Medijske inicijative

Četiri fotografije na Fejsbuku šire mržnju i ogavne predrasude

Piše; Miroslava Brkic

 

Skandalozna i lažna fotografija na kojoj su velelepne vile prikazane kao kuće izbeglica iz Hrvatske, Bosne i Kosova, a udžerica u lošem stanju kao kuća starosedeoca u Srbiji već danima kruži društvenim mrežama i šalje opasnu poruku mržnje. Ono što je najbizarnije u celoj priči jeste da jedna od kuća sa slika, koja je opisana kao „kuća izbeglice iz Hrvatske“, u stvarnosti pripada pevačici Lepoj Breni koja živi na Bežanijskoj kosi.
„Da li je ovo naša istina?“ zapitao se jedan korisnik Fejsbuka uz priloženu fotografiju koja je izazvala lavinu komentara.

 

– To su naša braća. Da li bi nam bilo draže da su ih poklali tamo? NATO je ratovao uz Hrvate i Albance, a mi smo ovde u Srbiji na sve moguće načine izbegavali mobilizaciju. Bili su sami, a tužno je što su i dalje sami. I oni koji su ostali i oni koji su došli. A naše su kuće i ognjišta takvi, jer bolje ne umemo i možda nismo ni zaslužili – napisao je jedan korisnik, ali kako se nastavlja diskusija komentari koji „bodu oči“ jesu i oni „Da, ovo je istina“ pa čak i „Zagadiše nam Vojvodinu“.

 

Ipak, ima i onih svesnih koliko mržnje ova fotografija može da prouzrokuje.

 

– Ovo je nepotrebno sejanje distance između ljudi. Nije za generalizovati kako čije kuće izgledaju. I sami vidite koliko ste nepotrebno besnih komentara izazvali ispod statusa – napisao je jedan korisnik ispod fotografije.

 

Mišljenja da je ovo jedna vrsta „mržnje prema onim Srbima koji nisu starosedeoci“ je i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

 

– Ovo je pokazivanje mržnje prema Srbima koji su zbog ekonomskih, ratnih ili političkih okolnosti izbegli u Srbiju. Ovde je najvažnija poruka da je Srbija država svih Srba i svih građana Srbije i bilo kakva podela je apsolutno neprihvatljiva – kaže Linta.

 

Za utisak koji ova fotografija pruža, da je izbeglicama sve omogućeno kada su došli u Srbiju, Linta kaže da je neistinit.

 

– To je jedna velika laž. Upravo sam tada 1995. godine kritikovao režim Slobodana Miloševića, koji ništa nije učinio za preko 100.000 proteranih Srba iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Srpska sela bila su poluprazna, država je mogla da otkupi kuće i daju izbeglicama povoljni kredit, recimo 20.000 tadašnjih maraka, a državi matici bi novac bio vraćen u roku od 15-20 godina – dodaje naš sagovornik.

 

Kako kaže, nažalost, to se nije desilo. Ljudi su, sa druge strane, ili plaćali kirije ili bili u kolektivnim centrima.

Izvor: Blic
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .