Medijske inicijative

Sejdinović o tužbi protiv Gajovića; Gajović: Izviniću se

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Srbije Aleksandar Gajović izjavio je da će se lično izviniti Nedimu Sejdinoviću, predsedniku NDNV.
„Lično ću mu se izviniti kada ga budem video za ovu neopreznost, jer čovek kaže nešto i što ne misli, omakne mu se, i zaista mislim da je to bila moja greška“, dodao je Gajović.

 

Gajović je nedavno optužio Sejdinovića da izmišlja da mu se na društvenim mrežama upućuju pretnje smrću. On je u emisiji „Pravi ugao“ na RTV-u povodom zahteva najvećih novinarskih udruženja da podnese ostavku kazao da ipak misli da na poziciji državnog sekretara može mnogo da doprinese.

 

„Ja ću sutra dati sve od sebe i radiću najbolje što mogu kao da ću tu ostati i sto godina. Prosto i jednostavno čini mi se da na ovom mestu zaista mogu mnogo toga da pružim, kako zbog životnog tako i radnog iskustva i da predstavljam profesiju novinara na način kako ja mislim da je najbolje. U tom smislu ostavka ili ne, nek ostane za vreme koje je pred nama“, rekao je Gajović upitan da li razmišlja da podnese ostavku.

 

On je kazao i da ima jednak odnos prema svim medijima i novinarima i da ministarstvo najoštrije osuđuje napade na sve novinare.

 

„Ministarstvo kulture osuđuje najoštrije svaki napad na novinare. Ministarstvo ne treba da ostane nemo na napade. Nepojmljivo je da neko može na bilo koji način da primeni silu nad novinarima“, rekao je Gajović i dodao da ministarstvo, osim što osuđuje, mora i da zahteva od državnih organa da reaguju i da prati postupak nadležnih.

 

On je ponovio da svaki napad mora da se prijavi policiji. On je naveo da, kada je posle napada na novinara N1 Nikolu Radišića rekao da treba saslušati i šta druga strana ima da kaže, nije mislio šta ima nasilnik da kaže, već nadležni organi, odnosno policija.

 

„Ja sam danas pročitao informaciju da policija čeka da Radišić da izjavu tim povodom. Hajde da sačekamo ishod naravno da ćemo uvek osuditi takvu vrstu pritiska i neprimerenog ponašanja, a Radišić,u koji časno i profesionalno obavlja posao, želim da stvar do kraja dovede i mi ćemo kao Ministarstvo da stanemo iza njega. Mi siledžije nikada nećemo štiti„, rekao je Gajović.

 

Novinarska udruženja tražila su ostavku Gajovića zbog spornog intervjua za Radio slobodna Evropa u kom je rekao da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za napade na novinare, da novinari „nisu jedini koje napadaju“, da oni treba sami da se zaštite i da se obrate nadležnim državnim organima.

 

On je komentarisao napade na novinarku nedeljnika Vreme i članicu Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamaru Skrozzu, na novinara N1 Nikolu Radišića i pretnje smrću Nedimu Sejdinoviću, povodom kojih je rekao da oni „namerno potenciraju napade na novinare koji nisu provladini“ i da ga interesuje „verzija druge strane, odnosno ko, šta i da li uopšte neko stoji iza napada“.

 

Predsednik NDNV Nedim Sejdinović ranije je izjavio je da su u toku konsultacije s advokatima o podnošenju tužbe protiv državnog sekretara za medije Aleksandra Gajovića. Sejdinović je agenciji Beta rekao da u saopštenju posle Gajovićevih spornih izjava u intervjuu za Radio slobodna Evropa, Grupa za slobodu medija, čiji je NDNV član, nije eksplicitno tražila smenu Gajovića, jer „njegov odlazak, iako važan i dobrodošao, suštinski ništa neće promeniti“.

 

„U našem saopštenju nije eksplicitno tražena ostavka ili smena, ali je traženo da se Ministarstvo ili Vlada odredi prema njegovim navodima. Jer on je tipičan predstavnik ove vlasti, koja je od vrha nadole, kriva za katastrofalnu medijsku situaciju, atmosferu straha i nasilja i progon novinara“, rekao je Sejdinović.

 

On je rekao da se podrazumeva da Gajović treba da završi „na marginama društva“ posle spornih izjava, ali se situacija neće mnogo promeniti. „Može čak da bude alibi ovim vlastima pred međunarodnom zajednicom da nastave sa dosadašnjom praksom. Strašno je da smo došli u situaciju da takav čovek bude državni sekretar„, kazao je on.

 

Prema Sejdinovićevim rečima, mogućnosti za dalju saradnju s Ministarstvom kulture i informisanja sada su svedene na minimum, iako su i ranije bile male. „Ispostavilo se da je sastanak sa Anom Brnabić takođe služio za njeno samoreklamarstvo, a da se stvari na medijskoj sceni dodatno pogoršavaju. Mi u medijskoj zajednici zaista moramo razmisliti da li je svrsishodno da učestvujemo u svemu tome“, dodao je predsednik NDNV.

 

On je naveo slučaj smene tadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog vređanja novinara, koji je kasnije postao direktor BIA. „Videli smo kako se stvar završila sa smenom Bratislava Gašića“, kazao je Sejdinović i dodao da se zahvaljuje Udruženju novinara Srbije (UNS) na podršci koju mu je to udruženje iskazalo u saopštenju za javnost, i izrazio nadu da „njihov zahtev nema veze sa povratkom Nina Brajovića na mesto državnog sekretara“.

 

Grupa za slobodu medija je 11. februara zatražila od premijerke Brnabić i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića da što pre kažu da li se slažu sa izjavama državnog sekretara, i zahtevala smenu Gajovića.

Izvor: NUNS
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .