Vruće teme

Frankfurter algemajne cajtung: Poricanje realnosti – „istorijski sport srpstva“

 

Kosovska retorika predsednika Vučića naišla je na odbijanje nacionalista predvođenih mitropolitom Amfilohijem, piše Frankfurter algemajne cajtung. „Ne radi se samo o Kosovu već o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije.“

 

Ne može biti samo do bujne brade i raskošnih odora jer čak i njegovi protivnici priznaju: vladika Amfilohije Radović – više od četvrt veka crnogorski mitropolit – je harizmatična pojava. Čovek je svestan svoje moći i jači je na rečima od bilo kog vladike Srpske pravoslavne crkve čiji je patrijarh zamalo postao u januaru 2010. Tada mu je računicu pokvario samo slučaj (ili, iz crkvene vizure: Božija volja)“, počinje ugledni Frankfurter algemajne cajtung članak posvećen raspravi o Kosovu u Srbiji.

 

„Srpski ultranacionalista iz Crne Gore se posebno predano izjašnjava o političkim pitanjima. Nezaboravan je u Beogradu njegov govor na sahrani premijera Zorana Đinđića koji je ubijen 2003, kada je prozapadnog šefa Vlade indirektno optužio da je sam kriv za svoju smrt. Nezaboravna je njegova tvrdnja da su Srpkinje abortusom ubile više srpske dece nego Musolini i Hitler tokom okupacije u Drugom svetskom ratu. Amfilohije je pristalica ratnog zločinca Radovana Karadžića koji je osuđen u Haškom tribunalu – njega obožava gotovo istim intenzitetom kojim prezire homoseksualce, Evropsku uniju, NATO i sve zapadno“, piše novinar Mihael Martens.

 

Mitropolit Amfilohije se, navodi se dalje, ovih dana uzdigao u „predvodnika nacionalističke koalicije koja se protivi kosovskoj retorici (još treba da se pokaže da li će iz toga nići kosovska politika) srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Vučić odbija formalno priznanje nezavisnosti Kosova proglašeno 2008. uz zapadnu podršku, ali se ispod tog praga zalaže za dogovor koji bi obema državama omogućio da postanu članice EU. Vučić ne isključuje čak ni prijem Kosova u Ujedinjene nacije pod određenim uslovima.“

 

Martens dalje piše da Vučić uprkos tome ostaje ubedljivo najomiljeniji političar u Srbiji što se može objasniti njegovom prošlošću – i sam je do 2008. bio u nacionalističkom taboru. „Na njegovom primeru se potvrđuje lekcija poznata i iz drugih delova sveta: negdašnji jastrebovi su često u najboljoj poziciji da prevaziđu konflikte u čijem su potpaljivanju sami učestvovali. Ali sada Vučić naspram sebe ima koaliciju koja ga podseća na njegove početke“, piše u uglednom frankfurtskom listu.

 

Navodi se da je „Apel za odbranu Kosova i Metohije“ potpisalo više od 150 ličnosti iz javnog života te da oni Vučićevu politiku vide kao izdaju srpskih interesa. „Izgleda da potpisnici peticije taj interes vide kao kontinuirano odbijanje realnosti što je neka vrsta istorijskog sporta srpstva, to jest njegovih elita, a koštala je narod već mnogo krvi i patnje“, analizira Martens i onda poentira: „Zapravo se ovde ne radi samo o Kosovu već uopšte o spoljnopolitičkoj orijentaciji Srbije. Vučić želi da uvede Srbiju u EU dok nacionalistički rusofili poput Amfilohija to žele da spreče. Kosovo je za njih samo sredstvo za ostvarivanje cilja skretanja zemlje sa sadašnjeg kursa.“

 

„Ne iznenađuje onda što je apel potpisala i glavna urednica izdanja Sputnjika za Srbiju. To je ruski medij koji iz Beograda producira radijski program i internet-stranicu na srpskom. Nije preterano – već možda ponešto prikraćeno – reći da, prema izveštavanju Sputnjika, Evropskom unijom dominiraju pedofili, homoseksualci, muslimani i oni puni razumevanja za muslimane i da svi oni žele da ojade Srbiju i podriju tradicionalne pravoslavne vrednosti srpskog naroda dok majčica Rusija (u obličju tatice Putina) svojom zaštitničkom rukom bdije nad slovenskim bratskim narodom“, piše Frankfurter algemajne.

 

Na kraju teksta se navodi da „šovinističkog odbijanja“ Vučićeve kosovske retorike ima i na „levo-liberalnoj i socijaldemokratskoj“ strani spektra i da recimo Boris Tadić i Vuk Jeremić kritikuju politiku predsednika kao „poniznost prema Zapadu“. „Činjenica je da je Vučić zbog svoje regionalne politike koja je usmerena na smirivanje tenzija uživa podršku Zapada i da je do sada uspevao da uprkos tome ostane najpopularniji političar u Srbiji. Naravno da to zna i vladika Amfilohije. Kao političar protiv Vučića ne bi imao šansu – zato radije politizuje u crkvenoj odeždi, sa pastirskim štapom i raspećem u rukama, nego u prašnjavoj areni dnevne politike gde se niko ne može pozvati na Božiju reč kada birači odluče.“

 

Više portala, poput lista Donaukurir, prenosi vest agencije AFP da se priprema „novi mjuzikl posvećuje životu bivšeg srpskog moćnika Slobodana Miloševića. Probe za ‘Slobodan Šou’ počinju sredinom januara, premijera je planirana za februar“ u srpskoj enklavi Gračanici na Kosovu. Agencija podseća da je Milošević bio predsednik Srbije u eri ratova te da je umro 2006. u Hagu tokom suđenja za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

 

Priredio: Nemanja Rujević

Izvor: DW

 

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .