Nostalgija

Interaktivne igračke našeg detinjstva: 12 istina o čudesnom svetu papirnih lutaka

MediaSfera

 

Piše: Gordana Radisavljević-Jočić

 

 

Dvodimenzionalne lutkice odštampane na papiru i namenjene za sečenje omiljena su zabova više od dva veka.

 

Prva papirna lutka sa likom kraljice Viktorije

 

Prva papirna lutka štampana je 1810. godine u Londonu, a među prvim je bila ona sa likom kraljice Viktorije. Engleska lutka, kako je bio naziv prve papirnate lutkice, dolazila je sa nekoliko odevnih predmeta u vidu korseta i slojevitih podsuknji, a trend papirne zabave proširio se i na ostatak Evrope. Smatra se da je najveći proizvođač u Velikoj Britaniji bila kompanija S&J Fuller sa svojom ručno oslikanom lutkicom Little Fanny. 1828. izdavačka kuća McLoughlin Brothers je postala najpoznatiji proizvođač papirnih lutki u Americi a potom i svetu. Setovi u zasebnim kutijama bili su skupi i prava retkost i mogli su da ih priušte samo bogatiji.

 

Papirne lutke kao promoteri novih modnih trendova

 

Godey’s Lady’s Book je bio među prvim časopisima koji su počeli sa štampanjem papirnih lutki. Lutke su bile crno-bele što je ostavljalo mogućnost bojenja. Ovaj časopis nije nastavio sa štampanjem lutki ali je dao ideju svim potonjim ženskim magazinima koji su se bacili na papirnu modu. Početak 20. veka je doneo nove modne trendove. Papirne lutke su bile savršene za prikazivanje novih kolekcija u modnim časopisima, pre svega francuskim. Lutke su obično nosile neko ime, a nekolicina je dolazila i sa propratnom pričom, potom kućnim ljubimcima ili nameštajem.

 

Prava eksplozija papirnih lutkica počela je oko 1900. godine pojavom ženskih časopisa i časopisa za decu

 

Objavljivane su u crno-beloj verziji tako da su deca mogla prvo da ih oboje, a zatim izrežu i igraju se njima. Papirne igračke nisu bile skupe i bile su dostupne svima. Devojčice su se igrale sa njima kao što su se igrale njihove majke i bake. Uz pomoć papirnih lutaka mnoge od njih su učile o oblačenju u različitim prilikama, a mi danas možemo da pratimo i kako su se moda i stil menjali kroz decenije. Papirne lutke su svojom pojavom postale prava senzacija, zabava za sve generacije i polove, a setovi u zasebnim kutijama bili su skupi i prava retkost i mogli su da ih priušte samo bogatiji. U ratno vreme deca su lutkice oblačila u uniforme. U doba socijalizma štampani su blokovi sa lutkama koje je trebalo iseći i u obući u nošnje naroda i narodnosti.

 

Veliku popularnost na prostoru biv[e Jugoslavije papirne lutke su stekle sedamdesetih godina 20. veka, kada je u Politikinom zabavniku objavljena rubrika Obucite Cicu

 

Devojčice rođene šezdesetih godina prošlog veka, u onoj staroj Jugosaviji koja se prostirala od Vardara do Triglava, s nestrpljenjem su isčekivale petak. Znalo se: izlazi Politikin Zabavnik i sa njegovih stranica osmehivaće se još jedna Cica koju treba obući. Brižljivo su je isecale, lepile na tanji karton, a onda je igra mogla da počne. Uz svaku Cicu sledovalo je nekoliko odevnih kombinacija, a devojčice su je oblačile shodno svom raspoloženju, mašti ili trenutnom hiru. Šta reći o papirnoj Cici naše mladosti?  Cica je bila nacrtana kao mala, bucmasta i zdepasta devojčica, s plavim loknicama koje strče. Bila je obučena za sve vremenske prilike i neprilike i za sve moguće i nemoguće životne situacije, kao što su odlazak u školu, posetu rođacima, u pozorište, na maskenbal, na Olimpijadu…

 

Cicu je najpre “oblačio” modni kreator Čedomir Čedomir

 

Interesanto je da je Cica, malo prerađena i stilizovana, preuzeta iz jednog američkog stripa. Najpre ju je oblačio modni kreator Čedomir Čedomir, ali kako je brzo postao prezaposlen u svom modnom atelju, odustao je od saradnje sa Zabavnikom. Tada je Cicu, preuzela Vladana Likar Smiljanić, koja je Cicu crtala i oblačila više od dvadeset godina i po njoj je ljudi i danas pamte. U to vreme Vladana je bila asistent na Elektrotehničkom fakultetu, rodila je stariju kćerku Aleksandru i odlučila da porodiljsko odsustvo provede mirno, u kući, pored bebe. Ali, njen drug Dragan Acović ju je pozvao da nacrta Obucite Cicu za Politikin zabavnik. Vladana je nacrtala šta se od nje tražilo. To se Politikinom zabavniku svidelo, pa je postala njihov stalni spoljni saradnik.

 

Vladana Likar Smiljanić

Cicu je od 1970. do 1991. godine crtala Vladana Likar Smiljanić

 

U oblačenju papirnih lutkica pomagala joj je sestra Biljana Likar Popović, koja je kao neki rezervni crtač uskakala kad Vladana nije mogla, a po neki put je nacrtala nešto i za svoju dušu. Sve ostale lutke iz Cicinog kutka je osmislila Vladana Likar Smiljanić.

 

Devojčice su najviše tražile zanosnu Lu, papirnu preteču Barbike

 

Osim Cice, sestre Vladana Likar Smiljanić i Biljana Likar Popović, kao glavne ilustratorke, su za Zabavnik  oblačile i Denisa, Hogara i Helgu, Saru Kej, Baku Staku, Denisa i Margaretu, Hogara i Helgu, Lu i Deltu, a posebna izdanja su nosila naziv Oblačenje kroz vekove. Pored Cice najpopularnija je bila zanosna Lu, devojka agenta Delte iz stripa Delta 99. U to vreme ovde se za Barbike nije znalo i Lu je, na neki način, bila papirna preteča ove popularne lutkice. Devojčice su neprestano tražile da obuku Lu, i kada bi ona izlašla prodaja tog broja Zabavnika bi skočila.

 

Kroz Cicu i njene papirne prijatelje i prijateljice mogli su se pratiti i modni trendovi

 

 

Lutke su naišle na dobar prijem i stvorile rubriku Cicin kutak. Rubrika nije dobila ime po lutkici, već je, u znak sećanja, dobila ime po urednici Cici Milivojević, koja je bila inicijator za njeno pokretanje i koja je nažalost mlada umrla. Ilustratorsku karijeru Vladana Likar-Smiljanić prekidala je u dva navrata – kada je trebalo da magistrira i doktorira, što je i razumljivo, jer ona nikada nije bila profesionalni ilustrator. Dr Vladana Likar-Smiljanić je po profesiji elektroinženjer, bila je profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na Katedri za telekomunikacije na kojoj je izvela 40 generacija studenata, autor je dve zbirke zadataka za studente Elektrotehnike i velikog broja naučnih radova.

 

Svi crteži bili su nacrtani tušem u crno-beloj tehnici

 

Način crtanja bio je sledeći:  svi crteži, pa i papirne lutkice, bile su crtane tušem, znači nacrtani u crno-beloj tehnici. Zatim je bila napravljena kopija crno-belog crteža i obojena flomasterom, ili nekim drugim bojicama, ili je jednostavno olovkom bilo napisano koju boju staviti na koju površinu. Takva je bila tehnologija štampe.

 

Zabavno i edukativno

 

U okviru Cicinog kutka, osim papirnih lutkica, izlazile su, ništa manje popularne, edukativne stranice gde je na slikovit način bilo opisano kako skuvati neko jednostavno jelo, sašiti haljinu, napraviti poličicu, držač za olovke, lutku u narodnoj nošnji, napraviti kućicu, papirnu stolicu, krevet, ormarić za svoju omiljenu lutku, ukrase za jelku… Bilo je tu sadržaja zanimljivih i za devojčice i za dečake. Vladana je vodila računa, kao urednica Cicinog kutka, da rubrika ima i edukativan i šaljiv ton. Kada su bili u pitanju edukativni sadržaji svi podaci su morali biti tačni, jer uvek našlo neko pametno dete da reaguje ako pogreši. Decu niste mogli da prevarite! Zabavnik je vodio računa da, osim tradicionalno prihvaćenih likova kao što je bila Cica, novi likovi budu ličnosti iz  stripova koji su tog trenutka bili popularni, a bilo je primera i da se popularne ličnosti iz sveta muzike ili filma prikažu kao papirne lutkice, otkrila je Vladana u jednom davnom intervjuu.

 

Čarolija koja traje

 

Cica ima svoju fejsbuk stranicu sa preko 1.000 prijatelja. Papirne lutke možda jesu, u današnje doba transformersa, kompjutera i ostalih čudesa, pomalo naivna igračka, ali baš ta njihova jednostavnost nudi puno mogućnosti za zabavu i eksperimentisanje, jer deca mogu da razvijaju svoju maštu i kreativnost. Na sajtu karenswhimsy.com/printable-paper-dolls.shtm možete besplatno da skinete papirne lutkince i na taj način se bar malo vratite unazad i osetite dašak topline iz našeg detinjstva. Kompanije koje se bave izradom čestitki i pozivnica izbace i poneku seriju papirnih lutki koja posebno obraduje sve oni koji su se nekada slatko igrali njima.

 

Nekada jeftina zabava, a danas predmet sa aukcija

 

Širom sveta kolekcionari dopunjuju svoje kolekcije novim, retkim primercima iz neke istorijske epohe razmenom sa drugim kolekcionarima ili kupovinom na online i pravim aukcijama. Na sajtu Kovels, koji pruža informacije vezane za aukcije, kolekcionarstvo, retke predmete i antikvitete, mogu se naći lutke iz XIX veka.

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .