Medijske inicijative

Belgijskom novinaru preti proterivanje, Brnabić neupućena

 

Belgijskom novinaru Filipu Bertinšanu (Philippe Bertinchamps) preti proterivanje iz Srbije pošto mu je odbijen zahtev za produženje privremenog boravka. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kaže da još nema sve informacije o tom slučaju.

 

Novinarska udruženja su prenela da je MUP Srbije odbio Bertinšanu zahtev za produženje boravka jer on, prema policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, predstavlja „pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti“.
Ana Brnabić je rekla novinarima u Beogradu da stoji iza stava da su mediji u Srbiji slobodni. „Ako postoji takva indicija, sigurno da je bazirana na činjenicama“, rekla je Ana Brnabić. Ona je ocenila i da Srbija ima ozbiljne institucije i da se nada da svaka institucija radi svoj posao.

 

NUNS i NDNV: Srbija proteruje politički nepodobnog stranog dopisnika

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenili su da pretnja proterivanjem iz zemlje dopisnika brojnih stranih medija predstavlja „međunarodni incident i novu fazu u gušenju medijskih sloboda i zabrani kritičkog mišljenja i govora u Srbiji“.

 

Navodeći da su Bertišanovi izveštaji „primer novinarskog profesionalizma“ kao i da kao dopisnik iz Beograda nikada nije imao problema sa policijom, udruženja su upozorila da je Bezbednosno-informativna agencija (BIA) „temeljno saslušavala Bertišana zbog njegovih napisa i intervjua koje je pravio tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u Srbiji“.

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Bezbednosno-informativne agencije (BIA) da objasne zbog čega Filipu Bertinšanu nije produžena viza i na osnovu čega ga je BIA proglasila „pretnjom po bezbednost državu i njene građane“.

 

Bertinšan je, kako je rekao UNS-u, u februaru prošle godine podneo zahtev za produženje vize, kao što je to radio svake godine u deset godina koliko živi i radi u Srbiji.

 

„MUP mi je odgovorio tek u aprilu, posle predsedničkih izbora o kojima sam izveštavao kao svaki put ranije, da je moj zahtev odbijen“, rekao je Bertinšan UNS-u.

 

Bez obrazloženja zašto je bezbednosna pretnja

 

Nakon žalbi sudu i dva informativna razgovara na koje je pozivan iz BIA, januara ove godine MUP je doneo novo rešenje kojim mu ponovo nije odobrio boravak u Srbiji.

 

U rešenju, kako piše sajt „Raskrinkavanje“, stoji da je BIA obavestila policiju da „raspolaže podacima koji predstavljaju smetnju za pozitivno rešenje zahteva za odobrenje privremenog boravka“, te da državljaninu Belgije boravak treba odbiti.

 

„Niko mi se posle toga nije javio iz MUP-a ili BIA i ja nisam dobio objašnjenje zašto sam bezbednosna pretnja. Ne mogu da kažem da je to zbog nekog konkretnog teksta koji sam napisao, ali sam siguran da je zbog posla kojim se bavim i kritičkih tekstova koje pišem. Ne postoji drugi razlog. Želim i čekam da od njih čujem razlog i dobijem konkretne odgovore zbog čega sam pretnja. Nadam se da će mi na kraju ipak odobriti vizu“, rekao je Bertinšan UNS-u.

 

Ukoliko Upravni sud ne odluči drugačije, Bertinšan će u maju će morati da napusti Srbiju

 

Belgijska televizija: Bertišanu se ne zamera ništa konkretno

 

Belgijskom novinaru Filipu Bertinšanu preti proterivanje iz Srbije odakle izveštava već 10 godina, objavila je belgijska radio-televizija na francuskom jeziku (RTBF).

 

Dopisniku RTBF-a preti proterivanje iz zemlje u kojoj radi. Prvi put nakon 10 godina, srpske vlasti odbijaju da mu produže vizu. On, po njima, ‘predstavlja pretnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti’„, objavio je RTBF na svojoj internet stranici.

 

RTBF dodaje da se njihovom dopisniku ne zamera ništa konkretno i kaže da je reč o iskusnom profesionalcu koji već 10 godina izveštava iz tog područja, a najviše iz Srbije. Osim za RTBF, Bertišan izveštava za nekoliko frankofonih medija, među ostalima za Liberation, Mediapart i Courrier des Balkans.

 

Oženjen je Srpkinjom i dobar je poznavalac regiona, navodi RTBF.

 

U članku se kaže da Evropska komisija u svojim izveštajima već godinama upozorava na probleme u pogledu slobode medija u Srbiji, da je u parlamentu izglasan zakon o medijima koji je u skladu sa evropskim očekivanjima, ali da se ne sprovodi.

 

Previše znatiželjni novinari u Srbiji primaju pretnje, eksplicitne ili implicitne. Nezavisni mediji trpe ekonomske posledice ako se ne sviđaju vlastima. Pravosuđe i policija ne čine ništa da ih zaštite. Kako bi preživeli, puno novinara i medija pribegava autocenzuri“, navodi RTBF.

 

„Danas Filipu Bertišanu prijeti proterivanje. Ali, osim njegovog slučaja, u pitanju je sloboda medija u Srbiji“, zaključio je RTBF.

 

RSF osudila odluku srpskih vlasti

 

Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (Reporters sans frontieres – RSF) sa sedištem u Parizu saopštila je  da srpske vlasti prete da iz zemlje proteraju belgijskog novinara Filipa Bertinšana kojem je odbijen zahtev za produženje njegovog privremenog boravka u Srbiji.

 

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) odbacilo je zahtev Bertinšana, belgijskog dopisnika nekoliko frankofonih medija u Beogradu, za produženje njegovog privremenog boravka u Srbiji gde živi s porodicom. Sada je još pod pretnjom da bude proteran zbog, kako su navele vlasti, opstrukcije javnog reda i nacionalne bezbednosti“, navodi su saopštenju RSF-a.

 

Organizacija je osudila tu oduku i pozvala na pažnju međunarodne javnosti prema subdini novinara u Srbiji. RSF je naveo da Bertinšan iz Beograda radi reportaže za nekoliko frankofonih medija među kojima Kurije de Balkan (Le Courrier des Balcans), Mediapar, Liberasjon, RFI, Soar (Le Soir) i Tribin de Ženev (La Tribune de Geneve).

 

Organizacija je dodala da nikakvo obrazloženje za odbacivanje zahteva nije navedeno i da je novinar u dva navrata bio saslušan u Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA). Prvo saslušanje je bilo u aprilu 2017. godine, odmah posle izbora koje je novinar pokrivao za svoje medije.

 

„S obzirom na izuzetno zabrinjavajuću situaciju slobode medija u Srbiji, gde su nezavisni novinari sada meta fizičkog i verbalnog zlostavljanja, čak i mržnje u kampanjama provladinih medija, smatramo da je potrebno hitno skrenuti pažnju srpske, evropske i medjunarodne javnosti na taj slučaj“, dodao je RSF.

 

Organizacija je podsetila da Bertinšan pokriva događaje u Srbiji i Balkanu deset godina i dodala da novinar nije imao problema s vlastima do 2017. godine, i do tada je redovno mogao da produži boravak u Srbiji.

Izvor: N1.infoMeni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .