Magazin

Makron: Zašto baget nije na Uneskovoj listi, a pica jeste?

 

Francuski hleb s hrskavom, zlatnom korom i mekom sredinom izaziva zavist u svetu i trebao bi da bude uvršten na popis nematerijalne svetske baštine Uneska, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.

 

U decembru je na taj popis uvrštena napuljska pica. Pa zašto ne i baget?

 

“Moramo sačuvati bagetovu izvrsnost i našu veštinu u stvaranju bageta. Stoga bi trebalo da bude na popisu svetske baštine“, rekao je Makron.

 

“Baget je i deo naše svakodnevice i istorijske tradicije“, dodao je.

 

“Poznajem naše pekare. Kada su videli da su Napoletanci dobili priznanje Uneska sigurno su se zapitali: Zašto ne i baget? I u pravu su”, kazao je francuski predsendik.

 

Baget

 

Dugi, tanki francuski beli hleb veima hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao hleb uz obrok, baget je zgodan za pravljenje sendviča i brusketa.

 

 

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .