Vruće teme

Svetski mediji o ubistvu Ivanovića: Pojačaće se etničke tenzije

 

 

Svetski mediji preneli su danas vest o ubistvu Olivera Ivanovića, a Asošiejted pres ocenjuje da će ovaj napad najverovatnije pojačati etničke tenzije na Kosovu.

 

AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost ,nakon koje će se obratiti javnosti.

 

Američka agencija u izveštaju iz Kosovske Mitrovice javlјa, pozivajući se na Ivanovićevog adokata, da je Ivanović podlegao povredama nakon što je jutros upucan ispred prostorija svoje stranke, a opisuje ga kao „jednog od klјučnih političara na severu Kosova većinom naselјenom Srbima”.

 

Američka agencija podseća da je kosovski sud osudio Ivanovića za ratne zločine počinjene tokom sukoba 1998-1999, uz napomenu da je presuda poništena i da je ponovno suđenje bilo u toku.

 

Bi-Bi-Si u svom izveštaju navodi da je ubijen istaknuti srpski političar na Kosovu Oliver Ivanović, koji je „smatran jednim od umerenih lidera kosovskih Srba”.

 

I ruska agencija Tas s prenela je da je lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda” Oliver Ivanović jutros ubijen u Mitrovici.

 

Tas s prenosi i da se lјudi u velikom broju okuplјaju ispred prostorija sedišta stranke i bolnice, kao i da je policija blokirala okolne ulice.

 

Francuski mediji izvestili su, pozivajući se na izvore iz Ivanovićeve stranke i njegovog advoata Nebojšu Vlajića, da je Ivanović, koga opisuju kao važnog srpskog političara na Kosovu, jutros ubijen iz vatrenog oružja u srpskom delu Mitrovice.

 

„Na čelu lokalne socijaldemokratske stranke, smatran je umerenim srpskim političarem u gradu koji ostaje podelјen na severni deo, naselјen Srbima, i južni deo, naselјen kosovskim Albancima”, navodi „Figaro”.

 

Radio Slobodna Evropa, kome je Ivanovićevu smrt potvrdio i glavni tužilac u Mitrovici, Šucri Sulјa, objavio je kratku Ivanovićevu biografiju, ističući da se na poslednjim lokalnim izborima 22. oktobra 2017. zbog zastrašivanja na severu Kosova, četvoro sa njegove liste povuklo, te da mu je nedavno u Severnoj Mitrovici zapalјen automobil.

 

Na to podseća i „Dojče vele”, navodeći da je Ivanovih više od dve godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina.

 

Mediji u regionu na udarnim mestima o ubistvu Ivanovića

 

Mediji u regionu bez izuzetka na udarnim stranama prenose vest da je jutros u Kosovskoj Mitrovici izvršen atentat na lidera Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda Olivera Ivanovića.

 

Pozivajući se beogradske, mediji u regionu prenose da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sazvao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, kao i da je delegacije Srbije u Briselu napustila razgovore sa Prištinom koji je trebalo da se održe danas, nakon trinaestomesečne pauze.

 

Hina prenosi da je sever Kosovske Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo pod blokadom jakih policijskih snaga.

 

Agencija navodi da je Ivanović bio jedan od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku grupu Povratak.

 

Navodi i da je važio za umerenog političara koji uživao ugled međunarodne zajednice, a 1999. godine, kada je formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je postao predsednik njegovog izvršnog odbora za severno Kosovo.

 

Podsećaju i da je Ivanović pre tri godine uhapšen i više od dve godine proveo je u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina.

 

Fena podseća da je Ivanović jedan je od vođa kosovskih Srba i nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku grupu Povratak.

 

Agencija MIA javila je da je Ivanović podlegao povredama zadobijenim od četiri metka u grudima.

 

Radio televizija Crne Gore prenela je da je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao da je delegacija Beograda napustila dijalog u Briselu i da se vraća u zemlјu zbog ubistva Ivanovića.

 

Ovo je zločinački i teroristički čin koji mora biti i biće kažnjen”, izjavio je Đurić, prenela je RTCG.

 

Priština: Političari bez reagovanja, vlada:osporena vladavina prava

 

Svi prištinski mediji preneli su da je u Kosovskoj Mitrovici jutros ubijen Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda na Kosovu, kao i saopštenje kosovske vlade koja je osudila ovaj događaj i ocenila da je njime „osporena vladavina prava”.

 

Albanski političari se nisu zasad oglašavali povodom Ivanovićevog ubistva.

 

Vlada u Prištini je istakla u saopštenju da ubistvo Ivanovića „osporava vladavinu prava i svaki pokušaj uspostavlјanja reda na čitavoj teritoriji Kosova”.

 

Nasilјe je neprihvatlјivo bez obzira od koga dolazi i kome je usmeren”, navodi se u saopštenju kosovske vlade.

 

Upozorenje Stejt departmenta

 

 

Najčasnija opomena da situacija u južnoj srpskoj pokrajini može da se otme kontroli stigla je nedavno iz Stejt departmenta, koji je svoje državljane koji planiraju da putuju na Kosovo upozorio da budu dodatno oprezni.

 

– Terorističke grupe nastavljaju da planiraju moguće napade u regionu Balkana, uključujući i Kosovo. Teroristi mogu da napadnu sa malo ili bez ikakvog upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportne centre, pijace, tržne centre, objekte lokalne uprave, hotele, klubove, restorane, bogoslužna mesta – stoji u saopštenju Stejt departmenta koje je prenela američka ambasada u Prištini.

 

Američka diplomatija upozorila je i da se „politički motivisano nasilje javlja širom Kosova“, i konstatuje da su mogući „građanski nemiri na severu Kosova“:

 

 

 

Izvor: Tanjug, agencije, Politika
KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .