Vruće teme

NUNS I UNS POVODOM PRETNJI ČEDOMIRA JOVANOVIĆA NOVINARU KURIRA: Niko ne sme da ugrožava pravo novinara na rad

 

 

Povodom pretnji lider aLDP Čedomira Jovanovića novinaru Kurira Bobanu Karoviću reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije.

 

„Oštro osuđujem verbalne pretnje novinaru Kurira i posebno najavu fizičkog obračuna. Ovo je jedan od retkih incidenata koji nije posledica atmosfere koju stvaraju vlast i pojedini mediji i baš zato je važno naglasiti da baš niko u ovom društvu, posebno ne javna ličnost i funkcioner političke partije, ne smeju ugrožavati pravo novinara na rad. A ne čak i pretiti im“, rekao je predsednik NUNS Slaviša Lekić.

 

Podsetimo, Čedomir Jovanović uputio je brutalne pretnje novinaru Kurira Bobanu Karoviću nakon objavljivanja teksta u kom se govorilo o vezama lidera Liberalno demokratske partije (LDP) sa „zemunskim klanom“.

 


Jovanović je od novinara tražio njegovu kućnu adresu kako bi odmah došao da, kako je rekao, „rasčiste neke stvari, ili poslao nekog po njega“, a sve vreme je govorio kako će mu „polomiti pi.ku“.

 

Redakcija Kurira prijavila je policiji ove opasne pretnje.

 

UNS: Ispitati navode o pretnjama novinaru Kurira

 

Udruženje novinara Srbije zatražilo je da nadležni organi ispitaju sve okolnosti slučaja koji je danas policiji prijavio novinar Kurira Boban Karović, zbog pretnji koje mu je uputio predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović. LIder LDP demantovao da je pretio novinaru Kurira.

 

UNS je saopštio da je Jovanović pretio telefonom nezadovoljan zbog teksta koji je u ponedeljak objavljen u Kuriru, u kojem Mihajlo Ulemek, stric Milorada Ulemeka, govori o tome da je lider LDP-a posećivao kuću u Šilerovoj ulici, gde su se okupljali pripadnici „Zemunskog klana“.

 

„Nakon navoda izvora da je Jovanović posećivao ovu kuću poslao sam ;mu SMS-om pitanja da to prokomentariše, ali mi on nije odgovorio. Zvao me je sinoć i prvo rekao da ima informacije i da mu dam adresu da pošalje nekog po mene. Na moju konstataciju da nije toliko hitno i da se možemo čuti sutra, on je počeo da preti“, rekao je UNS-u Karović.

 

On je dodao da mu je Jovanović pretio da će ga „polomiti“ i vikao „koga ti citiraš danas“ i „kakav ti je ovo tekst za sutra“.

 

„Rekao je i da ću mu platiti za sve u prethodnih 15 godina, kao i da sam dobio novac da pišem te stvari. Nije zvučalo nimalo bezazleno i prijavio sam pretnje policiji. Naročito me plaši što je hteo da dobije moju adresu“, ispričao je novinar.

 

UNS navodi da je Krivičnim zakonikom propisano da je za ugrožavanje sigurnosti pretnjom osobama koje obavljaju posao od javnog značaja informisanjem zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. UNS je navelo da svako ima pravo da bude nezadovoljan radom novinara i da se zbog toga može obratiti nadležnim regulatornim i samoregulatornim telima, kao i sudskim organima, ali da mora poštovati dostojanstvo novinara i njihovo pravo da svoj posao obavljaju u skladu s javnim interesom.

 

Jovanović: Nisam pretio novinaru Kurira

 

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je, reagujući na saopštenje Udruženja novinara Srbije, da nije pretio novinaru Kurira Bobanu Karoviću i da su „navodi Kurira o pretnji tačni koliko i njihovi tekstovi o njemu“.

 

„Nisam nikada dao izjavu Kuriru, niti sam zvao i pretio novinaru. Već 15 godina nisam dao nikakvu izjavu Kuriru i tako će biti i ubuduće“, rekao je Jovanović UNS-u.

 

On je naglasio da broj telefona na koji ga je UNS pozvao da prokomentariše navode novinara Kurira Bobana Karovića da mu je pretio nije njegov, niti je ikada bio.

 

Novinar Kurira Boban Karović UNS-u je dao broj telefona sa kojeg mu je, kako tvrdi, Jovanović pretio, prenosi UNS.

 

UNS je prethodno u saopštenju naveo da Jovanović danas nije odgovarao na pozive tog udruženja.

 

Izvor: NUNS, UNS, Beta

 
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .