Događaji Preporučujemo

ISTINA O JASENOVCU: Sutra otvaranje izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim nacijama

 

Izložba „Istina o Jasenovcu – pravo na nezaborav“, povodom 75 godina od osnivanja zloglasnog logora, biće otvorena sutra,,  u Palati Ujedinjenih nacija u Nјujorku, u 18 časova po njujorškom, a u 24 sata po srednjoevropskom vremenu. Izloba je organizovana povodom Međunarodnog dana Holokausta, koji se obeležava 27. januara, na osnovu rezolucije Generalne skupštine UN donete 2005. godine.

 

Postavka, koja će biti izložena do 30. januara, obuhvata građu iz arhiva Izraela, Nemačke, SAD, Italije, Norveške, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije. Organizatori izložbe su Institut za Holokaust iz Izraela i Institut za Jasenovac iz Njujorka, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Izraela. Direktor izložbe je prof. dr Gideon Grajf, vodeći istoričar Instituta za istraživanje i dokumentaciju Holokausta „Šem olam” iz Izraela, ekspert za Aušvic.

 

Izložba, koja je najavljena kao najveća postavka o Jasenovcu priređena ikada u inostranstvu, obuhvata 180 panoa sa tekstovima Međunarodne ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković, 21 crtež Dragana Jelovca i autentične predmete iz Memorijalnog centra Donja Gradina, piše Politika„.

 

U nedelju, 28. januara, biće otvorena Naučna konferencija „Istorijska radionica – Jasenovački magnum crimen“ na kojoj će kao predsedavajući govoriti profesor Gideon Grajf. Kopredsedavajući su i profesor istorije na „Medger Evers“ koledžu u Njujorku Beri Lituči, istraživač Centra „Simon Vizental“ Knut Fluvik Toresen i direktor Etnografskog instituta SANU Dragan Radojičić.

 

Kimberli Man, šef Sekcije za edukaciju o Holokaustu Ujedinjenih nacija, u pratećem materijalu pripremlјenom za postavku „Logor smrti Jasenovac – pravo na nezaborav” ističe da je „osnovni cilј izložbe razvijanje i negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istreblјenje u Drugom svetskom ratu”.  Po rečima Manove, izložba u Ujedinjenim nacijama treba da pruži „svojevrstan doprinos kulturi mira i da spreči oživlјavanje neonacističkih ideologija poput ustaške ideologije, ustaškog pokreta i režima NDH koji je i doveo do stvaranja logora za istreblјenje Jasenovac”.

 

Da je reč o monumentalnoj izložbi, prvi put postavlјenoj u Ujedinjenim nacijama, svedoči činjenica da je iz Beograda u Nјujork prevezeno avionom sedam tona opreme i eksponata, kako bi ovaj srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta bio predstavlјen na najbolјi način.

 

Specijalni gosti na otvaranju postavke biće preživeli deca logoraši  Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije –  Jelena Buhač Radojčić, Smilјa Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz Nјujorka Eva Kostabel Dojč i David Alkalaj, koji su preživeli ustaške logore Rab, Pag i Jasenovac.

 

Počasni gost biće gospođa Rouzi Stivenson Gudnajt, potpredsednica „Vikimedije” i potomak čuvenog dr Davida Albale, srpskog i jugoslovenskog diplomate koji se izborio da Vlada Srbije u egzilu, kao prva, 1917. godine prizna Balfurovu deklaraciju.

 

 

 

O nameri da bude održana komemorativna manifestacija u Njujorku, javnost je upoznata u julu prošle godine tokom predvanja profesora Grajfa u Andrićevom institutu u Višegradu, kao i na Filološkom fakultetu u Beogradu, kojim su prisustvovali predstavnici Narodne skupštine Srbije i Jasenovačkog odbora Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

 

Usledilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Andrićevog instituta, Instituta za Holokaust iz Tel Aviva, Instituta za Jasenovac iz Njujorka, Instituta za uporedno pravo i Etnografskog instituta SANU u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, uz prisustvo srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića i ambasadora Izraela u Srbiji Alone Fišer Kam.

 

Jedan od sledećih zajedničkih koraka biće Konferencija o Holokaustu i genocidu u NDH, koja će biti održana u aprilu u Andrićgradu.

 

 

 

U zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svetskog rata ustaše su ubile 700.000 ljudi, među kojim 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, te 127.000 antifašista. U Jasenovcu je ubijeno 20.000 dece.

 

Hrvatska optužuje Srbiju da „plasira lažne podatke“

 

Hrvatska je optužila Srbiju da izložbom o Jasenovcu u sedištu Ujedinjenih nacija „manipuliše i plasira lažne podatke“, a stradanja žrtava u tom ustaškom logoru iz Drugog svetskog rata koristi u „propagandne svrhe“.

 

„Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osuđuje pokušaj da se prostor UN-a postavljanjem srpske izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za manipulacije i plasiranje lažnih podataka“, prenela je agencija Hina navode hrvatskog Ministarstva.

 

Ministarstvo je ocenilo da organizovanje izložbi na takav način „ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi“ i ukazalo da o izložbi nisu bili ni informisani stručnjaci i institucije u Hrvatskoj.

 

 

 

Stav hrvatskog ministarstva objavljen je nakon što su beogradske Novosti obelodanile da je Hrvatska na sve načine pokušavala da spreči izložbenu postavku o Jasenovcu, ali je odustala kada je lično generalni sekretar UN Antonio Guteres odobrio otvaranje izložbe o ustaškim zločinima nad Srbima, Jevrejima i Romima.

 

Zvanični Zagreb je diplomatskim kanalima tražio da UN zabrane izložbu u svojim prostorijama, pa su se sa takvim zahtevom obratili i Guteresu.

 

Njima je, kako se navodi, bila sporna fotografija Alojzija Stepinca i njegova strašna misija u pokatoličavanju Srba, kao i isticanje broja nastradalih o kojem se govori u filmu koji je deo postavke.

 

Posle ovog manevra Zagreba usledila je brza reakcija srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, koji je od UN tražio i dobio zvanicno odobrenje da izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“ može da se organizuje.

 

Na izložbi će biti prikazane i činjenice o stradanju porodice Nikole Tesle u NDH (Foto Ministarstvo spolјnih poslova Srbije)

 

MSP Srbije je navelo da je ovo najveća i najmonumentalnija izložba koja će prvi put biti postavljena u UN o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-jevrejski projekat povodom obeležavanja Međunarodnog dana Holokausta, 27. januara.

 

Izložba „Jasenovac – pravo na nezaborav“, prva je izložba međunarodne GH7 ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u Ujedinjenim nacijama, 72 godine nakon Drugog svetskog rata.

 

Izvor: Politika, Blic, N1

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .