Hafington, Grkinja koja živi u Americi i koja je u to vreme bila domaćica i majka, povukla se u kontemplaciju o svom životu iz koje je, u svoj novi život,  unela odluku da osnuje Hafington post, što je sa saradnicima i ostvarila, kao i knjigu u kojoj prenosi uvide koji su njene novine doveli do takvog uspeha.

 

Za Arijanu, postoje 4 stuba uspeha. To su:

 

– blagostanje (materijalna dobrobit);

– mudrost;

– čudesnost;

– davanje.

 

Materijalna dobrobit, objašnjava Arijana, ogleda se u tome da nas delatnost kojom se bavimo ne troši, ne iscrpljuje kao parazit, već da se razvoj te delatnosti pozitvno odražava i na naš život. Biti mudar, znači povezati se sa našom urođenom mudrošću; jer, svi se rađamo sa istinom u sebi, ali samo mudar čovek može i da je spozna, da joj se obrati. Čudesnost je povezanost sa čudom života; svest, doživljaj veličanstvene lepote života. Davanje znači spoznati da je svako davanje dobitak.

 

Arijana mirnoću duha, neophodnu da bi se svesno pridržavala ovih principa, obezbeđuje meditacijom. To može biti i molitva ili kontemplacija; kako god ih zvali, to su trenuci u kojima ulazite u komunikaciju sa svojom suštinom. Kako čovek može znati ko je, ako o svemu misli i sa svima razgovara, samo ne sa samim sobom?

 

Arijanina definicija čudesnosti je tačno opisivala to što mi je tako bolno nedostajalo. Lepota. Lepota življenja. Svud oko mene, sve je bilo sivo. Ljudi koji se brinu, umesto da me jednostavno vole. Hrana koja je neukusna, jer nije spremana da bude lepa, već da bude „zdrava“. Soba u kojoj je sve tu da bi bilo funkcionalno, a ništa lepo. Moj život, u kome se radost dešava samo u umu, jer je u telu patnja ili, u najbolju ruku, ništavilo.

 

Odlučila sam da se poslužim Arijaninim sredstvom, svakodnevnom meditacijom.  Počela sam od stvaranja lepote tamo gde sam najbolje funkcionisala – u svom umu.

 

Pred spavanje, kada je tiho i mirno… Nisam odmah mogla da shvatim zašto mi je odmah nakon odluke da meditaciji pristupim ozbiljno i redovno, u svesti isplivala jedna davno zaboravljena lekcija, koju sam čula od mog idola iz detinjih dana, moje profesorke biologije.

 

Pored vrste homo sapiens, postojalo je još najmanje 6 čovekolikih vrsta: homo heidelbergensis, homo rudolfensis, homo abilis, homo floresiensis, homo erectus, homo neanderthals. Opstao je samo homo sapiens. Ovaj naš predak se od ostalih bitno razlikovao po tome što je jedini razvio govor, jezik.

 

U idućem nastavku: Misli postaju dela

 
NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .