Vruće teme

Sotirovski odlaskom na javnu funkciju zatvorila vrata objektivnom novinarstvu

 

Piše: Milan Zirojević, Južne vesti

 

Iako je rekla da neće napuštati Radio-televiziju Srbije i pored javne funkcije na koju je imenovana, novinarka i buduća načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, prema oceni medijskih eksperata, niti može da nastavi da bude novinar, niti može da se vrati novinarstvu posle političke i javne funkcije.

 

Svako može da promeni profesiju, ali problematičan je etički aspekt prelaska iz novinarskih u političke vode, posebno jer je i Kodeksom novinara Srbije definisano da su novinarska profesija i politička ili javna funkcija nespojive. Novinarka nedeljnika Vreme i članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skrozza, ne vidi problem da novinar “kupi kartu” za odlazak u politiku, ali je, kako objašnjava, to je karta „u jednom smeru“.

 

Legitimno je da novinar promeni profesiju, može i da ode iz novinarstva u politiku, nije ovo ni prvi ni poslednji put, jedini problem je u tome što bi ukoliko koleginica Sotirovski odluči da se vrati u novinarstvo, taj njen povratak sa etičkog stanovišta je nemoguća situacija. Posle takvog poteza nema povratka u novinarstvo – kaže Skrozza.

 

To što je Sotirovski najavila je da će na RTS-u uzeti status “mirovanja” za Skrozzu je takođe legitimno, ali nije ni etički, ni profesionalno, pa bi, kako kaže, bilo “poštenije” da se odrekne jedne karijere ako se već opredelila za drugu.

 

Ne možeš da budeš nosilac javne funkcije i novinar koji izveštava o nosiocima javne funkcije, a i ne možeš da budeš bivši nosilac javne funkcije koji se vratio novinarstvu, a piše o svojim nekadašnjim kolegama političarima, jer tu će se automatski postaviti pitanje njene objektivnosti i uticaja – pojašnjava Skrozza.

 

Komentarišući ovaj najveći transfer zimskog političkog prelaznog roka, predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović saglasan je sa Skrozzom.

 

Dok je na državnoj funkciji, ne može se baviti novinarstvom, verovatno je to i njoj samoj jasno. Obično oni koji se odluče za ovakve državne funkcije ne vraćaju u novinarstvo, a i bilo bi čudno, etički gledano, da se posle postavljenja na bilo koju državnu funkciju i završetka te karijere neko vrati novinarstvu – rekao je Radomirović.

 

NUNS: Nema nazad za Sotirovski

 

Predsednik nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Slaviša Lekić “problematiku Sotirovski” objašnjava tvrdnjama da je RTS postao “inficiran” dnevnom politikom i da je postao rasadnik državnih kadrova koji postaju “veći katolici od pape”.

 

Imamo Milorada Vučelića, imamo Ratka Dmitrovića, a sada na moju veliku žalost imamo i Draganu Sotirovski. Ne bi me iznenadilo da ona i pored nove funkcije, nastavi da izveštava kao potpuno “neutralni i objektivni posmatrač” i time pokaže i dokaže da se RTS pretvorio u spomenik neobjektivnog, uvlakačkog novinarstva. To jeste suprotno novinarskim pravilima i kodeksu i profesiji, ali ne bi me iznenadilo – ističe Lekić.

 

Iako Lekić, takođe, smatra povratak Sotirovski u novinarstvo etički nemogućim, oprezan je prisećajući se bliže istorije. Njeno objašnjenje da prihvata mesto načelnice Okruga da bi pomogla jugu Srbije, “kao što Vučić pomaže”, posebno je problematično za predsednika NUNS-a.

 

Može da se vrati, mislili smo devedesetih da se oni koji su obrukali profesiju neće vraćati, ali jesu. To što inspiraciju nalazi u Vučiću svrstava je u kolonu iza Marijana Rističevića, Aleksandra Martinovića, Vladimira Đukanovića i ostalih uglednih naprednjaka inspirisanih likom i delom Aleksandra Vučića – naglašava Lekić.

 

Podsetimo, Sotirovski je na RTS došla 1992. godine i to na Treći kanal. Od 2011. godine je šef dopisništva javnog servisa u Nišu. Poslednjih godina je dobila nekoliko nagrada za svoje priloge, a dobitnica je i plakete niškog Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) za doprinos borbi protiv korupcije.

 

Pre nekoliko dana imenovana je za načelnicu Nišavskog okruga.

 

Niška epidemija novinarskih transfera u politiku i javni sektor

 

Niškoj javnosti nije prvi put da ispraća nekog novinara u “političku arenu”. Novinar TV Pink Zoran Radenković postao je, avgusta ove godine, pomoćnik gradonačelnika Niša zadužen za turizam i komunikaciju.

 

Bivša urednica Niške televizije Lora Nikolić savetuje Zoranu Mihajlović u Ministarstvu saobraćaja i građevine. Nekadašnja voditeljka televizije Kopernikus Jelena Nešić sada radi kao portparol Parking servisa, a član je i Odbora za informisanje niškog SNS-a. Aktuelna voditeljka TV Zona plus Marina Kostić sekretarka je Sekretarijata za obrazovanje Niša.

 

Dojučerašnja novinarka Narodnih novina Sanja Janković odnedavno zaposlena je u Centru za socijalni rad, a urednik i vlasnik Gradskog portala 018 Nikola Panić radi i u Gradskoj upravi i takođe je deo Odbora za informisanje niških naprednjaka.

 

Na kraju, prvi čovek SNS u Nišu je vlasnik TV Kopernikus Zvezdan Milovanović.

 

 

Izvor: Južne vesti

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .