Vruće teme

Mikis Teodorakis :“Sveže sećanje na Jugoslaviju, Grčka sledeća žrtva“

U Atini su za sutra planirane demonstracije protiv kompromisa oko imena Makedonije.

 

Foto: EPA-EFE Nikos Arivanitidis

 

Dojče vele“ (DW) prenosi da je jedan od najavljenih govornika na protestu, kompozitor Mikis Teodorakis (92), kojeg naziva ikonom grčke levice. Poručio je da je „sveže sećanje na Jugoslaviju“, a da će Grčka biti „sledeća žrtva“.
DW navodi da je Teodorakis u poslednje vreme na meti kritika zbog izjava koje su ocenjene kao antisemitske, a komentatori u Grčkoj se čude i njegovom učešću na “patriotskom“ skupu.

 

Mikis Teodorakis

DW navodi se da su ove demonstracije protiv kompromisa oko imena Makedonije, nastavak protesta na tu temu, kao i da su zbog imena severnog suseda već padale vlade, a i sada je protest ventil za nagomilano nezadovoljstvo.

 

Podseća se da je na najvećim demonstracijama u poratnoj istoriji Grčke više od milion ljudi je u februaru 1992. izašlo na ulice Soluna da protestuje protiv kompromisa u sporu oko imena sa tada mladom samostalnom Makedonijom. To je izazvalo krizu vlade u Atini i konzervativni premijer Konstantin Micotakis otpustio je tvrdolinijaša Antonisa Samarasa sa mesta šefa diplomatije, ali je i sam morao da podnese ostavku.

 

Navodi se da je sledeći premijer Andreas Papandreu bio još tvrdji i čak je Makedoniji uveo trgovinski embargo. Decenijama je kao zvanična politika ostajao zahtev Grčke da “Republika Makedonija“ ne može da se zove tako jer naziv tobože signalizira pretenziju na grčku geografsku oblast.

 

DW navodi da danas, u vreme vlade Aleksisa Ciprasa, kao da je prihvaćeno da Makedonija ima pravo na naziv u kojem se ta reč pominje. Nakon iscrpnih pregovora pod pokroviteljstvom UN saznalo se da Vlada u Atini prihvata moguće kompromisno ime “Gornja Makedonija“.

 

Protesti u Solunu

 

Navodi se da mogućnost kompromisa ponovo izvodi nezadovoljnike na ulice i da sutrašnje demonstracije dolaze nakon masovnog protesta u Solunu krajem januara. Kao organizator se ukazuje Inicijativa “makedonskih udruženja“, koja baštine tradiciju grčke Makedonije.

 

“To je patriotsko okupljanje. Ime Makedonija ne dolazi u obzir„, rekla je predstavnica udruženja Georgija Bitaku.

 

Politikolog Levteris Kusulis kaže za DW da se „neki u ovoj zemlji (Grčkoj) osećaju povezani sa istorijom na čudnovato zaostao način. Ostaju zarobljeni u prošlosti i ne razumeju da se svet dalje razvija“, ocenjuje Kusulis.

 

DW navodi da su se na rubu demonstracija u januaru pojavili i predstavnici nacističke partija Zlatna zora, kao i da je na pitanje reportera organizatorka Bitaku rekla da su na demonstracijama dobrodošli svi koji žele da “brane“ svoju domovinu.

Izvor: Tanjug, DW
Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .