Vruće teme

Fondacija Tijana Jurić skupila dovoljno potpisa: Predlog izmene Krivičnog zakonika uskoro pred poslanicima

 

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić potvrdio je u utorak (16. januara 2018. godine) da je njegovo ministarstvo obradilo potpise građana prikupljene u inicijativi Fondacije Tijana Jurić za uvođenje kazne doživotnog zatvora, te da je ispravno više od 125,5 hiljada od ukupno 158.460 predatih potpisa.

 

Kako je saopšteno iz Fondacije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao nadležni organ za vođenje Jedinstvenog biračkog spiska (JBS), na zahtev Narodne skupštine, proverilo je da li su svi potpisnici Inicijative upisani u JBS, odnosno da li ima najmanje 30.000 potpisnika sa ispravnim podacima koliko je potrebno da bi Narodna skupština uvažila građansku inicijativu.

 

Posao prepisa podataka u elektronski oblik i provere podataka urađen je za 45 dana, a u ministarstvu ističu da je u redovnim okolnostima za takav posao trebalo najmanje 6 meseci rada.

 


-Cilj i želja svakog čoveka je da deca budu bezbedna, a tome će doprineti inicijativa Fondacije Tijane Jurić – dodao je ministar.

 

Igor Jurić je pohvalio službenike Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za požrtvovanost koju su pružili i dali svoj doprinos da se potpisi obrade u rekordnom roku.

 

– Sada su potpisi i zvanično u Narodnoj skupštini Republike Srbije i više ne postoji nijedna prepreka da se Predlog izmene Krivičnog zakonika pojavi pred narodnim poslanicima. Duboko verujem da se na taj momenat neće dugo čekati, verujem i ministarki pravde, Neli Kuburović, da će ispuniti obećanje i da će se predlog ubrzo naći u skupštinskoj proceduri. Takođe bih želeo i da pojasnim da je razlika u prvobitnom broju prikupljenih potpisa i onih koji su prihvaćeni kao ispravni, u tome što jedan broj građana nije želeo da upiše svoj jedinstveni matični broj. Mi smo se kao organizacija pre prikupljanja potpisa konsultovali sa poverenikom za informacije od javnog značaja, Rodoljubom Šabićem, koji je napisao preporuku da se takvi potpisi mogu prihvatiti uz druge podatke, poput broja iz lične karte, ali se to po zakonu još uvek ne može prihvatiti. Ipak, to nikako ne menja stvar, prikupljeno je četiri puta više potpisa nego što je dovoljno – rekao je Igor Jurić.

 

Potpisi građana prikupljani su u periodu od 23. do 29. oktobra 2017. godine, s ciljem izmene Krivičnog zakonika, odnosno uvođenja doživotnog zatvora za počinioce najtežih oblika teških krivičnih dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnika ili trudne žene.

Izvor: eKapija

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .