Francuski hleb s hrskavom, zlatnom korom i mekom sredinom izaziva zavist u svetu i trebao bi da bude uvršten na popis nematerijalne svetske baštine Uneska, izjavio je francuski predsednik Emanuel Makron.
U decembru je na taj popis uvrštena napuljska pica. Pa zašto ne i baget?
„Moramo sačuvati bagetovu izvrsnost i našu veštinu u stvaranju bageta. Stoga bi trebalo da bude na popisu svetske baštine„, rekao je Makron.
„Baget je i deo naše svakodnevice i istorijske tradicije„, dodao je.
„Poznajem naše pekare. Kada su videli da su Napoletanci dobili priznanje Uneska sigurno su se zapitali: Zašto ne i baget? I u pravu su“, kazao je francuski predsendik.
Baget
Dugi, tanki francuski beli hleb veima hrskave kore. Originalan naziv je baguette. Danas ovaj hleb se konzumira širom sveta a postoje i različite vrste od tamnih, integralnih pa do onih sa raznim semenkama i koštunjavim plodovima. Osim što se koristi kao hleb uz obrok, baget je zgodan za pravljenje sendviča i brusketa.
Dodaj komentar