Fenomeni

Naučnici su na putu da konačno otklјučaju zapečaćen drevni novozavetni rukopis. Evo kako

Foto: The New York Times

 

U načinim krugovima ne kriju uzbuđenje zbog mogućnosti da misteriozni hrišćanski rukopis poznat pod nazivom M.910, za koji se pretpostavlja da sadrži delove rane verzije Novog zaveta bude pregledan pomoću skenera – stranice drevnog teksta su tako krhke da su istraživači zabrinuti da ih dodiruju.
Kompjuterski stručnjak dr Brent Sils sa  Univerziteta u Kentakiju razvio je softver koji može modelirati površinu izbledelog papira ili pergamenta koristeći rendgenske snimke i potom stvoriti čitlјivi tekst umetanjem slova na odgovarajuću površinu.

 

M.910 se čuva u Muzeju Biblioteke Morgan  U Njujorku od 1960. Istraživači su godinama pokušavali da pronađu način  kako da pročitaju dokument a da ga oštete. Marija L. Frederiks, konzervator Morgan biblioteke, rekla je da nije moguće da se tekst prenese iz biblioteke koliko je krh – ona kod sebe čuva deliće pergamenta koji su otpali  sa teksta tokom pet decenija.

 

Veruje se da su rukopis napisali koptski monasi u Egiptu u četvrtom veku (mada je verovatnije je da je reč o petom ili šestom veku) i da sadrži ranu verziju Dela Apostola, pete knjige Novog zaveta.

 

Foto: Twitter

 

„Ne možemo biti sigurni šta je sadržina rukopisa, ali svaki dokaz je dragocen, naročito iz ovako stare knjige – nema mnogo svedoka u vezi Biblije iz tog perioda„, izjavio je za Njuzvik Pol Dilej, asistent na katedri za antičke mediteranske religije na Univerzitetu u Ajovi. „Svaki od ovih drevnih biblijskih rukopisa je malo drugačiji, tako da će sigurno biti nekih zanimlјivih varijacija teksta. Nije nemoguće da postoji još jedan spis u rukopisu koji ne možemo da vidimo„.

 

Rendgenski snimci urađeni su u decembru 2017. godine i trenutno se obrađuju i spremaju za pregled. Broj strana, veličina rukopisa i broj slova po stranici navode Dileja da veruje da da M.910 sadrži samo knjigu Dela, ali ne može biti siguran u to. Dokument može sadržavati i druge biblijske tekstove, ali može da sadržati  poruku od prepisivača o tome ko je platio izradu rukopisa, kada i gde je kopiran.

 

Dilej je objasnio da se sumnja da je dokument pretrpeo štetu koju je izazvao požar, što otežava rekonstrukciju.

 

„Oštećenje od  toplote je prouzrokovalo da se stranice malo smanjuju, a neke su se i spojile. Izgleda kao da je žar ili nešto slično palo na njega i spalilo ga„.

 

I dok većina svitaka ima tekst samo na jednoj strani, što znatno pojednostavlјuje proces modelovanja, kod M.910 postoji još jedan problem – tekst je dvostran. Zato M.910 predstavlјa jedinstveni izazov za Silsovu tehniku.

 

Dr Sils je dobio međunarodno priznanje kada je iskoristio svoju tehniku skeniranja da „digitalno dešifruje“ drevni Hebrejski En-Gedi svitak (50-100 CE) iz Izraela. Čak ni Sils nije mogao da veruje šta je uradio. „Ispostavilo se da je to  drevni hebrejski svitak koji sadrži najraniju poznatu instancu masoretičkog teksta, najautoritetivniju  verziju hebrejske biblije“, napisao je Nikolas Vejd u Njujork tajmsu.

 

Dr Sils je rekao da njegova fascinantna tehnika „može pretvoriti stvari koje se ne smatraju vrednim u dragocene predmete“, prenosi Fejtvajr.

Izvor: Faithwire.
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .