Magazin

Jedan recept, jedna priča: Šatobrijan za dvoje

 

Fransoa Rene, vikont od Šatobrijana živeo je život dostajan avanturističkih romana. U najslavnijim bitkama bio je oficir u francuskoj vojsci, živeo je godinu dana među američkim indijancima, nekoliko puta iz korena menjao politička uverenja, ali je zato ostao veran jednoj ženi – čuvenoj lepotici madam Rekamije i, naravno svom kuvaru, Monmeriju, koji je za svog gospodara izumeo sočan biftek sa povrćem – Šatobrijan.

 

Dok je njegova političa uloga u rojalističkom pokretu tokom Prvog carstva i Restauracije bila prilično mala, njegova uloga u razvoju francuske književnosti je enormna. Njegovi opisi prirode kao i njegova analiza sentimenta vlastitog  ja  poslužila je kao inspiracija cijeloj generaciji francuskih romantičara, među kojima je bio i mladi Igor Igo, koji će u zanosu izjaviti: Želim biti Šatobrijan ili ništa.

 

 

 

 

Čitavog života ostao je dosledni reakcionar, a njegova najznačajnija dela su Duh hrišćanstva i Atala, poema u prozi Mučenici, Put iz Pariza u Jerusalim, Uspomene s onu stranu groba.

 

Ipak, široj javnosti je poznatiji po kulinarskom specijalitetu koji je njegov lični kuvar Monmiraj, osmislio kada je vikont Šatobrijan trebalo da večera sa gospođom Rekamije, čuvenom lepoticom tog vremena. Šatobrijan je i danas jedno od najpoznatijih svetskih jela koje asocira na romantičnu večeru za dvoje.

 

Preminuo je u Parizu 4. jula 1848. godine, usred Revolucije 1848. godine.

 

Biftek Šatobrijan za dve osobe

 

Porbreno je:

 

400 grama bifteka,

 

so, biber, kašičica seckanog svežeg peršuna, kašika putera i dve kriške hleba.

 

Priprema:

 

Biftek izlupajte i kratko propržite na vrelom ulju sa obe strane. Smanjite vatru i i još neko vreme pržite meso na nižoj temperaturi, povremeno ga premazujući umućenim puterom, peršunom i biberom. Ostavite meso da odstoji nekoliko minuta kako ne bi iscurio sok i tek tad ga isecite na režnjeve. Šatobrijan ne sme da bude prepečen, već meso u sredini mora da ostane malo ružičasto.

 

Hleb kratko propržite na jakoj vatri, na masnoći na kojoj je pečeno meso.

 

Šatorbijan se uglavnom služi na tom prepečenom hlebu, uz slatke sosove, grilovano ili bareno povrće.

 

Služiti uz bareno začinjeno povrće i umake po želji i jače crno vino, komplimente i ugodan razgovor.

 

 

Dodaj komentar

Click here to post a comment

NAŠA IZDANJA

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .