Medijske inicijative

Johanes Han na pitanja Insajdera o tome da li je pronašao dokaze o ugroženosti slobode medija u Srbiji (VIDEO)

 

 

Evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je odgovarajući na tvrdnje da je sloboda medija u Srbiji ugrožena 2015. godine izjavio da je „više puta čuo te primedbe“, ali da su mu „potrebni određeni dokazi“.

 

Na pitanje novinara Insajdera da li je u međuvremenu, nakon mnogobrojnih kritičnih izveštaja i domaćih i stranih organizacija koje se bave medijima, pronašao dokaze za ugrožavanje slobode medija, Han priznaje da je ta izjava bila „provokativna“, ali da EU ne beži od pitanja o slobodi medija.
„Pa, u međuvremenu sam dobio izveštaje o stanju i mi to stalno pratimo. To ćete videti i u sledećem izveštaju o napretku Srbije. Mi ne bežimo od tog pitanja. Ja razumem da je u to vreme to bila veoma provokativna izjava, ali je odražavalo ono što sam hteo da postignem“, rekao je Han.

 

Na pitanje novinara Insajdera da li je promenio mišljenju o tome da nema dokaza za ugroženost slobode medija, Han odgovara da nema potrebe da menja mišljenje, jer je uvek spreman da se time bavi zbog generalne posvećenosti vladavini prava.

 

„Nije bilo potrebe da menjam mišljenje. Moje razumevanje toga je da ja mogu samo da delujem ako imam dokaze za nešto. Onda sam spreman da se time pozabavim, jer sam veoma posvećen vladavini prava. Vladavina prava, po mom mišljenju, uključuje i slobodu izražavanja, nezavisnost medija, nezavisnost sudstva. Postoji jasan katalog evropskih vrednosti čiji je cilj da pomogne zemlji da napreduje i u tom smislu je neophodno ukazati na takve stvari“, izjavio je Han.

 

Novinar Insajdera je pitao Hana da li je zadovoljan situacijom u medijima u Srbiji, međutim, moderatorka je procenila da je bilo dovoljno pitanja za Hana. Ipak, novinar Slobodne Evrope koji je bio sledeći na redu ponovio je isto pitanje, na koje je komesar Han ponovo izbegao direktan odgovor:

 

„Pa, to je posao koji je u toku. Postoje nedostaci, ali postoje nedostaci i u drugim zemljama. To se takođe mora napomenuti. Postoje ne samo problemi sa medijima koji su političke prirode, već i oni ekonomski.  Potrebna nam je povoljnija ekonomska situacija koja stvara uslove za medijsku utakmicu i ohrabri novinare da rade za nezavisne medije, ali je važno i da se napravi dobar zakonski okvir za javne servise. Takođe, značajno je uređenje finansiranja javnim novcem. Postoje dobri primeri u nekim drugim evropskim zemljama. Lično, mislim da ne postoji savršeni model, ali treba učiti od drugih zemalja. To je sve proces koji je u toku“, rekao je Han.

 

EU i evropske novinske organizacije kritično o stanju u medijima u Srbiji

 

Podsetimo, u poslednjih nekoliko godina mnoge domaće i strane organizacije koje se bave medijima, isticali su da je sloboda medija u Srbiji ugrožena.

 

Ekspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja deluje pri Evropskoj komisiji, ocenila je u izveštaju za Srbiju u novembru ove godine da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti.

 

„Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti“, navodi se u izveštaju TAIEX-a.

 

U izveštaju se, između ostalog, navodi i da „dodatni problem predstavlja činjenica da je od ukupno 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti“.

 

Takođe, Evropska komisija je u svom izveštaju o napretku u poglavljima koja se tiču vladavine prava, krajem prošle godine naveo da se Srbija i dalje suočava s krupnim izazovima kad je reč o slobodi medija i izražavanja i uspostavljanju valjanih uslova za pluralističku medijsku pozornicu.

 

U izveštaju se navodi i da se poreske inspekcije koriste da bi se „vršio ekonomski pritisak na medije“, a upozorava se i REM da „mora zajamčiti punu primenu zakona o ravnopravnom pristupu medija svim kandidatima u izbornim kampanjama„, što je jedna od glavnih kritika opozicije u Srbiji.

 

Takođe, Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropska federacija novinara (EFJ) u septembru prošle godine, nakon što su ugašenje Vranjske novine, a glavni urednik Vukašin Obradović započeo štrajk glađu, pozvale su srpske zvaničnike da javno osude pretnje za slobodu medija i napade na novinare.

Izvor: NUNS

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .